Image default
Οικονομία

Επιτροπή Ανταγωνισμού : Στόχος ο διπλασιασμός των αυτεπάγγελτων ελέγχων

Τον διπλασιασμό των αυτεπάγγελτων ελέγχων της φέτος, σε σχέση με πέρυσι, έχει ως στόχο η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Ιωάννης Λιανός, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε πως υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία ενός γραφείου της Αρχής στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Λιανός, που μαζί με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Κατερίνα Μπενετάτου, επισκέφτηκαν χθες το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), συμμετείχε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, όπου επισήμανε ακόμα, ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Νέες μεγάλες προκλήσεις στο πεδίο του ανταγωνισμού

Ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε πως την τρέχουσα χρονική περίοδο, η πρόοδος της τεχνολογίας δημιουργεί νέες μεγάλες προκλήσεις στο πεδίο του ανταγωνισμού, καθώς η οικονομία γίνεται άυλη κι αναπτύσσονται το online κομμάτι των πωλήσεων, το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και οι “έξυπνες” συσκευές.

Οι αλλαγές αυτές, κατά τον ίδιο, δημιουργούν κενά στην υπάρχουσα αντίληψη περί δικαίου ανταγωνισμού και -στο πλαίσιο αυτό- η Επιτροπή θα αξιοποιήσει νέα εργαλεία, όπως κλαδικές μελέτες, προκειμένου να έχει επικαιροποιημένα δεδομένα και να συμβάλει στο να αποφευχθούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα χρησιμοποιήσει επίσης τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), προκειμένου να καταστήσει ευχερέστερη τη χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Συνεργασία και με άλλους θεσμούς

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκανε λόγο και για ανάπτυξη κουλτούρας αξιολόγησης ex post των αποφάσεων της Αρχής, αλλά και για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργασιών με άλλους θεσμούς.

Με ένα ανάλογο οικοσύστημα θα προωθηθεί πιο αποτελεσματικά η κουλτούρα ανταγωνισμού και η πρόληψη αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπέγραψε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2019 τρία διμερή Μνημόνια Συνεργασίας με ισάριθμες ενώσεις καταναλωτών (με την ΕΚΠΟΙΖΩ, το ΙΝΚΑ και το ΚΕΠΚΑ), ώστε να προαχθεί η συνεργασία μεταξύ των μερών για τη βελτιστοποίηση της ενημέρωσης των καταναλωτών, την ανταλλαγή πληροφοριών και την υλοποίηση δράσεων σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Λιανός ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Γιάννη Μασούτη, για την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, που αποτελεί σύμβουλο της Πολιτείας σε επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα.

Στην παρουσίαση μετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), Σωτήριος Θεοφάνης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ, Κυριάκος Ποζρικίδης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), Άγις Παπαδόπουλος.

-

Σχετικα αρθρα

Ποιοι δικαιούνται εποχικό επίδομα μέχρι 752 ευρώ

admin

ΗΠΑ: Κοντά σε εμπορική συμφωνία με Κίνα παρά τη ρητορική Τραμπ

admin

ΑΑΔΕ : Μπαράζ ελέγχων για πάνω από 30.000 εκκρεμείς υποθέσεις – 2 στους 3 φοροδιαφεύγουν

admin

Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

ΥΠΟΙΚ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού: Παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα και στοχευμένα μέτρα κατά περίπτωση

admin

Κοροναϊός : Διαγραφή χρέους 1 τρισ. δολ. αναπτυσσόμενων χωρών ζητά ο ΟΗΕ

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2019

admin

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Εξ αποστάσεως συμβουλευτική για εργαζομένους και ανέργους

admin

Γιοχάνες Χαν : Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι πιθανό να εξασφαλίσει στήριξη τον Ιούλιο

admin

ΟΠΕΚΑ: Όλα τα επιδόματα με ένα κλικ

admin

Der Spiegel : Μπαίνουν μπουλντόζες στο Ελληνικό

admin

Μειωμένος ΦΠΑ : Παράταση έξι μηνών σε πέντε νησιά

admin

Κοροναϊός : Η Γενιά Ζ και οι Millennials επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών επιπτώσεων

admin

Moody’s: H άρση των capital controls θα ενισχύσει τις καταθέσεις

admin

Υπουργείο Εργασίας : Αυτό είναι το έντυπο ένταξης στο πρόγραμμα «Συν-εργασία»

admin

Κοροναϊός : Φόβος για έκρηξη των κόκκινων δανείων στις τράπεζες

admin

Συντάξεις : Νωρίτερα θα καταβληθούν για όλα τα ταμεία

admin