Image default
Οικονομία

Citi: Τι θα κάνει η ΕΚΤ απέναντι στον Covid-19

Δεν θα πρέπει να υπερτονίζουμε την δυνατότητα της νομισματικής πολιτικής να απαντήσει σε ένα σοκ- προσφοράς από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό, την ώρα που οι εξελίξεις στην αγορά χρήματος αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές περιμένουν μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.  Η Citi περιμένει από την ΕΚΤ προσεχτικά βήματα. 

Αν και παραδέχθηκε ότι πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω η πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Γαλλίας και άλλων μεγάλων οικονομιών εξαιτίας των «συμπτωμάτων» που γίνονται ήδη ορατά σε διάφορους κλάδους, όπως ο τουρισμός, ο Γάλλος τραπεζίτης σημείωσε πως όλοι πρέπει να δείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν τις βιαστικές αποφάσεις. 

Στη βάση των σχολίων του, αλλά και των δεδομένων για την πραγματική οικονομία, η Citi επισημαίνει πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πραγματικά το σενάριο της μείωσης του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης. Ωστόσο όπως εξηγεί «για να υλοποιηθεί αυτό θα πρέπει η κατάσταση να επιδεινωθεί αξιοσημείωματα και ταχύτερα».

Συγεκριμένα σημειώνουν οι αναλυτές της θα πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις πως και στο δεύτερο εξάμηνο οι πιέσεις στην οικονομία θα διατηρθούν αντί της προβλεπόμενης ανάκαμψης, κάτι που βεβαίως θα έθετε υπό αμφισβήτηση και τον στόχο για τον πληθωρισμό. Έως τότε θα πρέπει οι επενδυτές μάλλον να κρατούν μικρό καλάθι στις προοπτικές για περαιτέρω χαλάρωση. 

Πληθωρισμός: Θα αλλάξει ο στόχος του; 

 Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας συζήτησαν το ενδεχόμενο αλλαγής του στόχου για τον πληθωρισμό. 

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα άρχισε τον περασμένο μήνα την επανεξέταση της στρατηγικής της, η οποία είναι πιθανόν να οδηγήσει στην επαναδιατύπωση του στόχου της για τον πληθωρισμό. Οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων δείχνουν ότι είναι πιθανόν να οριστεί στο 2%, μία ελαφρά αλλαγή σε σχέση με τον τρέχοντα ορισμό που είναι «κάτω από αλλά κοντά στο 2%». 

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ τα τελευταία επτά χρόνια, κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, με βάση τις προβλέψεις της τράπεζας. Ο Χόλτσμαν έχει δηλώσει ότι προτιμά έναν στόχο για πληθωρισμό 1,5%, κάτι που επανέλαβε και σήμερα, επιχειρηματολογώντας κατά συναδέλφων του, οι οποίοι, όπως είπε, πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να διατηρήσουμε τον σημερινό στόχο και να είμαστε ευχαριστημένοι με το 1,5%.

– 

Σχετικα αρθρα

Ακίνητα: Αυτά είναι τα μέτρα – ανάσα για τους ιδιοκτήτες

admin

Επίδομα παιδιού : Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

admin

Η Louis Vuitton εξαγόρασε την Tiffany

admin

ΙΟΒΕ : Μικρή ανάκαμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο

admin

ΕΤΕπ: Πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία

admin

ΕΚΤ: Περιμένει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Έκρηξη κερδών 50% το 2019, το καλύτερο έτος της εικοσαετίας

admin

Ρέτσος για Thomas Cook : Δεν έχουν φανεί ακόμη σε πλήρη έκταση οι επιπτώσεις της πτώχευσης

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 0,26%

admin

Κορωνοϊός: Ανοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές για τέταρτη ημέρα

admin

Ακίνητα : Έρχονται μέτρα – ανάσα για τους ιδιοκτήτες

admin

Süddeutsche Zeitung: «Ο Μητσοτάκης ξέρει τι θέλουν οι επενδυτές»

admin

«Πάγο» στα ενοίκια 1,5 εκατ. διαμερισμάτων βάζει το Βερολίνο

admin

ΕΒΕΠ: Οι πτυχές και οι «παγίδες» του νέου πλαισίου «ατομικής πτώχευσης»

admin

Πού και πώς να επενδύσετε τα λεφτά σας για ασφαλή και μεγαλύτερα κέρδη

admin

Πτωτικό ξεκίνημα στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Νέα χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες

admin

Πλεόνασμα : Ετοιμάζεται αίτημα για μείωσή του

admin