Image default
Σοφοκλέους 10

Συσσώρευση στην συσσώρευση και ατονία

Η ατονία και η αδυναμία των τελευταίων ημερών, συνεχίστηκε και σήμερα στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Η προσπάθεια μείωσης των απωλειών στέφτηκε με μερική επιτυχία και σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αποχή ξένων κεφαλαίων, αλλά και την διατήρηση χαμηλών τζίρων, συνεχίζει να προβληματίζει τους εμπλεκόμενους στην αγορά.

Οι Ξένες αγορές παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά την αρνητική επίδραση στην Παγκόσμια οικονομία και σε διαφορετικούς κλάδους δραστηριότητας,  που έχει η εξάπλωση του νέου ιού (corona virus). Αυτό όμως δεν έχει βοηθήσει την Ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία συνεχίζει να δείχνει σημάδια αδυναμίας.   

Πέντε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, ( ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ & ΕΥΡΩΒ) συγκεντρώσαν  το 62% του τζίρου. Ειδικά ο ΟΤΕ (20% του τζίρου) με τα βελτιωμένα σε ετήσια βάση αποτελέσματα  & ο ΟΠΑΠ (14,5% του τζίρου) συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στην τεχνική υποστήριξη της αγοράς, λόγω και της μεγάλης συμμετοχής  τους στον ΓΔ & στο FTSE25. Επιπλέον αναφοράς χρήζουν τα σημερινά πακέτα στον τίτλο (5,5 εκ. €) μαζί με το πακέτο της ΕΧΑΕ (2,8 εκ. €). Η καθαρή αρνητική  σχέση ανοδικών(47) / καθοδικών(64) τίτλων,  αντικατοπτρίζει την συνολική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης και τις επιφυλάξεις των εμπλεκομένων μερών..

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στην ζώνη των 910-907 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 882, 875 & 862 μονάδες.  Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 925-930 μονάδων, με τα επόμενα εμπόδια να εμφανίζονται στις 950 & 970 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο ΚΜΟ expo 50ημ. εντοπίζεται στις 912,76μον. ενώ των 200ημ στις 859,54 μον.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη  2280-2270 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2264, 2243, 2235 & 2220 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 2325, 2344 & 2370 μονάδων. Εφιστούμε την προσοχή στο επίπεδό των 2260 μονάδων που πρέπει να  κρατηθεί απαραβίαστο σε ημερήσιο κλείσιμο, καθώς και στο γεγονός ότι ο ΚΜΟ expo 50 ημερών εντοπίζεται στις 2285,32 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχός 200 ημερών ΚΜΟ expo( 2160,04) απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα.

Συμπερασματικά η σημερινή εικόνα της αγοράς παραμένει ίδια με αυτή των τελευταίων 15 ημερών, συσσωρεύοντας στο εύρος 900-930 για τον  ΓΔ & 2250-2330 για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Συνεχίζεται έτσι η  κουραστική διαδικασία συσσώρευσης. Όμως οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και κυρίως η κακή τεχνική εικόνα σε δεικτοβαρείς μετοχές (ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΤΙΤC) και τράπεζες, συνηγορούν στην στάση αναμονής, αυξάνοντας την νευρικότητα. Το θετικό είναι ότι δεν έχει χαλάσει ακόμα η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς. Όμως οι συσσωρεύσεις δεν κρατούν για πάντα. Η κατεύθυνση διάσπασης της τρέχουσας συσσώρευσης θα ξεδιαλύνει σύντομα το ομιχλώδες σκηνικό της αγοράς.

 Αν & παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις ,εξωστρέφεια και αναπτυξιακές προοπτικές, διατηρούμε σε επιφυλακή τα  αντανακλαστικά μας, γιατί ή Εκθετικοί Κινητοί μέσοι όροι 25 & 50 ημερών έχουν αρχίσει να πλησιάζουν επικίνδυνα μεταξύ τους στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες..

Δεν συμμεριζόμαστε την άκρατη αισιοδοξία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα κυρίως στην αγορά κρατικών ομολόγων. Εκτιμούμε ότι η δυσκολία εφαρμογής δύσκολων πολιτικών, οικονομικών & γεωπολιτικών αποφάσεων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, που στην παρούσα φάση υποεκτιμούνται.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Σχετικα αρθρα

Χ.Α.: Τα οφέλη διόρθωσης του Αυγούστου και τα νέα πονταρίσματα

admin

Χρηματιστήριο: Το 4ήμερο της πτώσης, η άμυνα και η αντίδραση

admin

ΧΑ: Μηνιαία πτώση 3,54% για ΓΔ και 5,58% για Τράπεζες

admin

Kλείσιμο στο υψηλό ημέρας για το Χ.Α.(+1,50%) -Νέα σημαντική αντίδραση στις τράπεζες (+3,67%)

admin

Η κόπωση στο Χ.Α., ο τζίρος και οι 850 μονάδες

admin

ΓΔ – FAST FINANCE

admin

Χ.Α.: Σταθερή η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών τον Φεβρουάριο

admin

Τζάνας: Ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών για 5 λόγους

admin

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα Γενικός Δείκτης και δείκτης τραπεζών

admin

Τεχνικές Προσδοκίες υπό προϋποθέσεις για τον Νοέμβριο

admin

Microsoft Employees Question C.E.O. Over Company’s Contract With ICE

admin

Αναμονή & επιφύλαξη

admin

Με το βλέμμα στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες

admin

Μεγάλη αντίδραση στο Χ.Α. (+4,58%), με εκρηκτικά κέρδη στις τράπεζες (+8,79%)

admin

Πιθανές πιέσεις στο εξωτερικό θα επηρεάσουν περισσότερο το Χ.Α.

admin

Sell – off στο Χ.Α. (-4,36%) – Απώλειες 8,25% στις Τράπεζες…

admin

What Stays on Facebook and What Goes? The Social Network Cannot Answer

admin

Περιορίζεται το πτωτικό ρίσκο του ΓΔΧΑ

admin