Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA: Kακή συνεδρίαση (-2,69%)- «Κράτησαν» οι 800 μονάδες

Ισχυρές απώλειες σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μάλιστα για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες δοκίμασε επίπεδα χαμηλότερα των 800 μονάδων, για να καταφέρει να κλείσει όμως λίγο υψηλότερα, λόγω της προσπάθειας περιορισμού των απωλειών σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,69% στις 811,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 798,28 μονάδων (-4,26%) και 828,73 μονάδων (-0,61%). Ο τζίρος έφτασε στα 128,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 52,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 270 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,51%, στις 2.053,28 μονάδες, ενώ στο -1,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.102,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,19% στις 687,18 μονάδες.

Μόλις έγινε γνωστό το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μονομιάς στις 798 μονάδες, για πρώτη φορά μετά την τελευταία ενδοσυνεδριακή επίσκεψή του τον Αύγουστο του 2019. Ωστόσο, το κλείσιμο της αγοράς, αν και ήταν σαφώς σε υψηλότερα επίπεδα, δεν κατάφερε να πείσει τους αγοραστές να αναλάβουν δράση στο ταμπλό, παρά την κατακρήμνιση των αποτιμήσεων.

 Με τα μοναδικά θετικά της σημερινής συνεδρίασης να είναι πως το Χ.Α. έμεινε υψηλότερα των 800 μονάδων και ότι έκλεισε σε κάποια σχετικά απόσταση από το χαμηλό ημέρας (-4%), άλλη μια πολύ κακή συνεδρίαση είχε την Τετάρτη το Χ.Α., με το ΓΔ να κλείνει στις 811,34 μονάδες, -2,69%, με τις τράπεζες στο -4,19% και με το τζίρο να είναι και πάλι αυξημένος, στα 162εκ ευρώ.

Στα θετικά λοιπόν ότι ο ΓΔ τουλάχιστον δεν έχασε τις στηρίξεις στις 800 μονάδες, το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη χρονική στιγμή για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος πτώσης, που θα μπορούσε να φέρει την αγορά προς τις επόμενες στηρίξεις στις 730 – 740 μονάδες!

 Στις διεθνείς αγορές τώρα, με απώλειες 0,50% ο DAX, σε μια εξαιρετικά νευρική συνεδρίαση, με το βασικό γερμανικό δείκτη να βρίσκεται το πρωί στο -3% και εν συνεχεία να ανακάμπτει, μέχρι και σε θετικό πρόσημο, +0,40% πριν από λίγο. Σε θετικό πρόσημο και η Ιταλία, που πριν από λίγο ήτανε και +1,5%. Με άνοδο κοντά στο 1% η Wall Street κατά τις πρώτες ώρες.  

Στην ειδησεογραφία τώρα, αν και το κλίμα στην αγορά ομολόγων έχει επηρεαστεί, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε σήμερα 812,5εκ ευρώ από την έκδοση εντόκων διάρκειας 26 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,05%, όπως ακριβώς και στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.  Αν και ο συντελεστής κάλυψης ήταν χαμηλότερος πάντως, στο 1,7 από 2,23.

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, μόνο μια μετοχή έκλεισε με κέρδη, ο Σαράντης (7,92 ευρώ, +0,76%). Με απώλειες η μετοχή της Aegean Airlines (7,16 ευρώ, -6,16%), της Jumbo (15,57 ευρώ, -5,06%), της ΕΧΑΕ (4,265 ευρώ, -4,37%), της Motor Oil (16,86 ευρώ, -3,93%) και της Γεκτερνα (7,02 ευρώ, -4,75%).

Τέλος, όσον αφορά την τεχνική ανάλυση της αγοράς, η κατάσταση μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει επιδεινωθεί σημαντικά, με αγωνία σε αυτή τη φάση να μη χαθούνε οι στηρίξεις στις 790 – 800 μονάδες και αν είναι δυνατόν να έχουμε σταδιακή αντίδραση και επιστροφή προς τις 840 – 850 μονάδες.

Πολύ σημαντικό να έχουμε άμεσα αντίδραση των τραπεζών και επιστροφή υψηλότερα των 700 – 710 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι Παγκόσμιες Αγορές θα παραμείνουν νευρικές, αναφορικά με τις επιπτώσεις του ιού της Κίνας. Οι Επενδυτές αξιολογούν τους κινδύνους μίας πιο σοβαρής επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Οι ανησυχίες για τον ιό της Κίνας καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς και η απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό, παραπέμπει σε αυξημένη μεταβλητότητα στις επόμενες συνεδριάσεις”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Οι κλιμακούμενες αρνητικές εξελίξεις λόγω του κορωνοϊού, προκαλούν συνέχιση των αναταραχών στις Αγορές, εξέλιξη που δύσκολα θα αφήσει αλώβητο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η χθεσινή μικρή ανοδική αντίδραση, με προσέγγιση κρίσιμων επιπέδων, ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα της Αγοράς. Αυτό υποδηλώνουν και οι χθεσινές έντονες πιέσεις στις μετοχές των ΗΠΑ. Είναι σίγουρο ότι η έκταση του προβλήματος δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί και αυτή η αβεβαιότητα τρομάζει την Επενδυτική Κοινότητα. Συστήνουμε ψυχραιμία και αξιολογούμε την κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Οι ανησυχίες της προηγούμενης εβδομάδας για ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων, απόρροια του κορωνοϊού, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο στις Παγκόσμιες Χρηματιστηριακές Αγορές”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η λιγότερο οχυρωμένη σε τέτοιες συνθήκες, Ελληνική Αγορά, δέχτηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα, εμφανίζοντας δυσανάλογα μεγαλύτερες απώλειες.

Η πτώση της Δευτέρας (-8,36%) ήταν και η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου του 2016 (-13,42%), μετά το δημοψήφισμα του “Brexit”.

Η απώλεια των 900 μονάδων και η πτωτική διάσπαση του ανοδικού καναλιού των τελευταίων 6 μηνών, ενίσχυσε την διάθεση των πωλητών, χάνοντας με ευκολία και τον ΚΜΟ των 200 ημερών.

Πλέον η κύρια τάση της Αγοράς είναι ξεκάθαρα πτωτική, με υπερπουλημένα χαρακτηριστικά και μια δόση υπερβολής, μετά τον πανικό που δημιούργησε το “sell off”. Η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί και τις επόμενες μέρες, με τις Διεθνείς Αγορές να καθορίζουν την τάση και τις όποιες ειδήσεις γύρω από τον ιό να λειτουργούν καταλυτικά.

Η ζώνη των 780 μονάδων αποτελεί την ισχυρότερη στήριξη, σε περίπτωση συνέχισης της πτώσης, ενώ οι 852 μονάδες (50% του “κεριού” της πτώσης της Δευτέρας) δύσκολα θα ξεπεραστεί σε αυτή την φάση.

Η μεγάλη υπερβολή στις Ελληνικές μετοχές, επιδέχεται μιας ανοδικής αντίδρασης, όμως οι τεχνικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι θα είναι ευκαιρία πωλήσεων παρά τοποθετήσεων. Το πιθανότερο σενάριο, μετά την διαμόρφωση των νέων επιπέδων τιμών, είναι μια συσσώρευση μερικών εβδομάδων, μέχρις ότου η Αγορά να ανακτήσει τις απαραίτητες δυνάμεις.

“Συστήνουμε ψυχραιμία, παρατηρώντας παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊο και την συμπεριφορά των Διεθνών Αγορών, όπου και θα διαμορφώνουν την τάση”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Weekly Overview-Fast Finance

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin