Image default
Οικονομία

Διορθώνουν το χαράτσι της εφορίας για τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων

Τις φωτιές που άναψαν σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους τα ραβασάκια με τους φόρους για τα αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων τρέχει να σβήσει τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα διορθώνει τα λάθη στα εκκαθαριστικά, θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους και θα μειώνει ή θα σβήνει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που τους έχουν καταλογιστεί.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα γίνει επανεκκαθάριση των ποσών των αναδρομικών από τις ΔΟΥ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα προβλέπει:

1. Τη διαγραφή των ποσών φόρου που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις ΔΟΥ. Πολλοί συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2013 έλαβαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου εκκαθαριστικά-φωτιά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά και μάλιστα φουσκωμένο φόρο για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση δύο ή τριών ετών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά με μια αίτησή τους στην Εφορία θα μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και να διαγράψουν τον φόρο που τους βεβαιώθηκε λανθασμένα από τη ΔΟΥ.

2. Τον επιμερισμό των αναδρομικών ποσών στα χρόνια που ανάγονται, μέτρο που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Δηλαδή οι συνταξιούχοι στους οποίους απονεμήθηκε με καθυστέρηση η πρώτη σύνταξη και έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά θα έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν τα αναδρομικά στα χρόνια που αφορούν. Από τη στιγμή που τα αναδρομικά θα επιμεριστούν σε περισσότερα χρόνια, θα μειωθεί και ο φόρος. Και αυτό γιατί στα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι βεβαιώθηκαν ποσά φόρου που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ, καθώς φορολογήθηκαν αναδρομικά ποσά της τάξης των 20.000, 30.000 ή 50.000 ευρώ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει επανεκκαθάριση των αναδρομικών. Οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο που θα προκύψει για τα αναδρομικά ποσά σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση.

3. Τη μείωση ή ενδεχομένως και το σβήσιμο των προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίστηκαν στους συνταξιούχους για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών με την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων το 2014.

Τα εκκαθαριστικά που έλαβαν 71.000 συνταξιούχοι προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με περισσότερους από 2.000 φορολογουμένους να έχουν ήδη προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών για να βρουν το δίκιο τους. Η προθεσμία που έχει ορίσει η ΑΑΔΕ για την εξόφληση των εκκαθαριστικών λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, αλλά αναμένεται να ανατραπεί με τη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή.

-

Σχετικα αρθρα

Ξεπέρασε την οικονομική κρίση η Ελλάδα;

admin

Κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί: Φορολογητέο εισόδημα οι αδικαιολόγητες καταθέσεις

admin

Ρύθμιση για το πρόβλημα με τα αναδρομικά προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

admin

Αποποίηση κληρονομιάς : Στα ύψη το κίνημα «δεν κληρονομώ»

admin

Βρούτσης: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προαπαιτούμενο για ελκυστική αγορά εργασίας

admin

Τι καθιστά τον αγωγό EastMed την καλύτερη επιλογή μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του

admin

Politico κατά Φον ντερ Λάιεν : Το μάνατζμεντ της καταστροφής

admin

Στουρνάρας στα «Νέα»: Αισιόδοξα τα σενάρια για την ύφεση της οικονομίας

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ψηφιακή συζήτηση για τη σημασία της εξόδου της Ελλάδας από τη Λίστα 301

admin

Το πρώτο μέτρο – σοκ από τη ΔΕΗ – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις στο ρεύμα

admin

Γερμανός υπουργός Οικονομίας: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε νέα ανάκαμψη

admin

Διαφήμιση της Ελλάδας από τα ξένα ΜΜΕ – Το success story κατά του κοροναϊού και ο τουρισμός

admin

Ο κορονοϊός έπληξε και τη διεθνή οικονομία, τι φοβάται το ΔΝΤ

admin

Credit Suisse:5 λόγοι για να αγοράσετε μετοχές

admin

Eurogroup για κορονοϊό: Ταμειακές διευκολύνσεις και ευελιξία – Τι κερδίζει η Ελλάδα

admin

Τσακαλώτος : Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει τα σχέδια για α’ κατοικία και αγορά εργασίας

admin

Voucher για τον Τουρισμό σε 250.000 δικαιούχους

admin