Image default
Οικονομία

ΕΒΕΠ: Να ενεργοποιηθεί το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων

Να ενεργοποιηθεί, με τη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, η πρωτοβουλία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων θα εντάσσονται επιχειρήσεις με αποδεδειγμένα υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους στους εργαζομένους και στην πολιτεία. Οι συνεπείς επιχειρήσεις πρέπει επιτέλους να αναγνωρίζονται και να επιβραβεύονται, τυπικά και ουσιαστικά με το μέτρο «Περσέας» το οποίο αν και ψηφίστηκε το 2014, δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.

Όσοι μάλιστα πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν, θα πρέπει να απολαμβάνουν μία επιπλέον μείωση του μη μισθολογικού κόστους, καθώς και άλλες διοικητικές και φορολογικές διευκολύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα απαλλάσσονται και από τον αναπόφευκτο διοικητικό φόρτο που επιφέρουν οι συχνές επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων. Η μείωση των εισφορών σε συνδυασμό με μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα βελτιώσει τη ρευστότητα και έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για προσλήψεις, αυξήσεις και επενδύσεις παγίων. Από την ελάφρυνση στις εισφορές οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα κέρδη για τις επιχειρήσεις θα είναι επίσης σημαντικά. 

Το ΕΒΕΠ προτείνει μάλιστα να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του «Λευκού Μητρώου» να μπορούν να επιβραβεύουν τους εργαζόμενους τους με ετήσιο «πριμ παραγωγικότητας», χωρίς όμως ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, μέχρι το όριο ενός επιπλέον μισθού. 

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι κερδισμένοι θα είναι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, αφού έτσι θα δοθούν κίνητρα να ενισχυθεί το εισόδημα τους σε ετήσια βάση, αυξάνοντας αντίστοιχα την κατανάλωση και βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον το ΕΒΕΠ προτείνει για τη διευκόλυνση της ρευστότητας εξαγωγικών και άλλων συνεπών επιχειρήσεων με πιστωτικό ΦΠΑ, να δοθεί η δυνατότητα να συμψηφίζεται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Είναι βεβαίως ευνόητο, ότι όσοι περισσότεροι ενταχθούμε στο «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων» τόσο ταχύτερη θα είναι η μετάβαση όλων μας σε ένα νέο σύγχρονο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Σχετικα αρθρα

Lamda Development : Οι μέτοχοι πιστεύουν στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού

admin

Οι επόμενοι σταθμοί της ελληνικής οικονομίας για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

admin

Φόροι : «Τσουνάμι» πληρωμών μέχρι τη Δευτέρα

admin

Στα 149 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο 2019

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες έκλεισε η αγορά

admin

«Καμπανάκι» από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών: Η αγορά δεν αντέχει νέα φούσκα μισθωμάτων 

admin

5η έκθεση θεσμών – Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

admin

Σε ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

admin

e-ΕΦΚΑ: Προ των πυλών η ψηφιακή σύνταξη

admin

O οίκος αξιολόγησης Scope αναβάθμισε την Ελλάδα από ΒΒ- σε ΒΒ

admin

Αναδρομικά : Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα

admin

Αναστέλλει τη 48ωρη απεργία η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

admin

Κοροναϊός : Σε Εcofin – Eurogroup θα αναζητηθούν τα όπλα κατά του ιού

admin

Τι φέρνει το 2020 για αυθαίρετα και Κτηματολόγιο – Οσα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες

admin

Στο 16,9% η ανεργία στην Ελλάδα, 570.000 οι μακροχρόνια άνεργοι

admin

Κοροναϊός : Νέες λίστες ΚΑΔ με επιχειρήσεις τον Απρίλιο

admin

Βουτιά στη Wall Street λόγω κορονοϊού: Διεκόπη για 15 λεπτά η συνεδρίαση για να περιοριστεί η κατάρρευση

admin

Σε «ΒΒ» αναβάθμισε την Ελλάδα ο ιαπωνικός οίκος R&Ι

admin