Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Προσεχώς ευκαιρίες…

Οι νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων των τραπεζών και η νευρικότητα που επικρατεί στις ξένες αγορές καθόρισαν ψυχολογία και τάση στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε.

 Παρά την εξαιρετική εικόνα μετοχών σηματωρών για το Γενικός Δείκτη (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola) η πλειοψηφία των δεικτοβαρών τίτλων δείχνει ευάλωτη σε μια σχετικά ήπια πίεση από πλευράς προσφοράς.

Η αχίλλειος πτέρνα της Αγοράς ήταν και παραμένει η διακυμανσημότητα του ενδιαφέροντος όπως αποτυπώνεται στο ημερήσιο τζίρο του ΧΑ. Ακόμα και το μικρό πλήθος επενδυτικών κωδικών που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά παρουσιάζει έντονες καθημερινές αυξομειώσεις καθιστώντας εύθραυστη και χωρίς συνέχεια την όποια ανοδική απόπειρα έχει σημειωθεί από τις 24 Ιανουαρίου και μετά.

 Από την άλλη πλευρά η διόρθωση έχει εξομαλύνει κάποιες υπερβολές στις αποτιμήσεις οι οποίες είχαν μάλλον προεξοφλήσει περισσότερα από όσα μπορούν να δικαιολογήσουν. Οι μερισματικές αποδόσεις έγιναν πιο ελκυστικές και δεδομένου του χρόνου που μεσολαβεί πιά για την αποκοπή των μερισμάτων –λιγότερο από τέσσερις μήνες- η επιλεκτική εστίαση σε τίτλους με καλά μερίσματα αποκτά εκ νέου νόημα.

Την ίδια στιγμή η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην τρέχουσα χρήση. Επομένως χωρίς να είναι προφανές το πότε και το που θα τελειώσει η υποχώρηση, οι θετικές προοπτικές τουλάχιστον για την τρέχουσα χρήση ενδεχομένως να δικαιολογούν περισσότερη αγοραστική δράση στα τρέχοντα επίπεδα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε νέα χαμηλά έτους στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας προσεγγίζοντας μετά από καιρό την πλαγιοανοδική στήριξη της που είχε σηματοδοτήσει εφαλτήρια ανόδου από τον Αύγουστο του 2019 και μετά.

Όλοι οι μεσοπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες έχουν δώσει σήματα πώλησης ωστόσο οι ταλαντωτές συνηγορούν σε μια άμεση ανοδική διόρθωση πριν από οτιδήποτε άλλο λόγω της έντονης υποτιμητικής εικόνα στα ημερήσια διαγράμματα.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη απαιτεί εγρήγορση καθώς γύρω από τις 860 μονάδες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών (863 μονάδες), επίπεδο που συνιστά την κυριότερη στήριξη με ότι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια της.

Η πτωτική εικόνα που παρουσιάζουν τα επιμέρους διαγράμματα των περισσότερων μετοχών του FTSE-25 και κυρίως αυτά του τραπεζικού κλάδου αυξάνουν τις πιθανότητες για μια ανοδική ανάσα στο κοντινό μέλλον η οποία θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από το βαθμό συμμετοχής και το τζίρο που θα βγάλει στην άνοδο η Αγορά.

 Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα οικονομικά γεγονότα από το εγχώριο γίγνεσθαι αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη 26/2 ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Την Πέμπτη τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ανακοινώσουν αποτελέσματα και τελικό μέρισμα για την χρήση του 2019 ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με την διοίκηση της εταιρίας. Την Παρασκευή τέλος θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI χωρίς να αναμένονται προσθήκες ή διαγραφές σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Ανάλυση

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Η Airbnb χάνει μομέντουμ

admin

Αποκάλυψη: Τι είπε η Μέρκελ στον Σαμαρά για το χρέος!

admin

Χ.Α: Πού είναι ο πάτος;

admin

ΧΑ-FAST FINANCE

admin

Καβγάς Μέρκελ – Γιούνκερ για το Grexit

admin

Σε χαμηλά επίπεδα οι οικονομικές προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών

admin

Έξι σκέψεις σχετικά με την κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου

admin

Η Μέρκελ συσπειρώνει το κόμμα της…

admin

Πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με Ελλάδα αναμένει ο Ζεεχόφερ

admin

Οι φόβοι αυξάνονται για το ράλι των ομολόγων της ευρωζώνης

admin

Η Ελλάδα προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της απομόνωσης στο προσφυγικό

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα κρύβει έναν θησαυρό που μπορεί να γίνει τζακπότ

admin

Η ΕΕ σε μετάβαση και η Ελληνική Προεδρία

admin

Καθαρή έξοδος με επιτήρηση ΔΝΤ!

admin

Κοινωνική δυσαρέσκεια και ευρωπαϊκή πολιτική

admin

Η απειλή των λαϊκιστών για το μέλλον της Ευρώπης

admin

XA: «Ξεκλείδωσαν» οι τράπεζες από το -30%

admin

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι τράπεζες είναι ακόμη χαμηλότερα επιτόκια

admin