Image default
Οικονομία

Βήμα – βήμα η ηλεκτρονική δήλωση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά


Νέα εποχή έρχεται για όσους πολίτες επιθυμούν να δηλώσουν στους δήμους τους τις πραγματικές επιφάνειες των κτισμάτων και των οικοπέδων που τους ανήκουν για να γλιτώσουν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών. Για να το καταφέρουν η διαδικασία πλέον είναι πιο απλή καθώς δεν θα χρειαστεί καν να επισυνάψουν «σαρωμένα» αντίγραφα δικαιολογητικών εγγράφων για τα ακίνητα που κατέχουν.

Η δυνατότητα αυτή, όπως μεταδίδει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» θα τους δοθεί πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα όταν θα τεθεί σε λειτουργία η πανελλήνιας εμβέλειας ηλεκτρονική εφαρμογή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στην οποία θα είναι δυνατό να υποβάλλονται στους δήμους όλης της χώρας οι διορθωτικές δηλώσεις για «ξεχασμένα» τετραγωνικά ακινήτων.

Mε την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ «οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού μπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία μέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η-1-2020».

Αναλυτικά η διαδικασία

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΠΟΜΙΔΑ αλλά και με βάση πληροφορίες που συνέλεξε ο «Ε.Τ.», η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά και καταβολής των οφειλόμενων ποσών στους δήμους θα είναι απλή και εύκολη για κάθε ιδιοκτήτη, καθώς θα διεκπεραιώνεται ως εξής:

  1. Ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς του TAXISnet να εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 του, και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ. Τα στοιχεία αυτά θα είναι συσχετισμένα με βάση τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.
  2. Μέσω της εφαρμογής αυτής ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Θα μπορεί επίσης να δηλώσεις και τυχόν αλλαγή της χρήσης.
  3. Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν που έχει δηλωθεί στο Ε9, αυτή θα μπορεί να γίνει μέσω του TAXISnet, χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.
  4. Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις βάσεις δεδομένων του Ε9 και του ΔΕΔΔΗΕ, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσων κωδικών TAXISnet:
    α) Δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία.
    β) Δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.
  5. Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων δήμων θα ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για την αποδοχή των δηλώσεων αλλά και για τον υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους, καθώς και για τα οφειλόμενα δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους που προκύπτουν από την 1η-1-2020 και μετά. Τα ποσά αυτά οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να τα καταβάλουν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε με συμπερίληψή τους στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Μόνιμη η πλατφόρμα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Δηλαδή οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν μέσω αυτής δηλώσεις στους δήμους τους για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους ή για την αποκάλυψη αδήλωτων ιδιοκτησιών τους και μετά την λήξη της προθεσμίας των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019. Στις περιπτώσεις αυτές όμως οι πολίτες θα χρεώνονται με όλα τα προβλεπόμενα ποσά δημοτικών τελών, δημοτικών φόρων και ΤΑΠ αναδρομικά για την προηγούμενη πενταετία, καθώς επίσης και με τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ OIKONOMIA.GR

Σχετικα αρθρα

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Ζητά την υπαγωγή των καταστημάτων στο ευνοϊκό καθεστώς τουριστικών επιχειρήσεων

admin

Ο κορονοϊός «χτυπά» τουρισμό και χρηματαγορές

admin

Συντάξεις : Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

admin

Airbnb: Το σχέδιο για την επιστροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις -Ποια κίνητρα εξετάζονται

admin

ΓΣΕΕ: Το νέο ασφαλιστικό προβλέπει περιορισμένες αυξήσεις συντάξεων

admin

Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των παροχών σε είδος με τη μορφή του εταιρικού οχήματος

admin

Έκθεση βιωσιμότητας χρέους: Έτοιμη στο Eurogroup Μαρτίου

admin

Τουρισμός χωρίς… τουρίστες; Στο κόκκινο η αγωνία για τις αφίξεις

admin

Τα «στοιχήματα» για τον τουρισμό το 2020

admin

Εισφορά αλληλεγγύης : Ποιοι ωφελούνται από την μείωσή της

admin

Morgan Stanley : Οι ημερομηνίες – κλειδιά για την «ανάρρωση» της οικονομίας των ΗΠΑ

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Αχτσιόγλου για απλήρωτες υπερωρίες λόγω καραντίνας : Ο εργασιακός μεσαίωνας φαντάζει παράδεισος

admin

Εκθεση ΙΟΒΕ: Που βαδίζει η ελληνική οικονομία, ποια είναι τα διαχρονικά προβλήματα

admin

Νέο «χτύπημα» στο παρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας

admin

ΑΔΜΗΕ: Το καλοκαίρι η πόντιση υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Πελοποννήσου – Κρήτης

admin

Μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την πορτογαλική EDPR

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους ξένους στην Ελλάδα: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έρχονται τουρίστες

admin