Image default
Οικονομία

Κορονοϊός: Μειώθηκε η απόδοση του ελληνικού ομολόγου εξαιτίας των μέτρων της ΕΚΤ

Τα ιταλικά και ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία επηρεάστηκαν περισσότερο από τις μαζικές πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας, έκαναν ισχυρό ράλι την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του -. Η απόδοση των ιταλικών 10ετών τίτλων μειώθηκε 10 μονάδες βάσης στο 1,05% από 1,23% στην προηγούμενη συνεδρίαση, οπότε σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδο πέντε εβδομάδων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 14 μονάδες βάσης στο 1,24%.

Αντίθετα, οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ακολούθησε τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να προστατεύσει την οικονομία από την έξαρση του κορονοϊού. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων σημείωναν άνοδο 4 μονάδων βάσης στο -0,58% σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο έξι μηνών -0,67% που σημειώθηκε χθες.

Με τον ιό να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες είναι υπό πίεση για να στηρίξουν την ανάπτυξη, η οποία δοκιμάζεται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την εξασθένιση της ζήτησης, τις αποδιαρθρώσεις των αλυσίδων προσφοράς και τις μαζικές πωλήσεις στις αγορές. Η ΕΚΤ δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμη να πάρει «κατάλληλα και στοχευμένα» μέτρα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη σήμερα για να συζητήσουν μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο -. H EKT ετοιμάζει μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την έξαρση του κορονοϊού, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων. Η Αυστραλία μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, με την κεντρική τράπεζά της να είναι η πρώτη που έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Τα μηνύματα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες επέφεραν κάποια ηρεμία στις κλονισμένες παγκόσμιες αγορές, ανακόπτοντας για την ώρα ένα εντυπωσιακό ράλι στις αγορές των ομολόγων που έχουν το υψηλότερο αξιόχρεο. Τα χρηματιστήρια μετοχών εκτινάχθηκαν μετά τη χειρότερη βουτιά τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 την περασμένη εβδομάδα, ενθαρρυμένα από την προοπτική λήψης κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 1,2% από 1,4% τον Ιανουάριο, όπως αναμενόταν, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο μείωσε τις τιμές του πετρελαίου. Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων – αυξήθηκε στο 1,4% από 1,3% τον Ιανουάριο.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Μέτρα διευκόλυνσης των ανέργων από τον ΟΑΕΔ – Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

admin

Μητσοτάκης : Συναντήσεις με εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ενέργειας

admin

Παράταση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου για τις 120 δόσεις προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

admin

Με μικρή άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο

admin

Το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση δίχασε τους δικαστές

admin

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ακινήτων [πίνακας]

admin

Επικίνδυνα παιχνίδια στην οικονομία – Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρώπη μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup

admin

Προστασία α΄ κατοικίας : Πάνω από 51.000 έχουν εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

admin

Ηλεκτρονικό έλεγχος για τις ώρες που δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

admin

Κοροναϊός : «Καμπανάκι» για ελλείψεις προϊόντων – Τι θα συμβεί στην οικονομία

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Μικτές τάσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Ο κοροναϊός έφερε μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας – Πώς και πού θα εφαρμοστεί

admin

«Πράσινο φως» για το Πρόγραμμα SURE ύψους 100 δισ. για την ανεργία

admin

Με οριακές διακυμάνσεις το κλείσιμο της Wall Street

admin

DBRS: Πιθανό το σοκ στην ελληνική αγορά ακινήτων από την κρίση λόγω κορονοϊού

admin

Κοροναϊός : Ποιες συναλλαγές δεν γίνονται στις τράπεζες

admin