Image default
Οικονομία

Τα 4 βήματα για να δηλώσετε τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Με τέσσερα «κλικ» στον υπολογιστή τους ή στο κινητό τηλέφωνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν από σήμερα την ευκαιρία να δηλώσουν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους προκειμένου να γλιτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις. Οι ηλεκτρονικές πύλες της πλατφόρμας θα ανοίξουν στις 2 το μεσημέρι για να υποδεχθούν τις δηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων.

Η δήλωση της πραγματικής επιφάνειας των ακινήτων θα ολοκληρώνεται σε τέσσερα βήματα ενώ δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού καθώς η πλατφόρμα αντλεί στοιχεία από το Περιουσιολογίο Ε9 της ΑΑΔΕ και το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του ιδιοκτήτη ακινήτου. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών θα προκύπτει αυτόματα.

Την ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση και διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος  Πιτσιλής, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν με τους κωδικούς του Taxisnet να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνουν το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας τους που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Για την διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων τους οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Βήμα 1

Σύνδεση στην εφαρμογή.

Στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/  εισέρχεστε στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο «Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων». Θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε με τους κωδικούς του TaxisNet.

Βήμα 2

Δημιουργήστε μια δήλωση για κάθε ακίνητο για το οποίο επιθυμείτε να υποβάλλετε διόρθωση τ.μ. επιλέγοντας αρχικά τον δήμο που ανήκει.

Στη σελίδα των δηλώσεων επιλέξτε «Δημιουργία Νέας Δήλωσης». Πρέπει πρώτα να εξουσιοδοτήσετε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων σας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, προσέξτε τα εξής:

– Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

– Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχετε στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

– Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αριθμό παροχής στην δήλωση, πατήστε το κουμπί «Εισαγωγή στη Δήλωση». Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Βήμα 3

Επιλέξτε από τη λίστα το ακίνητο που επιθυμείτε να διορθώσετε και τροποποιήστε τα τ.μ., σύμφωνα με τα πραγματικά.

Συγκεκριμένα επιλέξτε αν η δήλωση αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα. Μετά επιλέξτε τον δήμο που απευθύνεται η δήλωση. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητα σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο δήμο. Για κάθε ακίνητο εμφανίζεται ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων. Κάνετε «κλικ» στο πεδίο «Εισαγωγή στη δήλωση» για να εισαγάγετε το ακίνητο  στη δήλωσή σας. Σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητο κάνετε «Δημιουργία ακινήτου» από το αντίστοιχο κουμπί. Η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωση 3 πεδία.

– Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9.

– Τη δήλωση.

– Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

Σε αυτό το σημείο συμπληρώνετε τα πραγματικά τ.μ. στη δήλωση στο πεδίο «Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη».

Εφόσον συμπληρώσετε τη δήλωση πρέπει να εισαγάγετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας για να μπορέσετε  να ενημερωθείτε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσης από τον υπάλληλο του δήμου και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό – υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας. Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωση δεν υποβάλλεται, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσατε. Αν θέλετε να την επεξεργαστείτε, πατήστε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιήστε όποιο πεδίο επιθυμείτε.  Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπετε  όλο το ιστορικό της δήλωσης περιλαμβάνοντας την καταχώρισή της και κάθε τροποποίηση.

Βήμα 4

Υποβάλετε τη δήλωση πατώντας το κουμπί «Υποβολή».

οι προθεσμίες. Λίγες ώρες  πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Η προθεσμία διόρθωσης των τετραγωνικών λήγει στις 31 Μαρτίου 2020.

– Οσοι προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαίρετων χώρων μετά την 31η Μαρτίου έχουν προθεσμία να δηλώσουν τις επιφάνειες των συγκεκριμένων χώρων έως τις 30 Ιουνίου 2020.

– Η δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μπορεί να γίνει είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε στους δήμους όπου θα πρέπει να υποβληθούν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είτε μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών που ήδη έχουν ενεργοποιήσει ορισμένοι δήμοι, όπως ο Δήμος Αθηναίων.

– Με την υποβολή της δήλωσης διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Δεν διαγράφονται ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. Ποσά που έχουν καταβληθεί στους δήμους δεν επιστρέφονται.

– Οι νέες χρεώσεις για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ μετά τις διορθώσεις ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και θα φανούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για νέο Τειρεσία για όλους όσοι χρωστούν

admin

British American Tobacco Hellas: Ανακηρύχτηκε Κορυφαίος Εργοδότης για την ανάπτυξη των εργαζομένων στις επενδύσεις για το glo

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,72% του ΑΕΠ η χρηματοδότηση δαπανών υγείας το 2018

admin

Εκατομμύρια ιταλικά νοικοκυριά «τα φέρνουν βόλτα» χάρη στη σύνταξη των παππούδων

admin

Βρετανία: Η Jaguar Land Rover κατεβάζει ρολά για μια βδομάδα λόγω Brexit

admin

Τράπεζες : Νέα έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

admin

Οριστικοποιήθηκε ο κοινοτικός προϋπολογισμός

admin

Ακίνητα: Σχεδόν 740.000 πολίτες στην πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά -Μέσα σε πέντε ημέρες

admin

Κορονοϊός: Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «έχασαν» 420 δισ. δολάρια

admin

Περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ έφεραν στο Δημόσιο οι 120 δόσεις

admin

Ράλι στην Γουόλ Στριτ – Aνοδος άνω των 1.000 μονάδων για τον Dow Jones

admin

Στοιχεία – σοκ για τον κοροναϊό: Θέτει σε κίνδυνο 50 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό

admin

Μακρόν: Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνα και ΗΠΑ δημιουργούν αβεβαιότητα

admin

Συναντηση Μητσοτάκη – Λαγκάρντ : Πρόσφορο έδαφος για ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων

admin

Bloomberg: Κρατικές εγγυήσεις 9 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι τέσσερις κατηγορίες των δικαιούχων και τα κριτήρια

admin

Πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης: «Σεισμός» 7 Ρίχτερ η πτώχευση της Thomas Cook

admin

Γερμανόφωνος Τύπος: Το πολιτικό μήνυμα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

admin