Image default
Πρώτο Θέμα

Τα χαμηλά επιτόκια και ο νέος “πυρετός του χρυσού”Το τελευταίο διάστημα οι δουλειές με τον χρυσό είναι πραγματικά χρυσές. Έμποροι και κοσμηματοπώλες κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση της ζήτησης του ευγενούς μετάλλου. Η αυξημένη ζήτηση οδηγεί φυσικά σε συνεχείς ανατιμήσεις, που αποτυπώνονται συνακόλουθα και στον χρυσό ως επενδυτικό προϊόν αλλά και στην αγορά κοσμημάτων. Την ίδια ώρα και με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα όλο και περισσότεροι καταναλωτές αποφασίζουν να πουλήσουν παλιά χρυσαφικά.

“Σε ευρώ η τιμή του χρυσού έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ”, επισημαίνει ο Μίχαελ Όιμπελ, επικεφαλής του τμήματος αγοραπωλησίας ευγενών μετάλλων της τράπεζας BayernLB η οποία διακίνησε το 2019 πάνω από 60 τόνους χρυσού. Στην παρούσα φάση ο χρυσός στο Λονδίνο αγγίζει την διαπραγματευτική τιμή των 1.400 ευρώ ανά ουγγιά που είναι η υψηλότερη τιμή από την εισαγωγή του ευρώ. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο ρόλος των αρνητικών επιτοκίων

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι το ευρώ δεν είναι σημείο αναφοράς όσον αφορά το χρυσό. “Ο κόσμος υπολογίζει την τιμή του χρυσού σε δολάρια και εκεί εξακολουθούμε να είμαστε περίπου 400 δολάρια κάτω από το αποκορύφωμα του 2011 όταν μια ουγγιά είχε φτάσει τα 1.900 δολάρια”, εξηγεί ο Μ. Όιμπελ.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που ο χρυσός έχει γίνει και πάλι τόσο ελκυστικός; “Η όλη συζήτηση ξεκινά και τελειώνει στα αρνητικά επιτόκια”, εξηγεί ο Μπέντζαμιν Σούμα, εκπρόσωπος Τύπου της εταιρίας εμπορίας χρυσού Pro Aurum, και προσθέτει: “Η συζήτηση έχει φτάσει πλέον και στα αυτιά των μικροαποταμιευτών”. Πολλές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αξιώνουν ήδη εδώ και καιρό τόκους από πελάτες που έχουν μεγάλες καταθέσεις ενώ ορισμένα επιβάλουν επιτόκια ακόμη και από το πρώτο ευρώ. Συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό οι αποταμιευτές χάνουν ακόμη και όταν δεν πληρώνουν τιμωρητικά επιτόκια.

Ο χρυσός, αντιθέτως, είχε πάντα τη φήμη μιας ασφαλούς επένδυσης, ενός ασφαλούς λιμανιού. “Πριν την αλλαγή του χρόνου είχαμε σχεδόν ξεπουλήσει, δεν είχαμε άλλο χρυσό”, λέει ο Σούμα. Οι Γερμανοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στον χρυσό. “Βάσει πληθυσμού η Γερμανία καταγράφει τη μεγαλύτερη ζήτηση”, λέει ο Όιμπελ. Κάθε χρόνο οι Γερμανοί αγοράζουν περίπου 100 τόνους του λαμπερού μετάλλου. Πέραν αυτού, με πάνω από 3.300 τόνους η γερμανική Bundesbank διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο.

Ο κόσμος παντρεύεται…

Σημαντική αύξηση καταγράφουν την ίδια ώρα και οι κοσμηματοπώλες. Στα κοσμήματα βέβαια το ζητούμενο δεν είναι η απόδοση. “Τα χρυσά κοσμήματα δεν είναι μια επένδυση χρημάτων αλλά αξίας”, επισημαίνει ο Γιοάχιμ Ντύνκελμαν από τον Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Κοσμηματοπωλών. Η αύξηση της ζήτησης στον κλάδο του δεν οφείλεται στις χρηματαγορές, όπως λέει. Οι λόγοι είναι πιο απλοί: “Απλά σήμερα παντρεύονται περισσότεροι”. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία το 2018 έγιναν 449.000 γάμοι στη Γερμανία, 70.000 περισσότεροι απ΄ ό,τι δέκα χρόνια πριν. Η αγορά του χρυσού επηρεάζει φυσικά την αγορά των κοσμημάτων. Όταν αυξάνεται η τιμή του χρυσού αυξάνονται σε βάθος χρόνου και οι τιμές των κοσμημάτων χρυσού. Εντούτοις δεν ισχύει και το αντίθετο. Η αυξημένη ζήτηση κοσμημάτων χρυσού δεν επηρεάζει ουδόλως την τιμή του ευγενούς μετάλλου. Κάρστεν Χέφερ (dpa) Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Μαγειρεύοντας εκλογικούς καταλόγους

admin

Brain drain: To προφίλ των Ελλήνων που έφυγαν και πώς θα επιστρέψουν

admin

Ποιες λύσεις προτείνουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

admin

Ελλάδα:Στην 34η θέση της κατάταξης 44 χωρών στις ξένες επενδύσεις

admin

Τι θα περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή εποπτεία

admin

Πίσω στο Eurogroup για το ευρωομόλογο

admin

Ο λαϊκισμός καραδοκεί στην εκλογική χρονιά της Λατινικής Αμερικής

admin

DW: Η Ελλάδα ελπίζει σε γρήγορη λύση στο θέμα του χρέους

admin

Το «colpo grosso” στην Eurobank

admin

Citi: Eρωτηματικό η αυτοδυναμία

admin

Πώς η Fed μόλις μείωσε την ανισότητα

admin

Η ισχνή ανάκαμψη της ευρωζώνης στήνει σκηνικό για περισσότερο QE

admin

Αυτοί είναι οι 500 κροίσοι του πλανήτη -Κανένας Ελληνας, σαρώνουν οι Ασιάτες δισεκατομμυριούχοι

admin

Η ευρωζώνη χρειάζεται και πάλι να ανεβάσει τον πληθωρισμό

admin

Στο «φως» το νέο πακέτο

admin

Το παράδοξο του Brexit

admin

Ανάλυση IW: Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης

admin

Εάν ο Draghi χειραγωγεί νομίσματα, το ίδιο κάνει και ο Trump

admin