Image default
Πρώτο Θέμα

Ο κορονοϊός ξυπνά μνήμες 2008

Τη χειρότερη εβδομάδα από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008 βίωσαν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η χαμένη κεφαλαιοποίηση στις αγορές μετοχών ξεπέρασε τα 7 τρισ. δολάρια.

«Πρόκειται για τη χειρότερη εβδομάδα των διεθνών αγορών από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση» εκτιμούν οι αναλυτές. Όλα αυτά, μάλιστα, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστή η επίδραση της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία.

Στη… σκιά του κορονοϊού οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις αγορές μετοχών, αφαιρώντας μέσα σε μία εβδομάδα 3,18 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών  και 1,5 τρισ. δολάρια από τις ευρωπαϊκές. Ακόμη μεγαλύτερη η «αιμορραγία» στις αναδυόμενες.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, ο Dow υπέστη εβδομαδιαίες απώλειες 12% και ο S&P 500 11%, στις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκανε βουτιά 3,5% χθες, έχοντας απομακρυνθεί 13,2% από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει την προηγούμενη Τετάρτη. Με απώλειες πάνω από 3% έκλεισαν οι βασικοί δείκτες σε Φραγκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έμεινε έξω από αυτό το κάδρο των κόκκινων ταμπλό και σε μία εβδομάδα έχασε όλα του τα κέρδη και υπέστη τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2014, χάνοντας σχεδόν 20%. 

Διεθνείς ανησυχίες

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες παρακολουθούν την κατάσταση και αν χρειαστεί θα δράσουν. «Τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά. Ωστόσο, ο κορονοϊός δημιουργεί ρίσκα για την οικονομική δραστηριότητα. H Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειές τους για το οικονομικό outlook. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα δράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξουμε την οικονομία» τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ.

Για «προσωρινό σοκ» στην οικονομία της ευρωζώνης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αναφερόμενος στον κορονοϊό, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η ευρωζώνη είναι ανθεκτική και έχει τα μέσα να αντιδράσει.

«Βουτιά» για χρυσό και πετρέλαιο

«Ελεύθερη πτώση» κατέγραψαν στο μεταξύ την Παρασκευή οι τιμές χρυσού και πετρελαίου. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο έχασε κατά 3,63% στα 1.582,90 δολάρια ανά ουγκιά με τον άργυρο να υποχωρεί κατά 6,29% στα 16,547 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Το αμερικανικό αργό βρέθηκε σε πτωτική τροχιά κατά 4,37% στα 45,03 δολάρια το βαρέλι. Μέσα σε μία εβδομάδα υποχώρησε κατά 16,1%. Το μπρεντ βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος κατά 3,52% στα 49,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του έχει υποχωρήσει από τις αρχές της εβδομάδας κατά 13,6%.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ – βρετανικής λίρας ανήλθε στο 0,8616 ευρώ ανά στερλίνα, με το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,96% έναντι του βρετανικού νομίσματος. Παράλληλα, η βρετανική λίρα υποχώρησε κατά 0,55% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στο 1,2812 στερλίνα ανά δολάριο. Τέλος, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διαπραγματεύτηκε στο 1,1039 ανά δολάριο, με το ευρώ να κερδίζει κατά 0,37%  έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Σχετικα αρθρα

Ο Ντράγκι θα βάλει «καπάκι» στο ευρώ

admin

Το πιστόλι της ΕΚΤ στον κρόταφο της Αθήνας

admin

Η Ελλάδα επιτίθεται στους πιστωτές ,η ΕΚΤ αναλογίζεται το επόμενο βήμα

admin

Πόσο έχουν αποτύχει οι οκονομολόγοιι;

admin

Η χαραυγή του εμπορίου

admin

FAZ: «Ελληνική άνοιξη»

admin

Ποιοι κυβερνούν την Ευρώπη

admin

Το χρέος του Τραμπ στη χρηματοπιστωτική κρίση

admin

Διπλό βέτο τρόικας για τα «κόκκινα δάνεια»!

admin

Εμφύλιος στη συγκυβέρνηση για το Μακεδονία του Μουζάλα

admin

DW: Ακόμα περισσότεροι γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2018;

admin

Inditex: Το ισπανικό φαινόμενο στον χώρο της μόδας

admin

Γαλλία: Κίτρινα γιλέκα – ένα νέο κίνημα διαμαρτυρίας

admin

ΔΝΤ: Η κατάρρευση στην Κίνα και η φοροδιαφυγή θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις

admin

Οικονομολόγοι εναντίον οικονομικών

admin

Υπό πίεση οι αναδυόμενες αγορές

admin

Είναι καιρός οι αγορές να αναγνωρίσουν την πολιτική πραγματικότητα

admin

Οι Χαμένες Αυταπάτες της Τουρκίας

admin