Image default
Επιχειρήσεις

Μάχη CVC – Fosun για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε μονομαχία μεταξύ Fosun και CVC Capital Partners, οι οποίες θεωρούνταν εξαρχής τα «φαβορί» του διαγωνισμού, εξελίσσεται η πώληση του -τουλάχιστον- 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα καθώς ο τρίτος της παρέας, Värde Partners, δείχνει να έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Οι δεσμευτικές προσφορές έχουν οριστεί για αύριο, Πέμπτη 5 Μαρτίου, και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για πρόθεση χορήγησης νέας παράτασης. Fosun και CVC Capital αναμένεται να καταθέσουν προσφορές.

Δεν είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα πράξει και η Värde Partners καθώς δεν έκανε χρήση της δυνατότητας συναντήσεων με τη διοίκηση της ασφαλιστικής, προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις επί του business plan, ενώ η εν γένει παρουσία της στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού χαρακτηρίζεται ως υποτονική.

Σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαγωνιστική διαδικασία, θα απαιτηθούν περίπου 10 ημέρες για την αξιολόγηση των προσφορών. Στόχος της Εθνικής παραμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν την έκδοση οικονομικών καταστάσεων 2019, ώστε να πάρει στο τέταρτο τρίμηνο της απελθούσας χρήσης τη ζημιά απομείωσης για τη θυγατρική της.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική έχει αποτιμήσει τη θυγατρική ασφαλιστική της στις 30/9 στο 1,06 δισ. ευρώ και επομένως για να μην εγγράψει κεφαλαιακή ζημιά θα πρέπει να δεχθεί προσφορές για το 80% της τάξης των 848 εκατ. ευρώ. Στην Αιόλου εκτιμούν ότι οι προσφορές θα ενέχουν τιμήματα υψηλότερα των 600 εκατ. ευρώ για το 80%. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κεφαλαιακή ζημιά μαζί με αυτή που θα προκύψει από την αναπροσαρμογή αξίας για το εναπομείναν 20% δεν θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Με βάση το πενταετές business plan (2018-23), τα βασικά σημεία του οποίου έχουν δοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές από την πρώτη φάση του διαγωνισμού, η Εθνική Ασφαλιστική θα επιτυγχάνει, τα επόμενα χρόνια, μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης εργασιών 12%, με μέση μείωση κόστους, ετησίως, περίπου 1%. Τα αθροιστικά προ φόρων κέρδη της 5ετίας εκτιμώνται στα 500 εκατ. ευρώ (μέσος ετήσιος όρος 100 εκατ. ευρώ).

Σχετικα αρθρα

Η Ισπανία επιτρέπει την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων και μεταναστών για να βοηθήσουν στη συγκομιδή

admin

Η Ιουλία Χαϊδά της ΙΚΤΙΝΟΣ «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» 2019 στα βραβεία της ΕΥ

admin

Καναδάς: Έρευνα της αστυνομίας σε ένα γηροκομείο όπου 31 ηλικιωμένοι πέθαναν μέσα σε έναν μήνα

admin

Μυτιληναίος: Εκτίναξη τζίρου 42,7% στο εννεάμηνο

admin

Χατζηδάκης: Εως το Δεκέμβριο το χρονοδιάγραμμα για τη ΔΕΗ

admin

H Allianz λανσάρει το Target4Life

admin

Ποιες δεσμεύσεις ανταγωνισμού ανέλαβε η Diageo

admin

Αυτές οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές

admin

Lufthansa: «Πράσινο φως» στο πακέτο διάσωσης από το Ελεγκτικό Συμβούλιο

admin

Η EY ελκυστικότερος εργοδότης στον τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών

admin

HΙT: Νέα τεχνολογία για ανέπαφη ξενοδοχειακή εμπειρία

admin

Βέλγιο: Μαζικά διαγνωστικά τεστ στους οίκους ευγηρίας

admin

ΟΛΠ: Εγκαινιάζονται τα έργα επέκτασης του σταθμού κρουαζιέρας

admin

Οργανωτικές αλλαγές στη Ολυμπιακή Ζυθοποιία

admin

Εργαζόμενος της Πειραιώς διαγνώσθηκε με κορωνοϊό

admin

ΟΛΠ: Παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό έργο SAURON

admin

Ελληνική Παραγωγή: Να γίνει επίκεντρο της ανάπτυξης η μεταποίηση

admin

ΕΥΑΘ: Ετοιμάζει επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία

admin