Image default
Πολιτική

Δέσμευση Βασίλη Κικίλια ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή

Την ικανοποίηση τους για τη δέσμευση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τη χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, εκφράζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, παρέστησαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας -Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας». Μετά τις παρεμβάσεις τους, όπως αναφέρουν, ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα συμπεριλάβει διάταξη στο νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο ο Σύλλογος έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και έχει ενημερώσει σχετικώς και τον Εισαγγελέα, καθώς συσχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας. «Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την πραγματοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος μας για το οποίο ο ΙΣΑ έχει δώσει μάχη τα τελευταία χρόνια. Ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευθεί απέναντι στον ΙΣΑ αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να δει το σοβαρό αυτό θέμα που αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γ. Πατούλης.

Σημαντικό εξορθολογισμό στη χορήγηση φαρμάκων θα επιφέρει η διάταξη που ζήτησε ο ιατρικός κόσμος, αναφέρει ο ΠΙΣ, προσθέτοντας ότι «αναμένεται να μπει οριστικό φρένο στην αντιεπιστημονική αυτή πρακτική, της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, που έχει φέρει δεινά στη χώρα και τους πολίτες της».

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Πατούλης επεσήμανε επίσης ότι με το νομοσχέδιο, επιχειρείται μία προσπάθεια συντονισμού μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έλειπε από τη χώρα, ωστόσο πρόσθεσε πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις αντί να ενισχύεται η αποκέντρωση προς την Αυτοδιοίκηση, ευνοείται ο συγκεντρωτισμός του κράτους. «Πάγια μας θέση είναι πως πρέπει να αποκεντρωθούν πόροι και αρμοδιότητες προς τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης και στον τομέα της περίθαλψης και της πρόληψης υγείας» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «οι δράσεις Δημόσιας Υγείας πρέπει να ξεκινούν και να συντονίζονται πρωτίστως σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, χωρίς να έχει τον πρώτο ρόλο η Κεντρική Διοίκηση. Αυτή θα ήταν ουσιαστική ενίσχυση της Αποκέντρωσης που προβλέπει και το Σύνταγμα. Το σύνολο του νομοσχεδίου φαίνεται περισσότερο να αποτελεί ένα ευχολόγιο δράσεων και αρμοδιοτήτων των δομών δημόσιας υγείας και προσπάθεια σύστασης νέων επιτροπών και διευθύνσεων, χωρίς αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών, γνώσεων και εμπειριών».

Σχετικα αρθρα

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 15,1 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Αλλάζει και πάλι έμβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Τσίπρας: Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη

admin

Μητσοτάκης: Είδε αγώνα NBA μαζί με τη Μαρέβα

admin

Διεύρυνση ΣΥΡΙΖΑ: Νέα άνοιγμα Τσίπρα στους «πασοκογενείς»

admin

Καϊλή: «Συμπεριφορά καρτέλ οι φανερές και αφανείς χρεώσεις των τραπεζών στους πολίτες»

admin

Μητσοτάκης: Παρελθόν τα capital controls

admin

Κορωνοϊός – Γεννηματά: «Στηρίζουμε την προσπάθεια αλλά θα επισημαίνουμε τα κενά»

admin

Κέντρο Καινοτομίας στην περιοχή των Λιπασμάτων σχεδιάζει η κυβέρνηση

admin

Μετά το τσιγάρο στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας και το αλκοόλ

admin

Γένοβα: Χωρίς συντήρηση για 25 χρόνια τμήματα της γέφυρας, που κατέρρευσε πέρυσι

admin

Στον Έβρο την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ

admin

Δείτε τα πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: Έξι ουρανοξύστες θα χτιστούν στο Ελληνικό

admin

Βουλή: Ο Άγγελος Μπίνης στην Αρχή Διαφάνειας χωρίς αρνητική ψήφο

admin

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Μάτι

admin

Πιερρακάκης: Ένας αριθμός για κάθε πολίτη από τη γέννησή του

admin

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει τον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

admin