Image default
Τράπεζες

Επισπεύδεται η πληρωμή εγγυήσεων Δημοσίου στις τράπεζες

Την επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου και αποπληρωμής των 2 δισ. ευρώ εγγυήσεων που έχουν καταπέσει, επί συνόλου 3,2 δισ. ευρώ δανείων που επιδοτούσε το ελληνικό δημόσιο, αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά την ασφυκτική πίεση από την πλευρά των δανειστών αλλά και των τραπεζών.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το σχέδιο που εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση -έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση της Επιτροπής για την επόμενη εβδομάδα- είναι η αποπληρωμή των 2 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες να γίνει σταδιακά σε βάθος 3ετίας και όχι 7ετίας όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαδικασία προβλέπει τον έλεγχο από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους των περιπτώσεων και την αυτόματη αποπληρωμή. «Θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος των δανείων των οποίων οι εγγυήσεις του δημοσίου έχουν καταπέσει, διότι στην πορεία κοκκίνισαν και όταν θα διαπιστώνεται η κατάπτωση, αμέσως θα γίνεται η πληρωμή της επιδότησης από το δημόσιο στις τράπεζες», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση της υπόθεσης και προσθέτει: «Το πλάνο προβλέπει η αποπληρωμή των περίπου 2 δισ. ευρώ εγγυήσεων να έχει ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια».

Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση, πέραν της τακτοποίησης των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει από το 2018, να υπάρξει μηχανισμός παρακολούθησης και αυτόματης διευθέτησης και του υπολοίπου των εγγυήσεων, έτσι ώστε όταν η εγγύηση «χάνεται», η αποπληρωμή να γίνεται άμεσα, για να μη συσσωρευθούν εκ νέου χρέη του δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πίεση από τους δανειστές

Το ζήτημα αποτελεί επί μακρόν σημαντικό «αγκάθι» στην ατζέντα των θεμάτων με τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν εδώ και χρόνια στην τακτοποίησή του, καθώς αποτελεί μια μικρή «βόμβα» στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα επισημαίνεται σε όλες τις εκθέσεις της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, με τη σύσταση προς τις ελληνικές αρχές να το κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Κι αυτό διότι καθώς τα συγκεκριμένα δάνεια σε ποσοστό 80% (σ.σ. ίσως και περισσότερο) βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, οι τράπεζες δεν έχουν σχηματίσει προβλέψεις εξαιτίας των εγγυήσεων του δημοσίου και αποκλείονται τόσο από τη μεταφορά για διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες, όσο και από την πώλησή τους σε τρίτους. Επίσης, δεν μπορούν να ενταχθούν στο προστατευτικό πλαίσιο της πρώτης κατοικίας.

Σε ποιους έχουν δοθεί

Στα 3,2 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα και κατά 80% βαθιά κόκκινα δάνεια για τα οποία έχει εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο περιλαμβάνονται: στεγαστικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, τα οποία έχουν δοθεί σε κατοίκους ακριτικών περιοχών, σεισμοπαθείς, πυρόπληκτους και αρκετούς Ρομά, στο πλαίσιο της κομματικής πολιτικής προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και μικρά εταιρικά-επαγγελματικά δάνεια προς αγροτικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, μικρές βιοτεχνίες και βιομηχανίες καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες.

Σχετικα αρθρα

Αυξήθηκαν κατά 1,76 δισ. οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Ιούνιο

admin

Μειώθηκαν κατά 6,6 δισ. τα λεφτά στα… στρώματα

admin

Alpha: Μεταφορά 800 ατόμων στη νέα CEPAL

admin

ETE: Κατέβαλε εισφορές 36 εκατ. ευρώ

admin

Alpha: Οι τρεις λόγοι που βελτιώνεται το κλίμα στην Ελλάδα

admin

Τράπεζες: 2 «συν», ένα «πλην» από τη Eurobank Equities

admin

Αναλυτικά: Οι χρεώσεις σε ΑΤΜ, γκισέ και e-banking

admin

ΕΤΕ: Στην AstroBank η θυγατρική στην Κύπρο

admin

HSBC: Κόβει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας

admin

Τράπεζες: Ευκολότερη η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές το πλάνο μετασχηματισμού της Alpha Bank

admin

Τι αναμένουν οι επενδυτές από τις αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη

admin

Μεγάλου: Συμφωνία-σταθμός με Intrum

admin

Επανεξετάζονται οι τραπεζικές χρεώσεις μετά το ραντεβού στο Μαξίμου

admin

Εφοδος εισαγγελέων στα γραφεία της Commerzbank στη Φρανκφούρτη

admin

Ισχυρές αντιδράσεις βίωσε ο Ντράγκι στο παρά πέντε της αποχώρησής του

admin

Διάκριση για τη νέα εφαρμογή αυτοματισμού της Eurobank

admin

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το APS των τραπεζών

admin