Image default
BLOOMBERG

Ρενέ Μπένκο: Ο Αυστριακός δισεκατομμυριούχος επενδυτής που σαρώνει την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Το ένα deal φέρνει το άλλο για τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Ρενέ Μπένκο που αποφάσισε να κεφαλαιοποιήσει την υπογραφή μιας μακροχρόνιας μίσθωσης για ένα ιστορικό ακίνητο στη Βιέννη προχωρώντας στην έκδοση 99ετούς ομολόγου, αξίας σχεδόν διπλάσιας από την αξία που είχε το ακίνητο τον Σεπτέμβριο.

Το εμβληματικό Art Nouveau κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα, το οποίο στο παρελθόν φιλοξενούσε τα κεντρικά γραφεία του αυστριακού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, μπήκε εγγύηση για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών 250 εκατ. ευρώ, η οποία διατέθηκε στη γερμανική ασφαλιστική R V Versicherung.

Το εν λόγω ακίνητο, το οποίο αγοράστηκε από την εταιρεία real estate του Μπένκο, τη Signa Prime Selection, το 2013, πέρυσι ήταν εγγεγραμμένο στα βιβλία της εταιρείας με μεικτή αξία 130 εκατ. ευρώ. Αυτό πριν η Signa καταλήξει, τον Νοέμβριο, σε συμφωνία μίσθωσης για 99 χρόνια με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της αυστριακής κυβέρνησης, BIG, η οποία σχεδιάζει να μεταφέρει εκεί κάποιες πανεπιστημιακές σχολές. Η συμφωνία διασφαλίζει ότι το ιστορικό lobby του κτηρίου θα παραμείνει ανοιχτό στο κοινό και στους φοιτητές Αρχιτεκτονικής που επισκέπτονται τη Βιέννη για να μελετήσουν το κτήριο. Επιπλέον, οι φοιτητές των Καλών Τεχνών θα μπορούν να έχουν μια βάση κοντά στα πολλά πολιτιστικά ιδρύματα της Βιέννης.

Η απόδοση του ομολόγου, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του deal, είναι γύρω στο 1,5%. Τιμολόγηση που βασίζεται στο ετήσιο μίσθωμα των 3,5 εκατ. ευρώ περίπου που πληρώνει η BIG, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Signa αναθεώρησε την αξία του κτηρίου, γνωστού στα Γερμανικά ως Postsparkasse, σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ μετά το deal με την BIG.

Συγκριτικά και σύμφωνα με στοιχεία του -, το 100ετές ομόλογο του αυστριακού Δημοσίου, λήξης το 2117, έχει απόδοση γύρω στο 0,8%. Σύμφωνα πάλι με την εταιρεία συμβούλων EHL της Βιέννης, οι αποδόσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από μακροχρόνιες ιδιωτικές μισθώσεις prime γραφειακών χώρων στην αυστριακή πρωτεύουσα είναι κάτω του 3,5%. Η Signa αποφάσισε να θυσιάσει την πιθανότητα μίας πιο ακριβής μίσθωσης, π.χ. από κάποιο ξενοδοχείο ή από τη μετατροπή του ακινήτου σε πολυτελή διαμερίσματα, για να το νοικιάσει περισσότερο χρόνο σε έναν μισθωτή μηδενικού ρίσκου.

Ο ίδιος ο Μπένκο, 42 ετών σήμερα, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα της αγοράς ακινήτων χάρη στην πεποίθησή του ότι οι επαγγελματικοί χώροι στο κέντρο των πόλεων θα συνεχίσουν να ακμάζουν, παρά την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μάλιστα, αυτόν τον μήνα, ο Μπένκο αγόρασε το 50% της ελβετικής εταιρείας πολυκαταστημάτων Globus. Πέρυσι, ολοκλήρωσε την εξαγορά των γερμανικών πολυκαταστημάτων Kaufhof, εξαγοράζοντας ένα 50% από την Hudson’s Bay Co. και συγχωνεύοντάς τα με τα πολυκαταστήματα Karstadt που είχε ήδη στο χαρτοφυλάκιό του.

Σχετικα αρθρα

Οι μεγαλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως σημειώθηκαν σε μία πολύ μικρή χώρα

admin

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού εγκαταλείπουν τον άνθρακα για χάρη του φυσικού αερίου

admin

Η Apple σχεδιάζει ειδικές ασπίδες προσώπου για το υγειονομικό προσωπικό

admin

Ένα τεράστιο «βουνό» από μπέικον στις ΗΠΑ

admin

Κορονοϊός: Η φαρμακοβιομηχανία Gilead ανοίγει την πρόσβαση στο φάρμακο κατά του Έμπολα, Remdesivir

admin

Προς νέα άνοδο ο χρυσός, με τους ιδιώτες επενδυτές να αναλαμβάνουν δράση

admin

Οι εφιαλτικές απώλειες των 2 τρισ. δολαρίων και οι φόβοι των traders για τις μετοχές

admin

Ο «Pops», η «Popsy», ο Νίκας και ο Λαβίδας: Πώς στήθηκε το μεγάλο σκάνδαλο insider trading σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το κορεάτικο hedge fund που έπιασε το τζακ ποτ με τα «Παράσιτα»

admin

Η Alibaba φέρνει Cartier, Jimmy Choo, Tom Ford στην online αγορά της Κίνας

admin

Αναλυτής της Goldman Sachs βλέπει το παλλάδιο να ξεπερνά τα 3.000 δολάρια

admin

Laura Ashley: Ο κορονοϊός έφερε πιο γρήγορα τη χρεοκοπία για την γνωστή βρετανική αλυσίδα

admin

Η Huawei βρήκε τον παράδεισο του 5G στην Ελβετία

admin

Το Νταβός σε αριθμούς: Από την κλιματική αλλαγή μέχρι τους δισεκατομμυριούχους

admin

Δίκη Λαβίδα (3η ημέρα): Τι λέει ο Ελβετός trader για πλαστά τιμολόγια, έργα τέχνης και το γεμάτο μετρητά χρηματοκιβώτιο

admin

Απτόητη από τα αρνητικά επιτόκια, η Τουρκία θέλει ανταγωνιστική λίρα

admin

Κέρδη στο πετρέλαιο έφεραν οι θετικές προοπτικές της ζήτησης και η IPO της Saudi Aramco

admin

Καταρρέει η τελευταία γραμμή άμυνας της Ευρώπης απέναντι στην ύφεση

admin