Image default
Οικονομία

Εφορία : Ποια είναι τα «όπλα» της κυβέρνησης για την φοροδιαφυγή 

Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινάει η εφορία και βάζει στο στόχαστρο εκατομμύρια φορολογούμενους.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι να μη χαθεί ούτε μια μέρα στον προγραμματισμό διενέργειας περισσοτέρων από 40.000 ελέγχων.

Σαρώνει η εφορία

Όλα τα όπλα επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών  για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή που προκαλεί αιμορραγία εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία.

Πάγια ρύθμιση:

Η νέα πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών σε 24-48 δόσεις σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου. Από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά, οι υπόχρεοι που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, η οποία προβλέπει διπλάσιες δόσεις σε σύγκριση με την υφιστάμενη. Σύμφωνα με την απόφαση οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης έως την 1η Νοεμβρίου 2019.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές:

Φέτος οι φορολογούμενοι πρέπει να δαπανήσουν το 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη 570 εκατ. ευρώ από την διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ηλεκτρονικά βιβλία:

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Α. Βεσυρόπουλου για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η οποία αποτελεί προπομπό νέας απόφασης και για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο και η εφορία θα αρχίσει να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ανοίγοντας τον δρόμο σε αυτόματες διασταυρώσεις των στοιχείων που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Τα e-βιβλία στην πλήρη εφαρμογή τους θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.

Ταμειακές μηχανές: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά έως τα τέλη Μαΐου στην απόσυρση χιλιάδων ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητες διασύνδεσης με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Είναι το πρώτο βήμα για την οnline διασύνδεση των ταμειακών με το Taxis, η οποία σχεδιάζεται να ακολουθήσει το καλοκαίρι.

Η διασύνδεση των ταμειακών με το Taxisnet θα επιτρέψει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης και να γνωρίζουν τον τζίρο των επιχειρήσεων όπως αυτός προκύπτει από τη δραστηριότητα της ταμειακής μηχανής.

-

Σχετικα αρθρα

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Μεγάλες πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Handelsblatt : Αγοράστε τώρα ακίνητα στην Ελλάδα

admin

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Ανάσα μετά το κραχ της προηγούμενης μέρας- Σημαντική άνοδος στους δείκτες

admin

Βρούτσης στο MEGA: Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων

admin

Σοκ στις αγορές της Αργεντινής για την αναδιάταξη χρέους

admin

Το διαφορετικό μεταναστευτικό κύμα της Γερμανίας : Η φυγή των συνταξιούχων

admin

Υποχώρηση 6,5% του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες καταλύματος – εστίασης το α’ τρίμηνο του 2020

admin

Ακίνητα : Ξένοι έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν εξοχικό – «Νιώθουν ασφαλείς» γράφει ο ξένος τύπος

admin

Σταϊκούρας: Εξετάζεται η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

admin

Σημαντική μείωση των φορο-εσόδων

admin

Στεγαστικό επίδομα φοιτητών: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις

admin

Χρηματιστήριο: Με ελαφριά πτώση έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης

admin

ΕΒΕΑ-έρευνα: Ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας λόγω Covid-19 οι περισσότεροι

admin

Κοροναϊός : Με αυξημένο επιτόκιο η δημοπρασία 3μηνων εντόκων

admin

Κοροναϊός : Οικονομική ενίσχυση στις Περιφέρειες για την αποτροπή διάδοσης του ιού

admin

Τουρισμός : Ρεκόρ αφίξεων – Ποια αεροδρόμια «βούλιαξαν»

admin

Τα «στοιχήματα» για τον τουρισμό το 2020

admin

Huawei: Τι της χρεώνουν οι ΗΠΑ, τι απαντά η εταιρεία

admin