Image default
Ευρώπη

Πρωτοφανής αριθμός Επιτρόπων μεταβαίνει στην Αντίς Αμπέμπα για τη 10η συνεδρίαση ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταβαίνει αύριο στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας για τη 10η συνεδρίαση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης σε επίπεδο επιτροπών, συνοδευόμενη από 20 επιτρόπους και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε βασικά ζητήματα, όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, η ειρήνη, η ασφάλεια και η διακυβέρνηση, καθώς και η κινητικότητα και η μετανάστευση.

Η Πρόεδρος, κα φον ντερ Λάιεν, πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Η Ευρώπη και η Αφρική είναι φυσικοί εταίροι. Έχουμε έναν ιστορικό δεσμό και μοιραζόμαστε πολλές από τις σημερινές προκλήσεις. Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να αξιοποιήσουμε τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών μας, ώστε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους νέους.»

Η 10η συνεδρίαση σε επίπεδο επιτροπών σηματοδοτεί μια πρωτοφανή συμμετοχή από την πλευρά της ΕΕ, η οποία καταδεικνύει τις σχέσεις προτεραιότητας που αντιπροσωπεύει η Αφρική για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη φιλοδοξία της να τις μεταφέρει σε ένα νέο επίπεδο.

Εκτός από τον Ύπατο Εκπρόσωπο / Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, κ. Τζουζέπ Μπορέλ, την Πρόεδρο θα συνοδεύσουν οι Αντιπρόεδροι αρμόδιοι για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, κ. Φρανς Τίμερμανς, για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, κα Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, για τις διοργανικές σχέσεις και τη διερεύνηση προοπτικών, κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, για τις αξίες και τη διαφάνεια, κα Βιέρα Γιούροβα, για τη δημοκρατία και τη δημογραφία, κα Ντούμπραβκα Σούιτσα, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Θα μεταβούν επίσης στην Αντίς Αμπέμπα οι Επίτροποι αρμόδιοι για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, κα Γιούτα Ουρπιλάινεν, για το εμπόριο, κ. Φιλ Χόγκαν, για την καινοτομία και τη νεολαία, κα Μαρία Γκαμπριέλ, για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, κ. Νικολά Σμιτ, για την οικονομία, κ. Πάολο Τζεντιλόνι, για τη γεωργία, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, κα Ελίζα Φερέιρα, για τη δικαιοσύνη, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, για την ισότητα, κα Χέλενα Ντάλι, για τις εσωτερικές υποθέσεις, κα Ίλβα Γιούανσον, για τη διαχείριση κρίσεων, κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, καθώς και οι Επίτροποι αρμόδιοι για τις μεταφορές, κα Αντίνα Ιωάννα Βαλεάν, για την ενέργεια, κα Κάντρι Σίμσον και για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους.

Η ΕΕ και η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η Ευρώπη όσο και η Αφρική, όπως η ανάγκη να προωθηθούν η βιώσιμη ανάπτυξη και η απασχόληση, η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ειρήνη, η ασφάλεια και η χρηστή διακυβέρνηση, η κινητικότητα και η μετανάστευση.

Η συνεδρίαση θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για την ΕΕ να διαβουλευθεί με τους Αφρικανούς εταίρους της σχετικά με την επικείμενη ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αφρική, την οποία η πρόεδρος, κα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε να καταρτίσει τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της και η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές Μαρτίου.

Η παρουσίαση του σημαντικού αυτού εγγράφου θα αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη διαδικασία διαβούλευσης που θα καταλήξει στην υπουργική σύνοδο ΕΕ-ΑΕ του Μαΐου του 2020 στο Κιγκάλι της Ρουάντα και στην προσεχή σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΑΕ του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν κοινή προσέγγιση σχετικά με τις κοινές προτεραιότητες.

Ιστορικό

Η ΕΕ και η ΑΕ έχουν αναπτύξει σταδιακά μια σταθερή στρατηγική και πολιτική εταιρική σχέση με αμοιβαίες δεσμεύσεις. Αυτή η εταιρική σχέση βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα, που κατοχυρώνονται στην κοινή στρατηγική Αφρικής-ΕΕ, η οποία εγκρίθηκε το 2007 στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας.

Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της ΑΕ πραγματοποιείται τακτικά σε διάφορα επίπεδα. Οι συνεδριάσεις σε επίπεδο επιτροπών και οι υπουργικές σύνοδοι πραγματοποιούνται ετησίως, ενώ οι σύνοδοι κορυφής ΕΕ-ΑΕ σε επίπεδο αρχηγών κρατών πραγματοποιούνται ανά τριετία. Κατά την 5η σύνοδο κορυφής ΑΕ-ΕΕ, το 2017, οι ηγέτες της Αφρικής και της Ευρώπης εντόπισαν οικονομικές ευκαιρίες για τη νεολαία, την ειρήνη και την ασφάλεια, την κινητικότητα και τη μετανάστευση, καθώς και τη συνεργασία για τη διακυβέρνηση, ως στρατηγικές προτεραιότητες για την περίοδο 2018-2020 και δεσμεύτηκαν να τις αντιμετωπίσουν από κοινού.

Η ΕΕ παρουσίασε επίσης στη σύνοδο κορυφής του 2017 στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού το νέο της σχέδιο εξωτερικών επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας έως το 2023, ιδίως για τις γυναίκες και τους νέους. Το σχέδιο φιλοδοξεί να κινητοποιήσει 47 δισ. ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση σε επίπεδο επιτροπών, τον Μάιο του 2018 στις Βρυξέλλες, η ΕΕ και η ΑΕ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας.

Οι δύο επιτροπές δεσμεύονται να είναι ενεργοί παράγοντες και κινητήριες δυνάμεις για την εφαρμογή της εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΑΕ, η οποία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.

Σχετικα αρθρα

Πανηγυρίζει η Κομισιόν για τον προϋπολογισμό – αναλυτικά επιχειρήματα. Αλλά το Ελεγκτικό συνέδριο έχει αντιρρήσεις

admin

Η φιλοσοφία του Airbnb κατακτά και τις ισχυρές ξενοδοχειακές αλυσίδες της χώρας

admin

Στις 17 και 18 Ιουλίου η νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

admin

Περίπου 120.000 περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο στην Ευρώπη – Βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες

admin

Brexit: Ο Τζόνσον, το blame game…

admin

Ψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της Ρουμανικής κυβέρνησης

admin

Μαξίμου: «Αναγκαίος παίκτης» η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή

admin

Ενέργεια: Οι τρεις αγωγοί φυσικού αερίου της Μόσχας και οι αντιδράσεις

admin

Μέρκελ: H καγκελάριος των προσφύγων, η καγκελάριος του Κλίματος

admin

Η Κομισιόν προσφέρει επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών συνόρων

admin

Κρίσιμες εθνικές υποδομές κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

admin

Σερβία: συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ζήτησε η ΕΕ

admin

Αισιοδοξία της ΕΚΤ για την πορεία των επισφαλών δανείων στην Ευρωζώνη

admin

Φράγμα Γαδουρά – Ένα έργο ζωής για τη Ρόδο

admin

Μερικά μαθηματικά στοιχεία για τον Covid-19

admin

Ευρωζώνη: Αυξημένα τα δάνεια προς επιχειρήσεις για τον Μάιο

admin

Κεραμέως: Ενεργοποιείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

admin

Πάνω από 20 ελληνικοί δήμοι και ευρωπαϊκοί φορείς στην εκδήλωση δικτύωσης της EuroConnect στις Βρυξέλλες

admin