Image default
Ευρώπη

Βάζουν μπροστά τις κυρώσεις για τον Nord Stream οι ΗΠΑ – Η γερμανική στάση

Τις προβλεπόμενες κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream II αναμένεται να εφαρμόσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα και από σχετική εξουσιοδότηση του προέδρου Τραμπ, που ενεργοποίησε το σχετικό τμήμα 7503 του αμυντικού νομοσχεδίου.

Ο αγωγός βρισκόταν, λόγο προτού η διακοπεί η κατασκευή του, στο 94% της συνολικής προόδου και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σε λίγες μόλις εβδομάδες. Στο αμερικανικό στρατόπεδο εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι η Ρωσία δεν θα ολοκληρώσει τον αγωγό φυσικού αερίου υποστηρίζοντας την αρχική πρόθεσή τους για επιβολή των κυρώσεων. Μάλιστα, οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα ακύρωσης της συμφωνίας με τη Μόσχα και στις Βρυξέλλες. Όπως έχουν επισημάνει και στο παρελθόν από την Ουάσιγκτον, η συμφωνία καθιστά την Ε.Ε. πλήρως εξαρτημένη από τη Ρωσία στο ενεργειακό επίπεδο. Η αμερικανική εναλλακτική του LNG φαίνεται πάντως να έχει αρκετούς συμμάχους εντός των ευρωπαϊκών συνόρων με φωτεινή εξαίρεση τη Γερμανία και τις ελεγχόμενες από αυτή χώρες.

Η ελβετική εταιρεία Allseas Group SA που ήταν υπεύθυνη για την εγκατάσταση των υποθαλάσσιων σωλήνων ανέστειλε τη συμμετοχή της με την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Τόσο η επίσημη πλευρά του κατασκευαστή του αγωγού φυσικού αερίου Gazprom όσο και η ρωσική κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού, Αλεξάντερ Νόβακ, διεμήνυσαν ότι ο αγωγός θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι ΗΠΑ, από τη δική τους πλευρά, έχουν ορίσει τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Οικονομικών προκειμένου να εντοπίζουν και να ελέγχουν τη δραστηριότητα των σκαφών που πλέουν πέριξ του ημιτελούς σημείου του αγωγού Nord Stream ώστε, σε περίπτωση που υπάρξει απόπειρα ολοκλήρωσής του, να τίθενται και οι αντίστοιχες κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε την αμερικανική στάση για τον Nord Stream II.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Παρά και τις αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού η κατασκευή του αγωγού Nord Stream, η γερμανική πλευρά φαίνεται ότι συνεχίζει τις προσεγγίσεις με τη Μόσχα. Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Αλτμάιερ, ξεκαθάρισε πως η Γερμανία είναι αποφασισμένη και έτοιμη για αύξηση του εμπορίου φυσικού αερίου με τη Ρωσία ενώ έσπευσε να στηρίξει τη γερμανική θέση με το επιχείρημα της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και της ανάγκης για ρωσικό φυσικό αέριο καθώς και την υποστήριξη της γερμανικής στρατηγικής για την παραγωγή υδρογόνου μέσω διάσπασης του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

Το παράδοξο της γερμανικής στάσης ήταν ότι επιχειρεί να εφαρμόσει ένα νέο δόγμα στην οικονομική συνεργασία με τη Μόσχα. «Αισθανόμαστε πως υπάρχει ελπίδα σε μεγάλα πολιτικά θέματα» σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ για να συμπληρώσει πως η επίσκεψη Μέρκελ στη Μόσχα «ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι και επιθυμούμε να αναπτύξουμε διμερείς οικονομικές σχέσεις».

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Το economix.gr έχει γράψει και σε προηγούμενη ανάλυσή του ότι η γερμανική στάση είχε διαφανεί ήδη από τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, οπότε και η γερμανική Bundestag τροποποίησε με απλή πλειοψηφία την κοινοτική οδηγία που προβλέπει ότι οι αγωγοί εισαγωγής φυσικού αερίου απαγορεύεται να βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των προμηθευτών και θα πρέπει να μετέχουν σ’ αυτούς και τρίτοι. Μάλιστα, η κοινοτική οδηγία που δημιουργούσε προβλήματα στη διέλευση του αγωγού είχε τροποποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο και τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαΐου ορίζοντας πως, αν ο αγωγός έχει κατασκευαστεί μετά τον Μάιο του 2019, τότε οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαιώματα ούτε σε αυτόν αλλά ούτε και στο φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω αυτού.

Οι ξένοι αναλυτές πάντως είχαν προβεί εγκαίρως σε εκτιμήσεις αναφορικά με τις προτεραιότητες της γερμανικής πολιτικής και τον ρόλο των γερμανικών λόμπι στην προσπάθεια επιρροής της Ουάσιγκτον. Η Wall Street Journal έκανε λόγο σε ανάλυσή της για τη διαφαινόμενη σύγκρουση ΗΠΑ – Γερμανίας με φόντο την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες.

Σχετικα αρθρα

Διάσκεψη Μονάχου: Η απάντηση Πομπέο στις επικρίσεις για την πολιτική του Τραμπ

admin

Πενταμελής επιτροπή υπό τον Σκυλακάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Άμεσα σε ισχύ η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σινγκαπούρης

admin

Ρωσία και Τουρκία μοιράζονται τα λάφυρα στη Συρία

admin

Ε.Ε.: Ο Μπορέλ καλεί τους Ευρωπαίους να βρουν λύση στη Συρία

admin

Νέο αίτημα Τζιτζικώστα για δράση της ΕΕ στο μεταναστευτικό

admin

Πλαστικά μιας χρήσης: Διευκρινίσεις ΥΠΕΝ για την ευρωπαϊκή οδηγία

admin

Ξάνθη: Δομή στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Interreg

admin

Brexit: Οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πιο ασφαλείς στη Σκωτία απ’ ό,τι στην Αγγλία

admin

Όρους για τη συγκατάθεσή του στο Ταμείο Ανάκαμψης έθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος

admin

Τι βάζει φρένο στη ζήτηση για έξυπνα σπίτια;

admin

Πιο κοντά στο σενάριο των πρόωρων εκλογών η Βρετανία

admin

Μήνυμα Ίσινγκερ για μεγαλύτερες γερμανικές επενδύσεις σε ΕΕ και NATO

admin

Ελληνική τεχνολογία στο Διάστημα: Ξεκλειδώνοντας την πόρτα της ESA… the hard way

admin

Κορονοϊός: Η Γαλλία απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων

admin

Συνεχίζει τις διερευνητικές συνομιλίες για εμβόλια η Κομισιόν

admin

Με ελληνικό άρωμα τα προενταξιακά έργα υποδομής της Αλβανίας

admin

Ρεκόρ για την αιολική ενέργεια το 2019 στην Ελλάδα

admin