Image default
Οικονομία

Το LNG Αλεξανδρούπολης είναι η νέα πύλη φυσικού αερίου στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που πια και η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει επισήμως, με 20%, στο εξαιρετικά σημαντικό έργο, τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης FSRU της Αλεξανδρούπολης, της όμορφης πόλης που μας φιλοξενεί», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των εργασιών του Δ’ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε χθες, στην Αλεξανδρούπολη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί τον ομόλογό του της Βουλγαρίας, κ. Μπόικο Μπορίσοφ, ήταν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη μεγάλη σημασία της επένδυσης. «Ένα έργο εξαιρετικά μεγάλης σημασίας έτσι ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο και να καταστούν η Ελλάδα και η Βουλγαρία η πύλη εισόδου φυσικού αερίου προς τις αγορές της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης δια θαλάσσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσφατα η εταιρεία GASTRADE, φορέας ανάπτυξης και υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για δέσμευση δυναμικότητας σε κάθε ενδιαφερόμενο που δεν είχε συμμετάσχει στην πρώτη φάση του market test για δέσμευση δυναμικότητας στο τερματικό. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 10η Μαρτίου έτσι ώστε να προλάβουν όλες οι νέες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, μεγάλοι καταναλωτές αερίου και διεθνείς traders που δραστηριοποιούνται στον Ευρωπαϊκό χώρο θέλουν να επωφεληθούν από την ευκαιρία για δέσμευση δυναμικότητας στο τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης ώστε να έχουν και εκείνοι πρόσβαση σε φθηνό υγροποιημένο αέριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση είκοσι εταιρείες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να δεσμεύσουν δυναμικότητα έως και 12,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).

Το FSRU Αλεξανδρούπολης πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και των Βαλκανίων λόγω της στρατηγικής του θέσης. Τα παραπάνω πλεονεκτήματα καθιστούν το έργο αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και τη βασικότερη υποδομή για την ανάπτυξη του Ενεργειακού Κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εξασφάλιση ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στις αγορές LNG αποτελεί βασικό στόχο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την ενεργειακή ένωση. Το LNG μπορεί να δώσει πραγματική ώθηση στην ποικιλομορφία της προσφοράς φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και κατά συνέπεια να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια. Σήμερα, οι χώρες της δυτικής και νότιας Ευρώπης που έχουν πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG είναι πολύ πιο ανθεκτικές σε πιθανές διακοπές τροφοδοσίας από εκείνες που εξαρτώνται από έναν μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου και ένα σύστημα μεταφοράς.

Ο πλωτός τερματικός σταθμός (FSRU) θα λειτουργήσει το 2022 και θα προσθέσει νέες ποσότητες LNG στην αγορά, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή.

Σχετικα αρθρα

Φοιτητική κατοικία: Οι συμβουλές της ΠΟΜΙΔΑ για την αναζήτηση σπιτιού

admin

Stayia Farm: Το συνεταιριστικό καλάθι και ο τερματοφύλακας που δεν φοβήθηκε το πέναλτι

admin

Τζεντιλόνι : Θα χρειαστεί 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

admin

Τουρκία : Ετοιμάζεται για παραγωγή-ρεκόρ χρυσού καθώς η λίρα καταρρέει

admin

ΟΑΕΔ : Πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 πτυχιούχων ανέργων

admin

Υπουργείο Εργασίας: 12 εκατ. ευρώ σε παροχές για ανασφάλιστους υπερήλικες

admin

Αναστολές συμβάσεων: Νέα υπουργική απόφαση – Ποιος θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές

admin

Κορονοϊός: Τα τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

admin

Χαρίτσης : Αναγκαίο τώρα ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας

admin

Τραμπ : Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με ομοβροντία δασμών κατά της Κίνας

admin

Νέο χαστούκι Fitch στην Τουρκία : Υποβάθμισε τις προοπτικές του επενδυτικού Ταμείου της

admin

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999 η τιμή του μπρεντ

admin

ESM : Ο Πάολο Φιορέτι ο νέος επικεφαλής για την Ελλάδα

admin

ΕΕΑ: Άμεση ανάγκη ματαίωσης των πλειστηριασμών για τις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες

admin

Με άλμα 4,6% το Χρηματιστήριο πάτησε τις 820 μονάδες

admin

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις στις επικουρικές – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

admin

Εθνική Τράπεζα: Στο 16% η συρρίκνωση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

admin

Όλες οι λεπτομέρειες για την χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής

admin