Image default
Πολιτική

«Η Ευρώπη μαζί για το μεταναστευτικό, “όχι” στους εκβιασμούς Ερντογάν»: Τα διεθνή ΜΜΕ για τα μηνύματα της ΕΕ από τον Έβρο

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις τουρκικές πιέσεις», επισημαίνει ο ξένος Τύπος σχολιάζοντας την χθεσινή μίνι ευρωπαική σύνοδο κορυφής στα ελληνοτουρκικά σύνορα με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσφυγική κρίση.
Την ίδια ώρα, γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου μπορεί να κάνει περισσότερα για την προσφυγική κρίση στη χώρα μας. Sueddeutsche Zeitung:Η Γερμανία μπορεί να κάνει περισσότερα για το προσφυγικό
«Οι εικόνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα θυμίζουν το έτος 2015. Την εποχή εκείνη, η Γερμανία βοήθησε πολύ με το προσφυγικό, και, αν και είναι δύσκολο, πρέπει να το κάνει και πάλι», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.  «Μαζί με τις εικόνες αυτές, επιστρέφει κι ο φόβος… ο εφιάλτης του μεταναστευτικού επιστρέφει και πάλι στη νότια Ευρώπη».
«Είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται τώρα από τους Πράσινους και άλλα δημοκρατικά κόμματα στη Γερμανία: ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η προσφυγική κρίση του 2015 στην Ελλάδα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος προφανώς έμαθε επίσης το μάθημά της. Πριν από πέντε χρόνια, η Μέρκελ αποφάσισε μεμονωμένα να μην απομονώσει τη Γερμανία από τους πρόσφυγες…Ωστόσο, στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι σήμερα ακόμα πιο άθλιες. Η Μέρκελ δεν θέλει πλέον να κάνει ένα βήμα στη μεταναστευτική πολιτική χωρίς να έχει σύμμαχό της έναν ευρωπαίο εταίρο. Κι αυτό είναι σωστό.
Η απόφαση της πολιτικής των ανοικτών θυρών της Καγκελαρίου το 2015 ήταν ηθικά σωστή και οικονομικά βιώσιμη για τη Γερμανία. Αλλά η ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι γείτονες θα ακολουθούσαν κατά κάποιον τρόπο το παράδειγμά της και θα συμμετείχαν στη φιλανθρωπική πολιτική ασύλου της Γερμανίας ήταν μια ψευδαίσθηση»…
«Η διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν αποτελεί επίσης σημάδι αδυναμίας, αλλά δημοκρατικής αυτοπεποίθησης. Εάν θέλετε, η ανθρωπιστική γενναιοδωρία έχει γίνει το γερμανικό εμπορικό σήμα. Και αυτή είναι μια κληρονομιά, ίσως η πιο σημαντική, της εποχής της Μέρκελ», υποστηρίζει το γερμανικό δημοσίευμα. Le Figaro:Η Ευρώπη παρουσιάζει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις τουρκικές πιέσεις
«Από τα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαβεβαίωσαν την Αθήνα ότι θα βοηθήσουν και προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση με την Άγκυρα», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και προσθέτει:
«(Ήταν εκεί) η πρόεδρος της Κομισιόν, Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής του Ευρωπαικού Συμβουλίου, ο Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρος του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου καθώς και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε για το πρώτο εξάμηνο του 2020»…
« Μία μίνι ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής , με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήθελε να δείξει στους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων το μέγεθος της απειλής στην οποία εκτίθεται η χώρα του και η de facto Ευρώπη.
«Η κρίση αυτή πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη», δηλώνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας».France Info: Η Ευρώπη να πει στον Ερντογάν ότι η πολιτική του εκβιασμού δεν πληρώνετα
«Η Ευρώπη πρέπει να πει στον Ερντογάν ότι η πολιτική του εκβιασμού δεν πληρώνεται», αναφέρει σε άρθρο του το γαλλικό δίκτυο «France Info» και προσθέτει:
«Επιπλέον, πρέπει να του πει ότι δεν είναι δυνατή η πολιτική στήριξη της Ευρώπης προς την Τουρκία καθώς μεταχειρίζεται τους μετανάστες ως απλά εμπορεύματα τα οποία κρατούνται σε φυλακές ή καταυλισμούς ή τους σπρώχνουν προς τα σύνορα», δηλώνει ο Ζαν Πολ Μαρί, δημοσιογράφος, ειδικός στο μεταναστευτικό.
«Με τις δηλώσεις του στο «France Info», ο Γάλλος δημοσιογράφος αναφέρεται στη μαζική άφιξη των μεταναστών στη Λέσβο στην από την Τουρκία και τη βίαιη υποδοχή από τους κατοίκους του νησιού. «Οι Έλληνες αισθάνθηκαν εγκαταλελειμμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση;…Για το λόγο αυτό είχαμε την ενίσχυση των λαϊκίστικων κινημάτων, κυρίως στην Ιταλία», προσθέτει.

Στη χρηματική βοήθεια των 700 εκατ. ευρώ που προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση των νέων έκτακτων περιστάσεων στο πεδίο του προσφυγικού και τα μηνύματα αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα αλλά και η στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Τουρκίας αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της Handelsblatt.
«Η ΕΕ επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια νέα κοινή πολιτική ασύλου» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «τα μηνύματα των κορυφαίων πολιτικών της ΕΕ είναι σαφή. Αλλά δεν επιλύουν ακόμη την πολιτική κρίση. Από τότε που ο Ερντογάν, άνοιξε τα σύνορα μετά την αεροπορική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών στη βόρεια Συρία, οι διπλωματικές τηλεφωνικές γραμμές πήραν φωτιά».«Να μην εκβιαστεί η ΕΕ»
Σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά αναφορικά με την ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την προστασία των ελληνικών συνόρων αλλά και τις νέες πιέσεις του Ερντογάν: «Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης αποτελεί την προϋπόθεση για όλα τα άλλα – η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στον Ερντογάν να υπαγορεύει τις πολιτικές της. Ωστόσο όσο διαρκεί η πολιορκία, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση. Και όταν ο καιρός ανοίξει στο Αιγαίο θα ανακύψουν νέες προκλήσεις (…)».
Όπως παρατηρείται στο δημοσίευμα «ο Ερντογάν ζητά από την Ευρώπη να στηρίξει πολιτικά και οικονομικά την επέμβασή του στη Συρία». Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω του κουρδικού ζητήματος, σημειώνει ο σχολιογράφος, αντιπροτείνοντας: «Ωστόσο η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει άλλη μια προσφορά στην Άγκυρα. Η συμφωνία του 2016 προέβλεπε ότι για κάθε παράτυπο μετανάστη που η Ελλάδα θα επαναπροωθούσε στην Τουρκία, η ΕΕ θα δεχόταν από την Τουρκία έναν νόμιμο. Η Ελλάδα έστειλε στην Τουρκία 2000 άτομα, ενώ οι χώρες της ΕΕ ανέλαβαν 26.000 ευάλωτους πρόσφυγες από την Τουρκία. Και οι δύο αυτοί αριθμοί δεν είναι σπουδαίοι μπροστά στα 4 εκατομ. μεταναστών που ζουν σήμερα στην Τουρκία. Τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να υποσχεθούν στην Άγκυρα σημαντικά μεγαλύτερη ποσόστωση. Κι αυτό σε εθελοντική βάση και χωρίς να απαιτείται υποχρεωτικός μηχανισμός κατανομής. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τεθεί μόνο όταν ο Ερντογάν επέστρεφε σε μια εποικοδομητική στάση».
«Τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν είναι ανοιχτά για τους πρόσφυγες από τη Τουρκία, ξεκαθάρισε ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας ,Χορστ Ζεεχόφερ , όπως υποστηρίζει το περιοδικό «Focus» καταδεικνύοντας την θέση της κυβέρνησης του Βερολίνου απέναντι στην ελληνική προσφυγική κρίση.  Ωστόσο, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα, χθες το βράδυ, χιλιάδες Γερμανοί πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Καγκελαρίας ζητώντας το άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Σχετικα αρθρα

Βίντεο: Ο Τσίπρας σέρνει τον χορό στη Βλαχέρνα Αρκαδίας

admin

Προσφυγικό: «Κόκκινος» συναγερμός για την έξαρση των προσφυγικών ροών στα νησιά

admin

Νέα Δημοκρατία και ΟΝΝΕΔ καλούν τα μέλη τους να δώσουν αίμα – Δείτε το βίντεο

admin

Δένδιας σε Ιταλία: Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είμαστε ολόψυχα μαζί σας

admin

Πέτσας για υπερπλεόνασμα: Μέρος του σε ευάλωτους και υπερφορολογημένους

admin

«Πυρά» Ανδρουλάκη κατά Γεννηματά: Δεν είναι επιτυχία το 8%

admin

Σκευωρία Novartis: «Κόλαση» για Παπαγγελόπουλο η κατάθεση Ράικου – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

admin

ΚΙΝΑΛ προς ΝΔ: Αναστρέψτε τις δεσμεύσεις Τσίπρα για την υποθήκη της δημόσιας περιουσίας

admin

Κουτσούμπας: Η εργατική τάξη να υπερασπιστεί τα κοινωνικά της δικαιώματα

admin

Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΝ για ΣΥΡΙΖΑ: Έχει χαθεί κάθε αίσθημα ντροπής

admin

Βρούτσης: Θα είμαστε σκληροί με την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας

admin

«Καμία συνδρομή Σπίρτζη και Πιστιόλα στη μετονομασία των σταθμών μετρό»

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία της «Ελλάδας 2021»

admin

Ψήφος αποδήμων: Σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία – Προς ιστορική πλειοψηφία με 291 «ναι»

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Κανένα επίδομα δεν καταργείται

admin

Μουζάλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε τα ίδια στον Εβρο αλλά δε θα τραγούδαγε Σοφία Βέμπο από το πρωί μέχρι το βράδυ

admin

Κορωνοϊός – Πέτσας: Πρόστιμο 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας σε ΜΜΜ και κομμωτήρια

admin

Τετ α τετ Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ

admin