Image default
Αγορές

Sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Βυθίζονται και την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού συνεχίζει να επιβαρύνει τις διεθνείς αγορές.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX βουτάει 4,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 3,7%, στο Παρίσι ο CAC επίσης, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 3,9%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 3,0%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 3,7% χαμηλότερα. 

Kατά 4,7% υποχωρεί ο δείκτης BIST 100 στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές μπήκαν σε επίπεδο διόρθωσης την Πέμπτη, υποχωρώντας 10% από το πιο υψηλό τους, που ήταν στις 19 Φεβρουαρίου 2019.

Επτά μεγάλες αγορές της Ασίας-Ειρηνικού έχουν επίσης περάσει σε διόρθωση, ενώ ο Dow έκανε χθες βουτιά κατά 1.200 μονάδες, καταγράφοντας ρεκόρ πτώσης σε ημερήσια βάση.

Οι βαριές απώλειες στη Wall Street ήρθαν μετά το νέο κρούσμα κορωνοϊού στις ΗΠΑ και ειδικότερα σε Αμερικανό πολίτη που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν είχε έλθει σε επαφή με κάποιο πρόσωπο γνωστό πως είχε μολυνθεί.

Σημειώνεται ότι οι Dow Jones και S&P βρίσκονται πλέον σε επίπεδα διόρθωσης καθώς έχουν χάσει πάνω από 10% από τα ιστορικά υψηλά τους.

Οι αγορές παγκοσμίως οδεύουν προς την καταγραφή της χειρότερης εβδομαδιαίας επίδοσής τους από το 2008, όταν η χρηματοοικονομική κρίση βρίσκονταν στο ζενίθ της. Ο δείκτης MSCI World έχει βυθιστεί κατά 9%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σε πορεία για τη χειρότερη εβδομάδα από τον Αύγουστο του 2011.

Η επιδείνωση της παγκόσμιας απειλής από τον κορωνοϊό οδηγεί σε αύξηση των «στοιχημάτων» για μείωση επιτοκίων από τη Fed ακόμα και τον Μάρτιο, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Πέραν των διαταράξεων στον διεθνή ταξιδιωτικό τομέα και τις αλυσίδες προμηθειών, αναπόφευκτη θεωρείται πλέον η οικονομική ζημιά, καθώς κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δίνουν εντολή για κλείσιμο σχολείων, για ακύρωση μεγάλων συγκεντρώσεων κλπ προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Νωρίτερα, η νοτιοκορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai αποφάσισε να αναστείλει την παραγωγή σε εργοστάσιο της στην Ουσλάν, καθώς εργαζόμενος σε αυτό αποκαλύφθηκε ότι μολύνθηκε από τον κορωνοϊό.

78.824 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 2.788 θάνατοι, 2.022 περιπτώσεις στη Νότια Κορέα. Πρώτα κρούσματα σε Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία και Λευκορωσία. Πάνω από 1.000 άτομα σε απομόνωση στη Γερμανία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το μπρεντ χάνει 2,6%, στα 50,82 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3%, στα $45,67.

Σχετικα αρθρα

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην ευρωζώνη φέτος

admin

Επιφυλακτικές οι κινήσεις στις ασιατικές αγορές- Τα βλέμματα στις ΗΠΑ

admin

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

admin

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές

admin

Προσπάθεια ανόδου στη Wall με το εμπόριο στο επίκεντρο

admin

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές-Γιατί «λάμπει» ο βρετανικός FTSE 100

admin

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Στο 1,38% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων συνεχίζεται η συνεδρίαση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Μικτά πρόσημα και αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Η Fed δίνει αισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Οι εμπορικές συνομιλίες στηρίζουν τις ευρωαγορές

admin

Τα μάκρο φέρνουν απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Απώλειες για τις ασιατικές αγορές – «Βουτιά» για τον Nikkei

admin

Οι ελπίδες για δράση από την ΕΚΤ ενισχύουν τις ευρωαγορές

admin

Ισχυρό rebound για την Wall Street

admin

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές

admin