Image default
Οικονομία

Ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές: Ελπίδες ότι θα αναληφθεί δράση για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι προσδοκίες ότι οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα θα αναλάβουν δράση για να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στη Γερμανία ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρέθηκε στο 2,9% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB στο 2,6 παίρνοντας ώθηση και από τα κέρδη που κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση ο Dow Jones με τα futures να συνεχίζουν και σήμερα ανοδικά. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 Index κάποια στιγμή ενισχύθηκε κατά ποσοστό άνω του 3%. Η επενδυτική ψυχολογία άλλαξε, μετά το ξεπούλημα της περασμένη εβδομάδας, λόγω της συντονισμένης παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Τα βλέμματα εστιάζονται στην τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) και της ευρωζώνης, όπου αναμένεται να εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση του πλήγματος του κορωνοϊού στην οικονομία, χωρίς όμως να ζητήσουν άμεσα νέες δαπάνες από τις κυβερνήσεις ή συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, όπως δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της G7. Οι μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια ισορρόπησαν μετά τις τελευταίες αυτές δηλώσεις, αλλά ενισχύθηκαν το γιεν και ο χρυσός.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι κυβερνήσεις σκέφτονται να δράσουν καθώς ενισχύονται οι ενδείξεις αύξησης της ζημίας στην παγκόσμια οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο ΟΟΣΑ έχει πει ότι η ανάπτυξη θα βυθιστεί σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν εδώ και πάνω από μία δεκαετία και όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προειδοποιούν για τον αντίκτυπο της νόσου. Ο Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλευόμενος την είδηση για τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας κάλεσε την Federal Reserve να προχωρήσει σε γενναία περικοπή στα επιτόκιά της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού διεθνώς.

«Οι αγορές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα είναι αρκετή η υπόσχεση πιθανώς συντονισμένης δράσης από τις δημοσιονομικές και νομισματικές Αρχές», δήλωσε ο Τζέιμς Άθεϊ της Aberdeen Standard Investments. “Για τα περισσότερα κτυπήματα θα λέγατε ίσως ναι, αλλά η κλίμακα, το μέγεθος και η απροσδιόριστη φύση αυτού του είδους καθιστούν αυτή την ανοιχτή ερώτηση.”

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσει την οικονομία. Η Αυστραλία μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Σχετικα αρθρα

Σε τρία στάδια το άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής αγοράς

admin

Διορθώσεις στο Ε9 για «ευθυγράμμιση» των στοιχείων με το Κτηματολόγιο

admin

ΣΕΛΠΕ : Με επιλεκτικές αποφάσεις και αποκλεισμούς η λειτουργία της λιανικής αγοράς

admin

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα       

admin

Κοροναϊός : Ξεκινά το πρώτο test drive στον τουρισμό – Με ποιους όρους ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα

admin

Ποιος πληρώνει τα χρέη της πανδημίας στην Ε.Ε;

admin

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

Στο τραπέζι με τους θεσμούς ηλεκτρονικές συναλλαγές – τεκμήρια

admin

Οι φορολογικές παρεμβάσεις που θα συζητηθούν με τους θεσμούς

admin

Αποκλειστικό MEGA : Σχέδιο λιγότερων αποδείξεων και μειωμένα τεκμήρια

admin

Σύνταξη 360 ευρώ για ανασφάλιστους υπερηλίκους – Οσα πρέπει να ξέρετε

admin