Image default
Οικονομία

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες» για τους CEO

Μόνο τον τελευταίο μήνα τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης- οι UBS, Credit Suisse και ING- ανακοίνωσαν ότι οι επικεφαλής τους αποχωρούν. Μία τέταρτη τράπεζα- η UniCredit- ενδεχομένως να χάσει επίσης τον διευθύνοντα σύμβουλό της, που οι πληροφορίες τον θέλουν να φλερτάρει έντονα με την HSBC. H τελευταία έδειξε την πόρτα της εξόδου στον δικό της CEO τον Αύγουστο. Σε αναζήτηση του επόμενου επικεφαλής βρίσκεται σιωπηρά επί μήνες και η Societe Generale.

Oι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο θυμίζουν το παιχνίδι με τις μουσικές κάρεκλες. Όταν η μουσική σταματήσει, κάποιοι δεν θα έχουν θέση πια. Αυτό βεβαίως είναι αποτέλεσμα των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε ένα περιβάλλον αναμικής ανάπτυξης και αρνητικών επιτοκίων, αλλά και εν μέσω σοβαρότατων, δαπανηρών σκανδάλων για τα οποία ευθύνονται οι ίδιες. 

Όλα αυτά βάζουν στο στόχαστρο και τις μετοχές τους. Ο δείκτης - Europe Banks and Financial Services Index που φιλοξενείς τα 36 κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ηπείρου έχει υποχωρήσει περίπου 30% την τελευταία δεκαετία. 

Το - παρουσιάζει τη λίστα με τους σημαντικότερους παίχτες αυτή τη στιγμή και τις επιδόσεις του: 

Νόελ Κουίν- HSBC: Ανέλαβε προσωρινός CEO τον Αύγουστο του 2019, όταν ο προκάτοχός του Τζον Φλιντ αποχώρησε ύστερα από μόλις 18 μήνες στη θέση. Ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ρζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα οδηγήσει στην κατάργηση 35.000 θεσεων εργασίας μέσα στην επόμενη τριετία, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς η τράπεζα εστιάζει πλέον περισσότερο στην Ασία. Η μετοχή της τράπεζας καταγράφει πτώση 10% από τότε που ανέλαβε. 

Ζαν πιέρ Μουστιέ- Unicredit: Πιστώνεται την μεταμόρφωση της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, με τη μετοχή της να έχει ανακάμψει 46% κατά τη διάρκεια της θητείας του. Έχει εξυγιάνει τον ισολογισμό της περιορίζοντας δραστικά τα κόκκινα δάνεια, αλλά και έχει καταργήσει 40.000 θέσεις εργασίας. Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Unicredit το 2011 ήταν επί δύο δεκαετίες στη Societe Generale. Από το 2018 και έπειτα το όνομά του ακούγεται για το τιμόνι αρκετών μεγάλων τραπεζών, μεταξύ των οποίων η HSBC και η Deutsche Bank. 

Ραλφ Χάμερς- ING:  Επί τρεις δεκαετίες εργάζεται στην ολλανδική ING, αλλά επελέγη να αναλάβει τα ηνία της UBS. Πολλοί αντέδρασαν στην επιλογή του αφού έχει περιορισμένη εμπειρία στους τομείς διαχείρισης πλούτου και investment banking, στους οποίους ειδικεύεται η UBS. 

Σέρτζιο Ερμότι- UBS:  Ένας από τους μακροβιότερους CEOs στην Ευρώπη, αφού παρέμεινε στο τιμόνι της UBS από το 2011 έως και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Η τελευταία χρονιά της θητείας του στιγματίστηκε από μεγάλα πρόστιμα, πτώση της μετοχής και ερωτήματα για το σχέδιο διαδοχής. 

Φρεντερίκ Ουντεά- Societe Generale: H γαλλική τράπεζα άρχισε την αναζήτηση του διαδόχου του τον Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι επισήμως η θητεία του λήγει σε περίπου τρία χρόνια. Είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης στην ιστορία της τράπεζας, με μαχαίρι σε χιλιάδες θέσεις εργασίας, περιορισμό των δαπανών, αλλά και του ρίσκου. 

Σχετικα αρθρα

Επίδομα 400 ευρώ : Πώς θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους

admin

Βουλή: Τροπολογία για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων επαγγελματιών και τον Απρίλιο

admin

Σε τρία στάδια το άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής αγοράς

admin

Διορθώσεις στο Ε9 για «ευθυγράμμιση» των στοιχείων με το Κτηματολόγιο

admin

ΣΕΛΠΕ : Με επιλεκτικές αποφάσεις και αποκλεισμούς η λειτουργία της λιανικής αγοράς

admin

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα       

admin

Κοροναϊός : Ξεκινά το πρώτο test drive στον τουρισμό – Με ποιους όρους ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα

admin

Ποιος πληρώνει τα χρέη της πανδημίας στην Ε.Ε;

admin

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

Στο τραπέζι με τους θεσμούς ηλεκτρονικές συναλλαγές – τεκμήρια

admin

Οι φορολογικές παρεμβάσεις που θα συζητηθούν με τους θεσμούς

admin