Image default
Πολιτική

Βουλή: Στήριξη στη διάταξη Βορίδη για είσοδο επενδυτών στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς από τους φορείς

Στο πλευρό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη τάχθηκαν οι δύο συλλογικοί συνεταιριστικοί φορείς της χώρας, ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το άρθρο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών που προβλέπει τη δυνατότητα εισόδου μελών επενδυτών στους συνεταιρισμούς με δικαίωμα ψήφου μέχρι ποσοστού 35% του συνόλου των ψήφων όλων των μελών.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της 3ης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με τη συμμετοχή των φορέων, ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς στην τοποθέτηση του δήλωσε εκ μέρους του φορέα που εκπροσωπεί ότι «υπό προϋποθέσεις εμείς συμφωνούμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του έτερου συνεταιριστικού φορέα της χώρας, του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), Γιώργου Κατσούλη, ο οποίος δήλωσε ότι «το άρθρο 6 για τους επενδυτές κινείται στη σωστή κατεύθυνση» προσθέτοντας ότι «ένα από τα δεδομένα της σκέψης μας είναι η έλλειψη χρηματοδότησης» σημειώνοντας μάλιστα πως «η άποψη μας είναι ότι όσον αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής του επενδυτή στο κεφάλαιο του συνεταιρισμού, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η δυνατότητα δεν παρέχεται μόνο σε ιδιώτες – επενδυτές αλλά και σε συνεταιρισμούς – επενδυτές, ελληνικούς και ευρωπαϊκούς». Επιπλέον, ο κ. Κατσούλης υπενθύμισε ότι η δυνατότητα συμμετοχής ιδιώτη επενδυτή υπήρχε στον υφιστάμενο νόμο, χωρίς ωστόσο να του δίνεται το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα του συνεταιρισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έλλειμμα της μη συμμετοχής οδήγησε στη μη εφαρμογή και υλοποίηση του άρθρου γιατί, όπως είπε, «κανείς δεν βάζει τα λεφτά του για να τα διαχειριστεί άλλος, χωρίς δική του συμμετοχή και δυνατότητα ελέγχου».
Υπενθυμίζεται ότι ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε συνιστούν τους δύο μοναδικούς συνεταιριστικούς φορείς της Ελλάδας, στους οποίους εντάσσεται η πλειοψηφία των Αγροτικών Συνεταιρισμών που λειτουργούν στη χώρα μας.
Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης και αντικείμενο συνεννοήσεως με τους δύο συνεταιριστικούς φορείς με τους οποίους συζήτησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αποσπώντας τη σύμφωνη γνώμη τους, προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν το κρίσιμο, το μεγάλο και το σημαντικό».
Στην προσπάθεια του κ. Αραχωβίτη να υποβαθμίσει τους δύο συνεταιριστικούς φορείς αποκαλώντας τους «σωματεία», ο κ. Βορίδης του υπενθύμισε ότι παραμένουν σωματεία καθώς η διάταξη που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα από το 2016 και έπειτα «ουδόλως λειτούργησε» και αντέτεινε ότι στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που προβλέπει τη σύσταση Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) που θα αποτελέσει την εθνική συντονιστική οργάνωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Προηγουμένως, ο κ. Βορίδης είχε ενημερώσει την Επιτροπή ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα κατατεθεί τροπολογία για το θέμα της δακοκτονίας καθώς επίσης και δεύτερη τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται τα θέματα της ευθύνης των αλληλεγγύως ευθυνομένων προσώπων των διοικήσεων των συνεταιρισμών.
Η συζήτηση συνεχίζεται την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου.

Σχετικα αρθρα

Γιατί δεν πήγε ο Κώστας Καραμανλής στην ΠΕ της ΝΔ

admin

Δένδιας: «Κορυφαία προτεραιότητα» για την κυβέρνηση η επίλυση του Κυπριακού

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πληκτρολογούμε μαζί το ΕΝTER της επόμενης μέρας της χώρας

admin

Ο Παυλόπουλος απένειμε στον Τόμας Μπαχ τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος

admin

Ο Βασίλης Κικίλιας θα κάνει σπιρομέτρηση

admin

Τάρπον Σπρινγκς: Ποια είναι η αμερικανική πόλη που πλημμυρίζει από Ελλάδα και επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός

admin

Ακάρ: Το μνημόνιο με τη Λιβύη θα εμποδίσει τετελεσμένα – Δεν θα υποχωρήσουμε

admin

Κενά και χωρίς ρεύμα ακίνητα: Πρωτοβουλία Θεοδωρικάκου για παράταση υποβολής δηλώσεων

admin

Στο Βελιγράδι την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας

admin

Κώστας Βλάσης προς τον Ελληνισμό του Καΐρου: Ακολουθεί ένα λαμπρό μέλλον για την πατρίδα μας

admin

Τα θέματα που έθεσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin

Χρυσοχοΐδης: Υπήρξε ανοχή στην τρομοκρατία για πολλά χρόνια

admin

Ο Παύλος Πολάκης για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Nοvartis

admin

Κυμπουρόπουλος κατά Βορίδη για τη δήλωση περί αναπηρίας: Απαράδεκτη, προσβλητική και μειωτική

admin

Παπανάτσιου: Τα οφέλη της εξόδου από τα μνημόνια δεν κατανέμονται δίκαια

admin

Προσκλητήριο για επενδύσεις στο Παρίσι – Τετ α τετ Μητσοτάκη με Μακρόν

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η άμυνα της χώρας βρίσκεται σε καλά, στιβαρά και στερεά χέρια

admin

Η δήλωση Τσίπρα για έλεγχο των «αρμών της εξουσίας» προκαλεί οργή στον πολιτικό κόσμο

admin