Image default
Επιχειρήσεις

Intralot: Το πλήγμα στη Βουλγαρία και τα… κακουργήματα του V. Bozhkov

Βαρύτατο πλήγμα για τις δραστηριότητες της Intralot προκαλεί το άγριο κυνηγητό που έχει εξαπολύσει η Δικαιοσύνη της Βουλγαρίας κατά του συνεταίρου της εισηγμένης στη γειτονική χώρα και πανίσχυρου επιχειρηματία Vasil Bozhkov.

Ο Bozhkov, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βουλγαρίας, βρίσκεται πλέον στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την Βουλγαρία να ζητά την έκδοσή του καθώς κατηγορείται για σειρά κακουργημάτων.

Η Βουλή της Βουλγαρίας ψήφισε προ ημερών νόμο με τον οποίο κρατικοποιούνται τα τυχερά παιχνίδια και οι ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου σταματούν να λειτουργούν εντός 90 ημερών! Όλα τα τυχερά παιχνίδια που δεν διεξάγονται μέσω της κρατικής λοταρίας Sports Totalizator, με εξαίρεση τα παιχνίδια τύπου ΚΙΝΟ, σταματούν, με το επιχείρημα πως οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είχαν καταβάλλει φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κατά της διάρκεια της τελευταίας εξαετίας.

Η Intralot, με συνέταιρο εταιρείες συμφερόντων του Basil Bozhkov, λειτουργούσε στην Βουλγαρία μέσω θυγατρικών (Eurobet) ή συγγενών (Eurofootball ltd) επιχειρήσεων. Μάλιστα η γειτονική χώρα αποτελούσε στο εννεάμηνο του 2019 τη μεγαλύτερη αγορά για την Intralοt από πλευράς εσόδων. Η συνεισφορά της είχε φτάσει τα 221,8 εκατ. ευρώ, που αποτελούσαν σχεδόν το 40% του συνολικού κύκλου εργασιών. Από τη βουλγαρική αγορά προήλθε, επίσης στο εννεάμηνο, το 24% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της Intralοt.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η βουλγαρική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε πως ο Vasil Bozhkov, γνωστός και για την τεράστια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που διαθέτει, αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για κακουργήματα. Οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν εφόδους στο σπίτι και τα γραφεία του πανίσχυρου επιχειρηματία, καθώς και στα γραφεία της ρυθμιστικής αρχής τυχερών παιχνιδιών.

Ο Bozhkov είναι ο βασικός μέτοχος της National Lotter AD, της μεγαλύτερης εταιρείας τυχερών παιχνιδιών της χώρας. Ελέγχει ή συμμετέχει επίσης σε σειρά άλλων εταιρειών του κλάδου όπως η New Games (που διαχειρίζεται το «Ξυστό» λαχείο), η Eurofootball, η EFbet και η Eurobet. Την περασμένη Ανοιξη ο επιχειρηματίας είχε αγοράσει και την ποδοσφαιρική ομάδα Levski της Σόφιας. Συνολικά ελέγχει περισσότερες από 30 εταιρείες σε τομείς όπως τα ξενοδοχεία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα καζίνο και τα τυχερά παιχνίδια, ενώ η περιουσία του εκτιμάται σε επίπεδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Ο νόμος με τον οποίο αλλάζει το καθεστώς των τυχερών παιχνιδιών προβλέπει πως οι ιδιωτικές εταιρείες σταματούν τη λειτουργία τους σε 90 ημέρες, αλλά έχουν μόλις 30 ημέρες για να παράσχουν στο δημόσιο εγγυήσεις για τυχόν πληρωμή κερδισμένων λαχνών που δεν θα έχουν εξαργυρωθεί μέχρι τότε. Ταυτόχρονα αλλάζουν πρόσωπα και πράγματα στη ρυθμιστική αρχή των τυχερών παιχνιδιών, δεκαέξι στελέχη της οποίας είχαν συλληφθεί κατά την επιχείρηση των διωκτικών αρχών στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Vasil Bozhkov αρνείται τόσο τις κατηγορίες για σειρά άλλων εγκλημάτων, όσο και τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως στις κατηγορίες για τις οποίες διώκεται προστέθηκε και αυτή της παράνομης κατοχής αρχαιοτήτων. Ηδη κατηγορείται για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα δωροδοκίας κρατικού λειτουργού, φοροδιαφυγή και σειρά άλλων κακουργημάτων. Βρίσκεται υπό κράτηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αλλαγές στην αγορά τυχερών παιχνιδιών της Βουλγαρίας έχουν ήδη τα πρώτα θύματα καθώς χθες ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας της Lafka Market, μιας εταιρείας που λειτουργούσε περισσότερα από 1.000 περίπτερα στη γειτονική χώρα. Η διοίκηση της Lafka Market ανακοίνωσε πως η διακοπή λειτουργίας συνδέεται με τη διακοπή του «Ξυστού» που αποτελούσε σημαντικότατο τμήμα των εσόδων της.

