Image default
Επιχειρήσεις

Η μάχη για το 5G, οι αμερικανικές πιέσεις και τα όπλα της Huawei

Δυο κινήσεις που δημιουργούν νέα δεδομένα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών στη Γηραιά Ηπειρο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα εξελίχθηκαν προ ημερών. Αφορούν στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας να ανάψουν «πράσινο φως» στην δραστηριοποίηση της Huawei στον χώρο της τεχνολογίας 5G, παρακάμπτοντας τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ ενάντια σε μια τέτοια κίνηση.

Οι αποφάσεις

Η Βρετανία, παρά την πίεση από τις ΗΠΑ, είναι μία από τις πρώτες χώρες που έκανε γνωστό πως θα επιτρέψει στην Huawei να παρέχει τεχνολογία 5G κάτι που υποδηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα ασφαλείας. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει κατ’ αρχάς να αποκλείσει την κινεζική Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ευρώπη, όμως θα ορίσει «αυστηρούς κανόνες». Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν «το θέμα δεν είναι να επιβληθούν διακρίσεις, αλλά να τεθούν κανόνες. Θα είναι αυστηροί, θα είναι απαιτητικοί και προφανώς θα υποδεχθούμε στην Ευρώπη όλες τις εταιρείες που θα θέλουν να τους εφαρμόσουν».

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν παρουσίασε εργαλειοθήκη που καλύπτει όλους τους κινδύνους που προσδιορίστηκαν στη συντονισμένη αξιολόγηση που πραγματοποίησε η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που σχετίζονται με μη τεχνικούς παράγοντες, όπως ο κίνδυνος παρεμβολής από κρατικούς παράγοντες εκτός ΕΕ ή παράγοντες που υποστηρίζονται από κράτη εκτός ΕΕ μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού 5G. Με βάση την έκθεση αξιολόγησης επικινδυνότητας της ΕΕ του περασμένου Οκτωβρίου, η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει στρατηγικά και τεχνικά μέτρα και αντίστοιχες δράσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.

Κατανόηση του κινδύνου

Και ενώ η απόφαση του Λονδίνου δημιούργησε νέες τριβές στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον, που πίεζε για εξαίρεση της κινεζικής εταιρείας από την διαδικασία, βρετανός καθηγητής με ειδίκευση στο χώρο εξηγεί ποια είναι τα δεδομένα. Ο Christopher John Mitchell του πανεπιστημίου του Λονδίνου μιλώντας στο LBC News σημειώνει ότι στο θέμα του 5G «κάθε εταιρεία είναι ένας κίνδυνος και μια μεγάλη κινεζική εταιρεία, φαντάζομαι πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως ένας σημαντικός κίνδυνος. Είναι θέμα κατανόησης του κινδύνου και ελέγχου του, αυτό κάνουμε με την ασφάλεια. Υπάρχει πάντα κίνδυνος και παίρνουμε μέτρα να τον ελέγξουμε, τον μειώνουμε σε επίπεδα στα οποία είμαστε ευχαριστημένοι, αυτό πιστεύω ότι έκανε η κυβέρνηση».

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η Huawei είναι ο μόνος πάροχος για κάποια από την τεχνολογία 5G» και εκτιμά ότι η τεχνολογία της υπάρχει χρησιμοποιείται και στις ΗΠΑ, ενώ πιστεύει ότι οι πιέσεις που ασκούνται από την υπερδύναμη κατά της κινεζικής εταιρείας εδράζονται τόσο από πολιτικούς, όσο και από τεχνολογικούς λόγους.

Πρωτοπορία…

Οι γκρίνιες των ΗΠΑ και η κινήσεις απέναντι στην Huawei είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του ότι η εταιρεία σύμφωνα με πηγές της αγοράς είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία 5G, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες που θα την αποκλείσουν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν πίσω από τον ανταγωνισμό. Η Huawei ξεκίνησε την έρευνα στο 5G το 2009 και διαθέτει 3.367 πατέντες που αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου, ποσοστό που την κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων παρόχων.

Σε μια δεκαετία έχει επενδύσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνες πάνω στο 5G, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά που διατέθηκαν για έρευνα σε συσκευές. Έτσι, έχει ήδη εξασφαλίσει πάνω από 60 εμπορικά συμβόλαια, περιλαμβανομένων 32 στην Ευρώπη, 11 στη Μέση Ανατολή, 10 σε Ασία-Ειρηνικό, 7 στην αμερικανική ήπειρο και ένα στην Αφρική.

Αυτή η τεχνολογική υπεροχή είχε ως αποτέλεσμα οι επιθέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο. Δηλώνει δε πρόθυμη να συνεργαστεί με άλλους προμηθευτές ακόμα και να αγοράσει εξαρτήματα από αμερικανικές εταιρείες.

Η Huawei ανακοίνωσε πρόσφατα στο Λονδίνο ότι η εταιρεία και οι συνεργάτες ανά τον κόσμο συνεργάστηκαν σε πολλά έργα 5G, καλύπτοντας πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των νέων μέσων ενημέρωσης, του τομέα υγείας και της εκπαίδευσης. Ο Ryan Ding, Executive Director του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του τομέα Carrier της Huawei, εγκαινίασε το Πρόγραμμα Καινοτομίας Partner 5G, μέσω του οποίου η Huawei σχεδιάζει να επενδύσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε καινοτόμες εφαρμογές 5G τα επόμενα 5 χρόνια, συμβάλλοντας σε ένα ακμάζον οικοσύστημα 5G και επιταχύνοντας την εμπορική επιτυχία του 5G. Το μέλλον φαίνεται πολλά υποσχόμενο…

Σχετικα αρθρα

Παράταση για την υποχρεωτική αλλαγή των ταμειακών μηχανών, ζητάει το ΕΒΕΠ

admin

Ελλάκτωρ: Με οριακό discount διατέθηκαν οι ίδιες μετοχές

admin

Συμβιβασμός της τράπεζας UBS με πρώην ασκούμενη της για υπόθεση βιασμού

admin

Energean: Προχωρά η κατασκευή της πλωτής μονάδας αερίου στην Κίνα

admin

Το κρητικό νερό ZARO’S στη λίστα προμηθευτών του αμερικανικού στρατού

admin

Αποζημιώσεις 80 εκατ. ζητούν για το lockdown οι αυτοκινητόδρομοι

admin

ΣΕΒ: Οι προκλήσεις για την ενίσχυση των εργαζομένων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

admin

Revoil: Εκδίδει ομολογιακό δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ

admin

Χ.Α.: Πιθανότατα θα δοκιμαστεί η περιοχή των 580 μονάδων

admin

«Ξεκλειδώνοντας τις ψηφιακές δυνατότητες» 

admin

ΟΤΕ: Ο κορωνοϊός δεν σταματά τις επενδύσεις – Στα €600 εκατ. το 2020

admin

Πώς στηρίζει η Alpha Bank τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης

admin

Ποιοι είναι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πίστης για τη φετινή παραγωγή

admin

Υπόθεση Novartis: Τι σημαίνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ

admin

ΕΣΕΕ: Ζητεί απ’ το ΥΠΟΙΚ περισσότερες δόσεις και ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Νέα γενική διευθύντρια η Κυριακή Ηλία

admin

Παμίνος Κυρκίνης (efood): To απόλυτο success story στο online delivery

admin

Berkshire: Επαναγορές ιδίων μετοχών ύψους 5,1 δισ. δολαρίων το β΄τρίμηνο

admin