Image default
Οικονομία

Πικραμμένος : Η κυβέρνηση εξετάζει σύστημα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η κυβέρνηση «εξετάζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για μία αποτελεσματική αγορά εργασίας και ένα σύγχρονο σύστημα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και επίλυσης των εργατικών διαφορών. Ταυτόχρονα, εξετάζει και ένα σύγχρονο πλαίσιο συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στο 37ο εκλογικό συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Όπως είπε, «είναι καιρός η χώρα μας να συγκλίνει προς τις καλύτερες πρακτικές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου – του διμερούς και του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου. Είναι καιρός η Ελλάδα να συγκλίνει με τις βασικές αρχές ενός δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος».

«Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμούμε τον ειλικρινή κοινωνικό διάλογο με αντιπροσωπευτικές οργανώσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να ενισχύσουμε τη συλλογικότητα των συνδικάτων»

Παράλληλα, ο κ. Πικραμμένος χαρακτήρισε λογικό σε ένα μεγάλο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως είναι η ΓΣΕΕ, να υποστηρίζονται πολλές απόψεις, ακόμη και να υπάρχουν εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

«Όμως, μετά από 100 χρόνια, θέλω να σας ζητήσω να προσπαθείτε και να παλεύετε με πίστη για τους αγώνες σας, προκειμένου οι αντιπαραθέσεις και οι διαφορετικές απόψεις να είναι γόνιμες και να γίνονται εστίες δημιουργίας και ελπίδας για το μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Πικραμμένος, τονίζοντας ότι η ΓΣΕΕ έχει επιδείξει σημαντικές επιτυχίες.

«Βλέποντας, όμως, μπροστά στο μέλλον, πρέπει όλοι μας να ενισχύσουμε τη συλλογικότητα των εργαζομένων, των συνδικάτων και της κοινωνίας» υποστήριξε.

Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα εντολή για την οικοδόμηση μίας ισχυρής, παραγωγικής, ανταγωνιστικής και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδος. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη διέρχεται μία ιστορική αλλαγή: βιώνει τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, παράλληλα, όμως και τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της».

Η γνήσια αντιπροσωπευτικότητα

«Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα μία ανταγωνιστική χώρα σε επιχειρηματικότητα και καινοτομία, αλλά και μία χώρα κοινωνικής συνοχής και πλήρους απασχόλησης» δήλωσε ο κ. Πικραμμένος, επισημαίνοντας ότι, «για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ορισμένες προϋποθέσεις».

«Μία από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για ένα αποτελεσματικό, κοινωνικό διάλογο είναι η αντιπροσωπευτικότητα. Η γνήσια αντιπροσωπευτικότητα μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες θα ενισχύσει αποφασιστικά το κύρος των συνδικάτων και θα ωφελήσει τους εργαζόμενους, γιατί οι αντιπροσωπευτικοί κοινωνικοί εταίροι γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας, γιατί κατανοούν τις ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.»

» Η συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο σε εθνικό και σε κλαδικό επίπεδο διασφαλίζει ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες τους» ανέφερε ο κ. Πικραμμένος.

Τόνισε δε ότι ο διάλογος μεταξύ των αντιπροσωπευτικών κοινωνικών εταίρων βοηθά στην αύξηση της ανάπτυξης, στον περιορισμό της ανεργίας και στη διασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης στον εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Πικραμμένο, αυτή είναι η εμπειρία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και αυτήν την εμπειρία πρέπει να την διεκδικήσουμε και να την αποκτήσουμε και στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο κοινωνικός διάλογος και οι διαδικασίες συλλογικής διαπραγμάτευσης εξαρτώνται ουσιαστικά από ακριβή και ενημερωμένα στοιχεία για την αγορά εργασίας, παρατηρώντας ωστόσο ότι τα στοιχεία για τους όρους εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντικά κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν, προκειμένου να καταστεί εφικτή και αποτελεσματική η συλλογική λήψη αποφάσεων και η χάραξη συνεπούς κυβερνητικής πολιτικής.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Πικραμμένος έκανε μία ειδική αναφορά στη νέα γένια, λέγοντας: «Μην αφήσετε τη νέα γενιά εργαζομένων απροετοίμαστη στις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες, που διαμορφώνονται, παγκοσμίως».

--

-

Σχετικα αρθρα

Βρυξέλλες : Κουπόνια αντί αποζημίωσης για πτήσεις και διακοπές που ματαιώθηκαν

admin

Χειμερινές εκπτώσεις : Ξεκινούν από αύριο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Μαζικές ακυρώσεις ταξιδιών στην Αυστραλία λόγω των πυρκαγιών, πλήγμα στον τουρισμό

admin

Πρόβλεψη – σοκ: Κρίση χρέους σε πολλές χώρες λόγω κοροναϊού

admin

Στεγαστικό επίδομα φοιτητών: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις

admin

Μητσοτάκης: Το νέο ΕΣΠΑ μεγάλο στοίχημα για γόνιμη ανάπτυξη

admin

Airbnb : Εκπνέει η προθεσμία για το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

admin

Mε την… όπισθεν η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου – Πτώση 7,5% των πωλήσεων τον Ιανουάριο

admin

EKT: Αρνητική πρωτιά των ελληνικών τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια

admin

Γαλλογερμανική διέξοδος για Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, ευρωομόλογο με ολίγη μνημονίου

admin

Η eBay παρουσίασε το πρόγραμμα Export Revival στην Αθήνα

admin

Πληρωμή μισθού σε…. κρυπτονομίσματα

admin

Financial Times: Σχέδιο για τροποποίηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

admin

Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους

admin

Κοροναϊός : Κρίσιμα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμα

admin

Πάτρα: Άγνωστοι ανατίναξαν τρία ΑΤΜ σε εμπορικό κέντρο

admin

Κορωνοϊός: Δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, διαβεβαιώνουν τα σούπερ μάρκετ

admin

Με οριακή πτώση έκλεισε η Wall Street

admin