Image default
Επιχειρήσεις

Επτά υποψήφιοι για το ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών στην Κρήτη

Επτά όμιλοι ή κοινοπραξίες εκδήλωσαν σήμερα ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδομικό έργο που προκηρύσσεται με ΣΔΙΤ, ενώ ακολουθεί αντίστοιχο έργο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που εγκρίθηκε προ ημερών από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

Για το έργο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ, εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon Group, Intrakat, η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Θεμέλη. Ο διαγωνισμός προωθείται μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου και τα τελικά τεύχη δημοπράτησης θα διαμορφωθούν μετά από διαβούλευση με τους υποψηφίους.

Οπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο, όταν είχε εγκριθεί το έργο ΣΔΙΤ από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες στην Κρήτη είναι μόλις 336, όταν το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων ξεπερνά τις 21.000! Επιπλέον, «το Πανεπιστήμιο παρουσιάζει αδυναμία ως προς την επαρκή διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών στέγασης». Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ειδικά στο Ρέθυμνο λειτουργούν μόνο 173 δωμάτια για φοιτητική στέγη. Τα 143 μονόκλινα (που έχουν γίνει δίκλινα…) στα συγκροτήματα εντός της Πανεπιστημιούπολης και 30 δίκλινα (που έχουν γίνει τρίκλινα…) στο κτίριο του «Ξενία».

Το ενδιαφέρον στον διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης αναμένεται να είναι έντονο καθώς η φοιτητική στέγη (student housing) είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας εναλλακτικών επενδύσεων από εταιρείες ακινήτων ανά την Ευρώπη. Ειδικά στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα, με πρώτη την Prodea ΑΕΕΑΠ, η οποία απέκτησε και αναπτύσσει συγκροτήματα 48 επιπλωμένων διαμερισμάτων στην Πάτρα και αντίστοιχο συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Hines στην Ελλάδα Πωλ Γομόπουλος είχε υποστηρίξει προ μηνών στους Δελφούς πως η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων μελετά το ενδεχόμενο να επεκταθεί στον τομέα της φοιτητικής στέγης.

Οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων βλέπουν πως σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και αλλού όπου υπάρχει μεγάλος φοιτητικός πληθυσμός απουσιάζουν τα οργανωμένα συγκροτήματα στέγασης. Μάλιστα, η κατάσταση έχει γίνει πιο δύσκολη για τους φοιτητές που αναζητούν στέγη εξαιτίας της λειτουργίας του Airbnb και άλλων πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σχετικα αρθρα

Γαλλία: Μειώθηκαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων λόγω του κορονοϊού

admin

Μυτιληναίος: Απαιτείται εκτόξευση της ελληνικής βιομηχανίας

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Στις 5/3 η αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου

admin

Κέντρο υπηρεσιών outsourcing χτίζει η Sitel στην Ελλάδα

admin

Ναυτεμπορική: Νέα Πρόεδρος και CEO η Αγγέλα Κοντογούρη

admin

Forthnet: Μέχρι τέλη Ιανουαρίου η συμφωνία με Alter Ego

admin

Σελόντα: Πράσινο φως στην έκδοση ομολόγων από τη ΓΣ

admin

Nova: Συνεργασία με την AHI Carrier NA Ευρώπης

admin

Cosmote: Απεριόριστα data στο κινητό από Black Friday μέχρι και Cyber Monday

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Στο 94,89% το ποσοστό των ELTRAK CP και Ν. Κόβας

admin

Dionic: Στα 3 εκατ. μειώθηκαν οι ζημιές το πρώτο εξάμηνο

admin

Παπάζογλου (ΕΥ): Σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

FF: Έγκριση στο σχέδιο εξυγίανσης από τους ομολογιούχους ελβετικού φράγκου

admin

Απολύσεις προσωπικού στη Links of London της FF

admin

Κοντά στην εξαγορά δύο ξενοδοχείων στην Κρήτη η Hines

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Πραγματοποιήθηκε το 1ο workshop για τα παιδιά των εργαζομένων

admin

Γιατί ζητούν οι τράπεζες αλλαγή διοίκησης στην Creta Farms

admin

SATO: Στα €2,7 εκατ. τα μικτά κέρδη εξαμήνου

admin