Η διοίκηση της Intralot ανακοίνωσε χθες πως θα προσφύγει κατά των αποφάσεων για την αφαίρεση τριών αδειών που κατείχαν επιχειρήσεις που συμμετέχει, όπως και κατά των αποφάσεων με βάση τις οποίες το βουλγαρικό δημόσιο ζητεί αναδρομικά φόρους περί τα 400 εκατ. λέβα (περίπου 200 εκατ. ευρώ) από θυγατρικές ή συγγενείς εταιρείες.

Η δίωξη κατά του Bozhkov είναι το τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Boiko Borisov με ολιγάρχες οι οποίοι για πολλά χρόνια θεωρούνταν πως βρίσκονται στο απυρόβλητο. Ενας άλλος ισχυρός πρώην τραπεζίτης, ο Tsvetan Vasilev, κρύβεται εδώ και χρόνια στην Σερβία με τις βουλγαρικές αρχές να πιέζουν για την έκδοσή του, μετά την κατάρρευση της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζες της χώρας, της CCB, το 2014.

Σχετικα αρθρα

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαϊδα εξετάζει η ΔΕΗ

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Δωρεάν κατοικίες για φιλοξενία καρκινοπαθών

admin

Αυτές οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές έως 17 Μαΐου

admin

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΤΟΕ με τη Νέα Δημοκρατία

admin

Παρατείνονται τα μέτρα στην Ιταλία – Ο Κόντε εμμένει στο αίτημα για ευρωομόλογα

admin

Ιταλία: “Τα κρούσματα περιορίζονται, ωστόσο δεν πρέπει να μειώσουμε το επίπεδο επιφυλακής”

admin

ΠΟΥ: Η Ρωσία έλαβε σωστά και έγκαιρα μέτρα κατά του κορονοϊού

admin

Κέντρο Αριστείας στην Αθήνα δημιουργεί η New Sia Greece

admin

Πειραιώς: Μόνη εναπομείνασα επιλογή η απόλυση των 24 εργαζομένων

admin

Ανακοινώθηκε η συμφωνία Pasal-Sterner Stenhus

admin

Virtus International Partners: Απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην Three Cents

admin

Πέτσας προς επιχειρηματίες: Επωφεληθείτε από το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής

admin

MLS: Απέσυρε την πιστοληπτική της διαβάθμιση η ICAP

admin

Σε έκδοση ομολογιακού έως €500 εκατ. προχωρά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

admin

United Airlines: Mειώνει και τα δρομολόγια του Αυγούστου

admin

ΕΡΓΟΣΕ: Ξεκίνησε η ανοικτή διαδικασία δημοπράτησης νέου έργου προϋπολογισμού 1,4 εκατ.

admin

Συμμετοχή της ΜΕΒΓΑΛ στην Anuga 2019

admin

ΔΕΗ: Ο κ. Μιχαήλ Παναγιωτάκης νέο μέλος στο ΔΣ

admin