Image default
Ευρώπη

Η ΔΕΠΑ Υποδομών και οι προοπτικές της χώρας ως επενδυτικού προορισμού

Τις βελτιωμένες προοπτικές που έχει πλέον η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός αλλά και το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών στον κλάδο της ενέργειας ο οποίος προσφέρει σχετικά υψηλές αποδόσεις, καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, το ενδιαφέρον εννέα μεγάλων ομίλων για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι η χώρα έχει πλέον γυρίσει σελίδα και έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον άγονο διαγωνισμό του 2013 για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ο οποίος είχε καταλήξει σε ναυάγιο παρά το γεγονός ότι η τότε κυβέρνηση εμφανιζόταν διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ικανοποιήσει το ρωσικό όμιλο Gazprom που εμφανιζόταν ως ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Η εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί, λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας σε συνδυασμό με την στροφή παραδοσιακών επενδυτών στον κλάδο της ενέργειας τα τελευταία δύο έτη.

Πολλοί επενδυτές ομολόγων λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων παγκοσμίως, έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ενέργεια, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα τα οποία προσφέρουν αποδόσεις που κυμαίνονται κοντά στο 10%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και οι συστημικές τράπεζες, δεδομένου πως θα προκύψουν ανάγκες χρηματοδότησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι μεταξύ των εννέα σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών βρίσκονται και θεσμικοί επενδυτές, γεγονός που αποτελεί απόδειξη για το ενδιαφέρον τους για ενεργειακές επενδύσεις με σταθερές αποδόσεις.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού και το όφελος για το Δημόσιο

Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού είναι η έναρξη λειτουργίας του virtual data room (VDR) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι υποψήφιοι.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του VDR, μέσω του οποίου τα ενδιαφερόμενα σχήματα θα αντλήσουν πληροφορίες για την κατάσταση της εταιρείας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσουν την αξιολόγηση των σχημάτων και την εξέταση των φακέλων προκειμένου να διαπιστώσουν πόσα από αυτά πληρούν τις προδιαγραφές για να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση, με την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν μερικοί μήνες έως ότου οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώσουν την εργασία τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επικρατέστερη ημερομηνία για την υποβολή οικονομικών προσφορών είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα, οι προσδοκίες είναι υψηλές καθώς η αποτίμηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) για το 35% των μετοχών της εταιρείας που κατέχει, ανέρχεται σε ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 εκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου, το τίμημα για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών ενδέχεται να υπερβεί τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Το Παρίσι απειλεί με βέτο ενδεχόμενη νέα αναβολή για το Brexit

admin

Ακόμα μια προσπάθεια των ηγετών της ΕΕ για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

admin

SOTEU – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: στρατηγική για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ – σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού και των εγκλημάτων μίσους

admin

Βρετανία: Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται απέναντι στο no deal Brexit του Τζόνσον

admin

Έκθεση Greenpeace: «Ψευδολύσεις» τα μέτρα μεγάλων εταιρειών απέναντι στην πλαστική ρύπανση

admin

Carbon Tracker: στα 596 εκατ. ευρώ η ζημία της ΔΕΗ από τον λιγνίτη – η γενική εικόνα στην ΕΕ

admin

Στην κούρσα της ηλεκτροκίνησης φοιτητές ελληνικών Πανεπιστημίων

admin

Το μήνυμα της φον ντερ Λάιεν στο ΕΚ για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Στρατηγικό βάρος στη σχέση Αθήνας – Σκοπίων και στην ενέργεια

admin

Ο καγκελάριος της Αυστρίας αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη στήριξή του στην Ελλάδα

admin

Αποστάσεις Γερμανίας-Πολωνίας από τα σχόλια Μακρόν για ΝΑΤΟ

admin

Ο γαλλικός Τύπος αντεπιτίθεται στη Google

admin

Ο Όλαφ Σολτς δεν σκέφτεται να παραιτηθεί παρά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές

admin

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δέχεται προσφυγικές ροές ασύμμετρες με την έκταση και τον πληθυσμό της

admin

Καταδίκη της Ρωσίας από το ΕΔΑΔ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση Μαγκνίτσκι

admin

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

admin

Ερντογάν – ΕΕ: Να εξεταστεί από ειδικούς η εφαρμογή της δήλωσης του 2016

admin

Η απολιγνιτοποίηση απογειώνει τη ΔΕΠΑ [Promoted content]

admin