Image default
Πρώτο Θέμα

Στην δίνη του κοροναϊού οι αγορές

Οι μετοχες  υποχώρησαν παγκοσμίως μαζί με τα futures  στις Η.Π.Α. τη Δευτέρα, καθώς οι διεθνείς αγορές  αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν την επιδημία του κοροναϊού να μην εξαπλωθεί πέρα ​​από την Κίνα. Τα θησαυροφυλάκια πήδηξαν με χρυσό.

Σε μια δραματική μέρα στις αγορές, αυτές ήταν μερικές από τις ξεχωριστές κινήσεις:

  • Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε έως και 3,4%, με την μεγαλύτερη πτώση από το 2016, καθώς οι επενδυτές έφυγαν από τις πολυτελείς μετοχές.
  • Τα stock options στους τρεις κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από 2%, ενώ η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από το 2016.
  • Το σημείο αναφοράς της Νότιας Κορέας υποχώρησε 3,9%, οδηγώντας σε μειώσεις στην Ασία, αν και οι αγορές της Ιαπωνίας έκλεισαν για διακοπές.
  • Ο χρυσός spot προσέγγισε 1.700 δολάρια, ενώ το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 3%.
  • Η διάθεση κινδύνου πυροδοτήθηκε από πολλαπλές εκρήξεις του ιού πέρα ​​από την προέλευσή του στην Κίνα, ενώ η Νότια Κορέα ανέφερε άλμα στις λοιμώξεις, ενώ η Ιταλία έκλεισε μια περιοχή 50.000 ατόμων κοντά στο Μιλάνο. Οι επικεφαλής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες προειδοποίησαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι είδαν τον ιό να φέρνει σε κίνδυνο την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην αθηνα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες άνω του 5%, ευρισκόμενος κάτω από τις 840 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα σχεδόν 50  εκατ. ευρώ. Πτώση 5,62% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.114,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 8,96% στις 697.35 μονάδες.

Τα κρούσματα στην Ιταλία ξεπερνούν πλέον τα 200 από μόλις 6 που ήταν την Παρασκευή, με τις αρχές να δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς η Ιταλία, από τρία μόλις κρούσματα του νέου κοροναϊού, εξελίχθηκε στο ευρωπαϊκό hotspot κρουσμάτων μέσα σε μόλις λίγες μέρες. Οι αρχές έχουν διατάξει να μπουν σε καραντίνα περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι.

Οι φόβοι για τις συνέπειες του κοροναϊού αυξάνονται μετά και τους 4 θανάτους που έχουν καταγραφεί στη γειτονική Ιταλία, με τις διεθνείς αγορές να βυθίζονται. Οι ανησυχίες έγκειται στις προεκτάσεις που μπορεί να έχουν τα μέτρα που λαμβάνονται στην οικονομία και στο εμπόριο, καθώς πολλές από τις δραστηριότητες έχουν ανασταλεί λόγω καραντίνας.

Η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν διαφέρει από αυτή του ΧΑ, με τον γερμανικό δείκτη DAX να υποχωρεί κατά 3,68%, τον δείκτη του Λονδίνου FTSE 100 να χάνει 2,89% και τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει πτώση 3,49%.  Ο ισπανικός δείκτης κινείται πτωτικά κατά 3,11% και ο δείκτης του Μιλάνο επίσης υποχωρεί κατά 4,12%. Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν και τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας τη Δευτέρα, με εκείνο της Νότιας Κορέας να ηγείται των απωλειών.

Τώρα, σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έσπασε με χαρακτηριστική ευκολία τη ζώνη των 885 μονάδων, επίπεδο που ήταν και το μηνιαίο επίπεδο στήριξη. Παράλληλα έχασε και τις 861 μονάδες, μπαίνοντας σε αχαρτογράφητα ύδατα, όπως και ο FTSE 25, ο οποίος έχασε εν ριπή οφθαλμού τις 2.212 και τις 2.170 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες στην Πειραιώς φτάνουν το 9,45%, με τη ΔΕΗ και την Aegean να είναι στο -8,64% και στο -8,28% αντίστοιχα. Άνω του 7% είναι οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Eurobank, Jumbo, Λάμδα και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 6% σε ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και Βιοχαλκο.

Η πτώση σε Μυτιληναίο και ΟΛΠ φτάνει το 5,57% και 5,14% αντίστοιχα, ενώ άνω του 4% είναι σε Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ. Οι απώλειες σε Titan, Φουρλή, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola και ΕΧΑΕ ξεπερνούν το 3%, με τον ΟΤΕ και τον Σαράντη να είναι στο -2,44% και -2,59% αντίστοιχα.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Με υψηλότερο ρυθμό οι αγορές ομολόγων στο τρέχον τρίμηνο

admin

Colpo grosso με κρυπτονομίσματα στην Τουρκία

admin

Τρ.Πειραιώς: Υπερκάλυψη 3,5 φορές στο διεθνές βιβλίο

admin

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin