Image default
Επιχειρήσεις

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας

Στην τελική ευθεία, φαίνεται ότι εισέρχεται η διαδικασία για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς ο ιδιοκτήτης τους Νίκος Ταβουλάρης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει πλέον πειστεί ότι το μέλλον τους, εξαρτάται από την μεταβίβασή τους στην ONEX του Πάνου Ξενοκώστα ο οποίος θα ακολουθήσει την ίδια «οδό» με αυτή της εξυγίανσης των ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου.

Η αλλαγή στάσης του κ. Ταβουλάρη να δεχτεί τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Ελευσίνας, γνωστοποιήθηκε επισήμως χθες, καθώς ανακοινώθηκε ότι στις 12 Μαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευσης της «Νεώριον», μητρικής της εταιρίας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας», με θέμα τη μεταβίβαση – εξυγίανσή της καθώς και τη μεταβίβαση των μετοχών της «Νεώριον ΑΕ Συμμετοχών».

Οι μετοχές τόσο της μητρικής, όσο και της θυγατρικής (ναυπηγεία Ελευσίνας) θα μεταβιβαστούν στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS, δηλαδή την εταιρεία του κ. Ξενοκώστα. Υπενθυμίζουμε ότι από τα τέλη Μαϊου 2019 έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό για την απόκτηση των ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX κατόπιν επικύρωσης του σχετικού σχεδίου εξυγίανσης από το αρμόδιο πολυμελές πρωτοδικείο βάσει του άρθρου 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ωστόσο, για να προχωρήσει η κατάθεση σχεδίου εξυγίανσης, θα πρέπει να προηγηθεί η μεταβίβαση των μετοχών του κ. Ταβουλάρη. Πλέον η μεταβίβαση αυτή, αναμένεται να επικυρωθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση στις 12 Μαρτίου και ακολούθως να κατατεθεί το σχέδιο εξυγίανσης στο πρωτοδικείο.

Το σχέδιο εξυγίανσης που θα κατατεθεί προς έγκριση, είναι ανάλογο με αυτό των ναυπηγείων Σύρου και προβλέπει διαγραφή μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες και λοιπούς πιστωτές και εξόφληση των αναπομείναντων οφειλών σε δόσεις καθώς και πολυετές πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόκτηση των ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX, έχει βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά και των Αμερικανών, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 1th Annual Capital Link Greek Shipping Forum.

Συγκεκριμένα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι εντός Μαρτίου «θα έχουμε καλά νέα για την Ελευσίνα» ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «η Κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Προσωπικά έχω ήδη πάει δύο φορές στην Ουάσιγκτον για το ναυπηγείο, την περασμένη Δευτέρα ήρθαν από την αμερικανική Κυβέρνηση και ίσως την επόμενη βδομάδα έρθει νέα αντιπροσωπεία. Στόχος είναι έως τα τέλη Μαρτίου, να έχουμε στην Ελευσίνα το ίδιο μοντέλο που είχαμε και στο ναυπηγείο της Σύρου».

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης: Ας αφήσουμε τη ΔΕΗ να ακολουθήσει το δρόμο του ΟΤΕ

admin

Η Τουρκία ανακαλύπτει την… αυτάρκεια

admin

Η εταιρία Α. Ισμαήλος “αγκαλιάζει” τον βόρειο Έβρο

admin

Οι μνηστήρες στην ιδιωτικοποίηση των δυο ΔΕΠΑ

admin

Διάκριση για Koullias Hotels στο Treasures of Greek Tourism 2019

admin

Νέα δωρεά της Intrakat σε υγειονομικό εξοπλισμό

admin

Πειραιώς: Μόνη εναπομείνασα επιλογή η απόλυση των 24 εργαζομένων

admin

Μείωση αφίξεων κατά 99% στα αεροδρόμια το μήνα Απρίλιο

admin

EY: Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπροστά σε ένα νέο περιβάλλον τεχνολογίας και προστασίας δεδομένων

admin

Εξαγορά του caremarket.gr από την Σκλαβενίτης

admin

«Εθελοντές εν Δράσει» από τη Eurolife ERB

admin

Ουκρανία: Δύο μοναχοί της Λαύρας των Σπηλαίων πέθαναν, άλλοι 90 βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό

admin

Αυστραλία: Στο 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

admin

Folli Follie: Στο 16,369% διατηρείται το ποσοστό της Fosun

admin

Πώς υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις εταιρίες σε αναστολή

admin

Συνεργασία Attica Group με Bureau Veritas για αντιμετώπιση κινδύνων από λοιμώξεις

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Απέκτησε επιπλέον ποσοστό 25% της ΒΙΟΜΑΛ Α.Ε.

admin

Quest: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

admin