Image default
Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Επιλύεται το πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων

«Κρίσιμο βήμα προς τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την προσαρμογή του στις συνταγματικές επιλογές της ανταποδοτικότητας, της ισότητας και της βιωσιμότητας» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)».

Όπως είπε, με το νομοσχέδιο, απεγκλωβίζουμε ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας από τις «ναρκοθετημένες περιοχές» των αδιέξοδων ρυθμίσεων του παλαιού συστήματος και ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, πιο δίκαιο, απλό και ανταποδοτικό, που θα ενισχύει την απασχόληση και την παραγωγικότητα, και κυρίως θα καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση.

«Θεωρώ συνεπώς ότι η εθνική μας αντιπροσωπεία πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτή την κυβερνητική προσπάθεια», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνοντας ότι «σε τέτοιας φύσεως ζητήματα, που μας αφορούν όλους, η υπέρβαση της πολιτικής στειρότητας είναι απόδειξη πολιτικής ωριμότητας».

Τοποθετούμενος επί της τροπολογίας που κατατέθηκε, στο άρθρο 1, είπε ότι επιλύεται ένα πρόβλημα «που δημιουργήθηκε επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης είχαν αναρτήσει στο taxis τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, και όχι το έτος στο οποίο αυτά ανάγονταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Φορολογική Διοίκηση να καταλογίσει τα παραπάνω ποσά με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, χωρίς να έχει προβεί σε ελέγχους επί τόσα έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί πού πραγματικά ανάγονται, ζητώντας, μεταξύ άλλων, στοιχεία από τους φορείς, εξήγησε ο υπουργός και προσέθεσε: Μόλις διαπιστώθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση ότι λήγει η πενταετία και υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, και μάλιστα για στοιχεία που ήταν στη διάθεσή της, έστειλε χιλιάδες σημειώματα στους φορολογούμενους με συμπληρωματικούς φόρους.

Για να αντιμετωπιστεί ορθολογικά το ζήτημα που δημιουργήθηκε, σημείωσε, «προχωράμε, σταδιακά, στη συνολική επίλυση»: (1) Να προβλέψουμε ότι οι φορολογούμενοι αυτοί δεν θα πληρώσουν τίποτα μέχρι και το τέλος Μαΐου 2020, πράγμα που επιτυγχάνεται με την τροπολογία που ήδη κατατέθηκε (2) Σύντομα θα περιληφθούν σε ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών οι διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται οι περιπτώσεις, όταν εκ παραδρομής επιβλήθηκαν φόροι ή επιβλήθηκαν πρόστιμα για πιστωτικά – μηδενικά εκκαθαριστικά των αναδρομικών 2013 και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

«Στόχος μας», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας, «είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη στη σχέση κράτους – πολίτη, τηρώντας απαρέγκλιτα θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτή της χρηστής διοίκησης, της αναλογικότητας από πλευράς του κράτους και βέβαια της φορολογικής συμμόρφωσης από πλευράς των πολιτών».

Σχετικα αρθρα

ΕΛΠΕ: Μνημόνιο με ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

admin

Τηλεδιάσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη με Αμερικανούς επενδυτές

admin

Με μικτό πρόσημο έκλεισε η Wall Street

admin

Κοροναϊός : Έως και έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία μέσω ΕΣΠΑ το 2020

admin

Σταϊκούρας : Νέο πακέτο στήριξης για τον Μάιο – Επιπλέον ρύθμιση οφειλών στο τέλος της κρίσης

admin

Τα «κόλπα» για να μειώσετε το φόρο εισοδήματος

admin

Κοροναϊός : Η ανεργία στις ΗΠΑ χτυπάει «κόκκινο», όμως εκατομμύρια άνθρωποι δεν παίρνουν επίδομα

admin

Γεωργιάδης στο MEGA : Οι επιχειρήσεις που κλείνουν δεν θα πληρώνουν τους υπαλλήλους – Θα λάβουν επίδομα 400 ευρώ

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού : Στόχος ο διπλασιασμός των αυτεπάγγελτων ελέγχων

admin

Στα ανοδικά βήματα… της Wall Street το χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Βρούτσης : Πόσο θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις

admin

Το Παρίσι θέλει αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και το 2021

admin

Οι κινήσεις της ΔΕΠΑ για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας

admin

FT : Βρετανικό σχέδιο αθέτησης της Συμφωνίας Brexit – Εντονες αποδοκιμασίες

admin

Χαμός με τις ανακαινίσεις σπιτιών: Οι 9 + 7 συμβουλές για οικονομικές εργασίες

admin

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2021: «Κλειδιά» η εξέλιξη της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Citi: Αναπόφευκτα τα αρνητικά επιτόκια για τη Βρετανία σε περίπτωση που δεν έρθει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

admin

“Μένουμε σπίτι” και… ανακαινίζουμε

admin