Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA: Το άλμα της πίστης

 Το σφυροκόπημα των αποτιμήσεων συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αν μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου δεν αλλάξει κάτι προς ο καλύτερο η τελευταία εβδομάδα του μήνα θα περάσει στην ιστορία ως η χειρότερη από την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ΧΑ μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων τον Αύγουστο του 2015 (-15,2%).

Αιτία και αφορμή η εξάπλωση του κορωνοιού με τα πρώτα κρούσματα να καταγράφονται πλέον και στην Ελλάδα. Η αδυναμία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και η έλλειψη ορατότητας αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα εξομάλυνσης της ταχύτητας διάδοσης της επιδημίας εξηγούν το γιατί οι αγορές έχουν επιστρέψει σε μια έντονη τοξική καθοδική πορεία.

Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των εταιριών δεν υπάρχουν στο πλάνο, υπάρχουν μόνο τιμές και πανικόβλητοι πωλητές. Η πτωτική εικόνα της αγοράς είναι καθολική, η προσφορά δεν κάνει διακρίσεις σε άμεσα εμπλεκόμενους και μη, αυτό φαίνεται και από το τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων ο οποίος παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Όμως η συγκυρία που διανύουμε έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις πρόσφατες προηγούμενες καθοδικές φάσεις των Αγορών: Οι επιπτώσεις αναφέρονται σε μια ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι σε ένα δομικό πρόβλημα, δεν διανύουμε μια κατάσταση τυπικής ύφεσης που ήρθε για να μείνει και θα χρειαστεί δημοσιονομικά μέτρα ή παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Η μετάθεση της ζήτησης κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στο φετινό α’ εξάμηνο επομένως ο χρόνος επί του παρόντος είναι η κρίσιμη παράμετρος που καθορίζει το βαθμό πίεσης των αγορών.

Σε πιο τοπικό επίπεδο το σπιράλ πωλήσεων έχει και αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική η οποία βγαίνει είτε με ρευστοποιήσεις μοχλευμένων θέσεων είτε στην λογική των επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Η Αγορά από τις 24 Ιανουαρίου έχει απωλέσει περί τις 180 μονάδες (19%) χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις αποφόρτισης της πτώσης.

Βρίσκεται σε μια κλασσική υποτιμητική υπερβολή -χάνοντας 14% σε τέσσερις συνεδριάσεις φαινόμενο όχι άγνωστο για το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα- που θέλει τον Γενικό Δείκτη να υπερακοντίζεται έναντι των ξένων αγορών σε κάθε έντονο εισαγόμενο πτωτικό έναυσμα.

Για τους επενδυτές που βλέπουν το Χρηματιστήριο σε μια λογική αποτιμήσεων και όχι τάσης τα επίπεδα διαπραγμάτευσης έχουν νόημα τοποθετήσεων, όχι απλά για μια γρήγορη κίνηση εξομάλυνσης τιμών αλλά σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο με πολύ ικανοποιητική αμοιβή ρίσκου.

Σε μια τόσο κόντρα κίνηση απαιτείται ένα άλμα πίστης ώστε να ξεπεραστεί ο θόρυβος που διαχέεται σε όλα τα μέσα και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε διάθεση και ψυχολογία. Ακόμα και αν η αγορά διολισθήσει χαμηλότερα, τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται η αγορά δεν συνιστούν πολυετή ανοδικά υψηλά ή εξαντλούν κάθε ανοδικό περιθώριο.

Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι διατυπώνουμε βεβαιότητα για το τέλος της πτώσης, οι τιμές συνιστούν επίπεδα ευκαιρίας στο συντριπτικό εύρος της αγοράς και δικαιολογούν επενδυτικό ενδιαφέρον και όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν η εκτόνωση αυτών των τάσεων ουδέποτε συμβαδίζει με την επικαιρότητα, έχει ένα πιο ιδιότροπο χρονισμό αντίδρασης.

 Η έντονη και γρήγορη πτώση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός σπάνιου τεχνικού φαινομένου που θα πρέπει να αξιολογηθεί πιο μακροπρόθεσμα. Ο ημερήσιος MACD βρίσκεται σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, μια κατάσταση που συναντάται τον Ιούλιο του 2016 μετά την ανακοίνωση του Brexit και την απότομη πτώση που ακολούθησε και στις 9 Φεβρουαρίου της ίδια χρονιάς όταν σημειώθηκαν τα πολυετή χαμηλά της αγοράς (>31 χρόνια) στις 420 μονάδες.

Μια τόσο σφοδρή υποτιμητική εικόνα δεν μένει ποτέ αναπάντητη χωρίς αντίδραση και είναι πλέον θέμα 1 ή 2 συνεδριάσεων εκδήλωσης κάποιας ανοδικής διόρθωσης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά μακροχρόνιους πυθμένες όταν συνδυάζεται με σφοδρές υποτιμήσεις και ανοδικές αποκλίσεις από τους άλλους ταλαντωτές.

Η αντίδραση προς ώρας έχει στόχο τις 860 μονάδες όπου εκεί η αγορά θα αναμετρηθεί με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τον οποίο έχει πλέον διασπάσει καθοδικά από την περασμένη Δευτέρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε όλες τις χρονικές περιόδους πουλημένος θέτοντας το τέλος του Bull market το οποίο ξεκίνησε τεχνικά πριν ακριβώς από ένα χρόνο. Η διαγραμματική συγκυρία προβλέπεται συναρπαστική καθώς η επόμενη ημέρα τέτοιων εξάρσεων συνοδεύεται από μεταβλητότητα και από τις δύο πλευρές, σενάριο το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για το κοντινό χρονικό διάστημα.

Με την Δημόσια Προσφορά μετοχών της Entersoft (3 – 5 Μαρτίου) ανοίγει η οικονομική αυλαία της ερχόμενης εβδομάδας. Η εταιρία πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά για την μετάταξη της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ από την Εναλλακτική αγορά και η είναι η πρώτη δημόσια εγγραφή μετά το καλοκαίρι του 2018.

 Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Την ερχόμενη Πέμπτη τέλος η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει στις 12:00 το μεσημέρι το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου.

Ανάλυση

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Τι κρύβει η σκληρή επίθεση του ΔΝΤ στις τράπεζες

admin

Eurogroup: Εύσημα ναι, δόση ίσως…

admin

Από το Schexit ξανά στο Grexit

admin

Brexit, μια πρώτη αποτίμηση των διαπραγματεύσεων

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο των αγορών με σημαντική άνοδο

admin

Ένα ζευγάρι σοσιαλιστών διεκδικεί τα ηνία του Eurogroup

admin

ΙCAP: Brain Drain & Gain – 2018

admin

Μαντέψτε ποια μεσογειακή οικονομία δεν κατέρρευσε!

admin

Συνεχής αλλά πιο ήπια η πτώση τιμών στην αγορά ακινήτων

admin

Ανοδική μεταστροφή για τη βιομηχανία πλαστικής συσκευασίας, το 2013

admin

DW: Ελληνικοί φόβοι για τις τουρκικές εκλογές

admin

Ο κρυφός έρωτας Λονδίνου-Νέας Υόρκης με τον… Αλέξη Τσίπρα

admin

Τα ελληνικά 2ετη ομόλογα ξεπέρασαν το 10%

admin

Η άνοδος του πληθωρισμού ξανανοίγει τα χάσματα στην ευρωζώνη

admin

DW: Η Ιταλία ένα βήμα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές

admin

Ανάκαμψη της παραγωγής σε 11 από τους 24 βιομηχανικούς κλάδους

admin

Το σχέδιο για εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ

admin