Image default
Οικονομία

Νόμος-πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία

Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο οποίος προκαλεί τριγμούς και στην οικονομία. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένονται σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, υπό το συντονισμό του υπουργείου Υγείας, τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών, Οικονομικών θα καταλήξουν σε ένα πλαίσιο δράσεων, το οποίο θα ενεργοποιηθεί όταν και αν κριθεί σκόπιμο. «Προφανώς υπάρχει προβληματισμός. Δεν υπάρχει ακόμα ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος αναφορικά με το κατά πόσο έχει επηρεαστεί η οικονομία, ωστόσο όπως φάνηκε από τη συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με το Γάλλο ομόλογο του, αυτός ο προβληματισμός είναι κοινός και έντονος σε όλους τους Ευρωπαίους.

Ήδη, καταγράφονται προβλήματα στο πεδίο της Ναυτιλίας, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας πρόκειται να συναντηθεί με τους ξενοδόχους, προκειμένου να εξεταστούν τα πρώτα στοιχεία από το «ευαίσθητο» πεδίο του Τουρισμού. Επί τάπητος θα τεθούν στοιχεία για τις κρατήσεις, τις ακυρώσεις και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ή ήδη έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στις μεταφορές, κυρίως στις αεροπορικές. Ενδεικτικά, η Γαλλία υπολογίζεται ότι θα χάσει μεγάλο μέρος από τα 2,5 εκατομμύρια Κινέζων τουριστών, ενώ ο φετινός στόχος για 500 χιλιάδες Κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα είναι προφανές ότι απομακρύνεται.

Ο Γάλλος υπουργός, μεταφέροντας το κλίμα από το G20 στο Ριάντ, σημείωσε ότι ο παγκόσμιος συναγερμός για το κορωνοϊό και το ντόμινο επιπτώσεων στην οικονομία, καθιστά λίαν επίκαιρη τη συζήτηση για την απεξάρτηση της Ευρωζώνης από την Κίνα. «Ο τομέας των φαρμάκων εξαρτάται σε ποσοστό 80- 85% από την Κίνα» σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να αναφέρει εάν υπάρχει κάποιο πλάνο για το πώς μπορεί να δρομολογηθεί αυτή η απεξάρτηση.

Στο καθαρά διμερές επίπεδο, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για το πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία του Παρισιού, για ενίσχυση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ ο Μπρούνο Λεμέρ αναδεικνύοντας τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία (αναβαθμίσεις, χαμηλά επιτόκια, υψηλότερη ανάπτυξη), εστίασε το γαλλικό ενδιαφέρον στα πεδία της Ενέργειας και της Άμυνας. Σε ερώτηση, δε, για την αλλαγή χρήσης των ANFA- SMP, ο Γάλλος υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το αίτημα της ελληνικής πλευράς για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, απολύτως δικαιολογημένο το αίτημα της Αθήνας για εξαίρεση από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, των μεταναστευτικών δαπανών.

Το θέμα γι’ αυτές τις δαπάνες, ύψους περίπου 280 εκατ. ευρώ, εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι θα «κλείσει» στο Eurogroup του Μαρτίου, ενώ οι αποφάσεις για τα ANFA- SMP αναμένονται τον Ιούνιο, χωρίς να είναι, όμως, βέβαιο ότι η αλλαγή χρήσης μπορεί να ξεκινήσει από φέτος.

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός: Δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, διαβεβαιώνουν τα σούπερ μάρκετ

admin

Τουρισμός: Ανοίγουν 15 Ιουνίου τα εποχικά ξενοδοχεία – Δειγματοληπτικά τεστ στους τουρίστες

admin

Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup

admin

Από το παγούρι της παραλίας στο παγούρι των μαθητών!

admin

Πετρέλαιο: Νέα «βουτιά» του αμερικανικού αργού – Υποχώρησε 14% στην ασιατική αγορά

admin

Ποιες είναι οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα

admin

Τουρισμός : Μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα των συνόρων – Πακέτα προσφορών από τους ξενοδόχους

admin

Ηλεκτροκίνηση για λίγους – Το υπουργείο Περιβάλλοντος τραβά την πρίζα των υψηλών προσδοκιών

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Reuters: Oι ΗΠΑ εξέταζαν αποκλεισμό της Huawei από το τραπεζικό σύστημα

admin

Γεωργιάδης: Πυλώνας ανόρθωσης της οικονομίας οι στενές ελληνογερμανικές σχέσεις

admin

Ψηφιακά θα διενεργούνται πλέον οι δημοσιονομικοί έλεγχοι των δαπανών

admin

Παλαιά αναδρομικά: Δύο σενάρια για την καταβολή τους

admin

Κοροναϊός : 30 εκατ. άνεργοι σε έξι εβδομάδες στις ΗΠΑ – Απολύσεις και σε επιχειρήσεις που δεν επηρρεάστηκαν από την πανδημία

admin

Ενα ελληνικό success story που μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο

admin

Διθύραμβοι Handelsblatt για Ελληνικό: Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρότζεκτ της Ευρώπης

admin

Maarten Verwey (Κομισιόν): Οι επενδύσεις θα πάνε μαζί με μεταρρυθμίσεις

admin

Υπ.Οικ.:H προσπάθεια αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους

admin