Image default
Οικονομία

Σε κατάσταση συναγερμού στο ΓΛΚ για τον κορωνοϊό

Συσκέψεις επί συσκέψεων και διαρκής συλλογή στοιχείων απ’ όλα τα μέτωπα, θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λόγω κορωνοϊού.

Πρώτος στόχος, η ακριβής καταγραφή των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό σε όλα τα “ευαίσθητα” πεδία της οικονομίας και στη συνέχεια η λήψη αποφάσεων για το αν και σε ποια έκταση πρέπει να ενεργοποιούνται τα μέτρα, που ήδη έχουν σχεδιαστεί με βάση σενάρια που εκπονήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ, λαμβάνοντας υπόψιν τη διεθνή εμπειρία από ανάλογα “χτυπήματα”. “Η πεποίθηση μας είναι ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό” αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο iefimerida, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο προς εφαρμογή το 1ο “μπουκέτο” μέτρων, ανάλογα με το σενάριο που θα επιλεγεί.

“Η ενεργοποίηση θα γίνεται βήμα- βήμα και δεν θα ανακοινώνεται το παραμικρό πριν από την ενεργοποίηση”, τονίζουν οι ίδιες πηγές, αναδεικνύοντας την παράμετρο του “ηθικού κινδύνου”, δηλαδή των ενεργειών από επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, που δεν θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες. Τα μέτρα ΔΕΝ θα είναι γενικευμένα αλλά ανά επιχείρηση κι ίσως ανά περιοχή, με ένα βασικό κριτήριο: καμία μείωση θέση πλήρους απασχόλησης απ’ όσους θα ενισχύονται/αποζημιώνονται. Στόχος είναι να μην προκληθούν αναταράξεις στον πυρήνα της οικονομίας, ωστόσο δημιουργούνται ερωτήματα για το προσωπικό ξενοδοχείων ή και εστιατορίων, που είναι και εποχικό.

Τα εναλλακτικά σενάρια, που έχουν εκπονήσει στο ΓΛΚ, φτάνουν ακόμα και σε ακραίες παραδοχές για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις στην οικονομία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αυτά τα σενάρια ΔΕΝ θα επηρεάσουν το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου ήτοι δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτό, παρά μόνο εάν τον Απρίλιο- που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες- οι εξελίξεις είναι αρνητικές, επιβεβαιώνοντας τα δυσμενή σενάρια εργασίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ήδη η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τα οικονομικά επιτελεία των υπολοίπων κρατών- μελών, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος ακόμα και για τα πιο ακραία σενάρια. Αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στους Κοινοτικούς Κανόνες περί φυσικών καταστροφών, που καλύπτουν και τις περιπτώσεις επιδημιών, σημειώνοντας αφενός ότι υπάρχει η δυνατότητα/στόχευση για αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αφετέρου ότι τέτοιου είδους δαπάνες εξαιρούνται ούτως ή άλλως από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος με τους κανόνες της Eurostat.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο crash test θα είναι ο υπολογισμός των επιπτώσεων από τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε περιοχές, που ήδη εγείρουν ζήτημα αποζημιώσεων και διευκολύνσεων για τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το μοντέλο της Thomas Cook είναι αυτό που κατά βάση θα χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ, ωστόσο το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο καθώς ο κύκλος των δραστηριοτήτων που επηρεάζονται είναι ευρύτερος.

Σχετικα αρθρα

ILO : Βλέπει αύξηση ανεργίας παγκοσμίως – 188 εκατ. άνθρωποι χωρίς δουλειά και φτωχοί εργαζόμενοι

admin

ΥΠΟΙΚ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού: Παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα και στοχευμένα μέτρα κατά περίπτωση

admin

Γεωργιάδης: Μέτρα για ανάσχεση της ύφεσης

admin

Κίνα: Απαλλαγή 696 αμερικανικών αγαθών από δασμούς

admin

ΤτΕ : Αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο

admin

Πρώτη κατοικία : «Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την προστασία της

admin

«Υπάρχει αρκετό πετρέλαιο για να αντικατασταθεί αυτό που έχασε η Σαουδική Αραβία»

admin

Κύκλος Ιδεών : Σοβαρές οι επιπτώσεις της απόφασης της Καρλσρούης σχετικά με το QE της ΕΚΤ

admin

Στην εντατική το Χρηματιστήριο λόγω κοροναϊού : Νέες απώλειες 6% – Ισχυρές πιέσεις και στα ομόλογα

admin

Τα μυστικά της έκπτωσης φόρου για όσους ανακαινίζουν τα ακίνητά τους

admin

Γ. Βρούτσης: Οι 19 αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακό, επιδόματα

admin

Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να είναι αυτόνομη στην παραγωγή φαρμάκων

admin

Eurobank: Σε χαμηλό 8 ετών το ποσοστό ανεργίας, η απόκλιση από την Ευρωζώνη παραμένει υψηλή

admin

Εγκρίθηκε κονδύλι 31,5 εκατ. ευρώ για το επίδομα στέγασης

admin

Eurogroup υψηλών προσδοκιών- Τι περιμένει η Αθήνα

admin

Σύνταξη : Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν νωρίτερα σε σύνταξη

admin

Τουρισμός : Αγωνία και προβληματισμός για φέτος το καλοκαίρι

admin

Κυβέρνηση : Μειώνουμε φόρους, εγγυόμαστε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

admin