Image default
Επιχειρήσεις

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας

Στην τελική ευθεία, φαίνεται ότι εισέρχεται η διαδικασία για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς ο ιδιοκτήτης τους Νίκος Ταβουλάρης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει πλέον πειστεί ότι το μέλλον τους, εξαρτάται από την μεταβίβασή τους στην ONEX του Πάνου Ξενοκώστα ο οποίος θα ακολουθήσει την ίδια «οδό» με αυτή της εξυγίανσης των ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου.

Η αλλαγή στάσης του κ. Ταβουλάρη να δεχτεί τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Ελευσίνας, γνωστοποιήθηκε επισήμως χθες, καθώς ανακοινώθηκε ότι στις 12 Μαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευσης της «Νεώριον», μητρικής της εταιρίας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας», με θέμα τη μεταβίβαση – εξυγίανσή της καθώς και τη μεταβίβαση των μετοχών της «Νεώριον ΑΕ Συμμετοχών».

Οι μετοχές τόσο της μητρικής, όσο και της θυγατρικής (ναυπηγεία Ελευσίνας) θα μεταβιβαστούν στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS, δηλαδή την εταιρεία του κ. Ξενοκώστα. Υπενθυμίζουμε ότι από τα τέλη Μαϊου 2019 έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό για την απόκτηση των ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX κατόπιν επικύρωσης του σχετικού σχεδίου εξυγίανσης από το αρμόδιο πολυμελές πρωτοδικείο βάσει του άρθρου 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ωστόσο, για να προχωρήσει η κατάθεση σχεδίου εξυγίανσης, θα πρέπει να προηγηθεί η μεταβίβαση των μετοχών του κ. Ταβουλάρη. Πλέον η μεταβίβαση αυτή, αναμένεται να επικυρωθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση στις 12 Μαρτίου και ακολούθως να κατατεθεί το σχέδιο εξυγίανσης στο πρωτοδικείο.

Το σχέδιο εξυγίανσης που θα κατατεθεί προς έγκριση, είναι ανάλογο με αυτό των ναυπηγείων Σύρου και προβλέπει διαγραφή μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες και λοιπούς πιστωτές και εξόφληση των αναπομείναντων οφειλών σε δόσεις καθώς και πολυετές πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόκτηση των ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX, έχει βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά και των Αμερικανών, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 1th Annual Capital Link Greek Shipping Forum.

Συγκεκριμένα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι εντός Μαρτίου «θα έχουμε καλά νέα για την Ελευσίνα» ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «η Κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Προσωπικά έχω ήδη πάει δύο φορές στην Ουάσιγκτον για το ναυπηγείο, την περασμένη Δευτέρα ήρθαν από την αμερικανική Κυβέρνηση και ίσως την επόμενη βδομάδα έρθει νέα αντιπροσωπεία. Στόχος είναι έως τα τέλη Μαρτίου, να έχουμε στην Ελευσίνα το ίδιο μοντέλο που είχαμε και στο ναυπηγείο της Σύρου».

Σχετικα αρθρα

Ελγέκα: Παραιτήθηκε ο Άνθιμος Μισαηλίδης από μέλος του ΔΣ

admin

Στάσσης: Δραματικά χειρότερη η εικόνα της ΔΕΗ

admin

Ολοκληρώθηκε το ετήσιο Management Conference του TÜV NORD Group

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Ιασώ

admin

Inform Λύκος: Η νέα σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου

admin

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου Eurobank

admin

Η Ελληνικά Καλώδια γιορτάζει τα εγκαίνια του έργου MOG της Elia

admin

Οι απεργίες στον ΟΤΕ και η… αμηχανία της διοίκησης

admin

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Δεδομένο το ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ

admin

Με 41,5% η Amerra στην Περσεύς

admin

Coca Cola HBC: Η «γεωγραφία» των πωλήσεων και τα νέα προϊόντα

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Q&R

admin

Η ελληνική Novastar στις 1000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη

admin

Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ στο real estate από την Prodea

admin

Γιατί οι διεθνείς οίκοι «λάτρεψαν» τον ΟΤΕ

admin

Πειραιώς: «Ναι» στη μεταφορά είπε πάνω από το 50% των εργαζομένων

admin

Audiovisual: Στις 23/3 στο ταμπλώ οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

admin

Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μουστάκας, ιδρυτής της ομώνυμης αλυσίδας παιχνιδιών

admin