Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Τι θα γίνει με τις μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης

Μέχρι στιγμής ο κοροναϊός δεν φαίνεται να… αγγίζει τα σχέδια του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύσεις.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε ότι αφορά τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για φέτος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς ο κ. Σταϊκούρας για τις πιθανές επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία σημείωσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν κάποιες πρώτες επιδράσεις λόγω εξάπλωσης του κοροναϊού, ωστόσο αυτές δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν.

Όπως διευκρίνισε, ήδη υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, ενώ γίνεται  συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι φοροελαφρύνσεις και ο… κοροναϊός

Στην ατζέντα της κυβέρνησης – εκτός απρόοπτων επιπτώσεων στον προϋπολογισμού λόγω… κοροναϊού – οι οποίες πρόκειται να αξιολογηθούν από τους θεσμούς με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βρίσκονται η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Άλλωστε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες αναφέρεται ότι τον προσεχή Μάιο θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια και το κόστος των σχεδιαζόμενων φοροελαφρύνσεων για το 2020 οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει:

– Tη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του 2019, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί τον προσεχή Απρίλιο, όπου θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού.

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει, θα κρίνει αφενός το ύψος της μείωσης της εισφοράς αλλά και τον χρόνο εφαρμογής της.

Στην περίπτωση για παράδειγμα που η κυβέρνηση εξοικονομήσει 350 εκατ. ευρώ το 2020, θα επιμερισθούν στα έτη 2019 και 2020.

Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2019, αλλά ταυτόχρονα θα μειωθεί κατά το τρέχον έτος για τους μισθωτούς η εισφορά η οποία παρακρατείται μηνιαίως από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι πολλά και όλα είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. H ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα 2.900 περιοχών καθώς και η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ κατά 140 εκατ. τονίζεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Επιτροπής τονίζεται ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος όσο αφορά τη διεύρυνση της βάσης των 10.200 ζωνών που είναι σήμερα στο αντικειμενικό σύστημα.

Από τις μέχρι στιγμής αυτοψίες των εκτιμητών ακινήτων προκύπτει ότι στις περιοχές των Αθηνών καταγράφεται αυξημένη ζήτηση ακινήτων, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και οι τιμές.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αύξηση των τιμών ζώνης σε ποσοστό πάνω από 15%, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις.

Αντίθετα στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στη σχετική κλίμακα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες.

Σε επιφυλακή η οικονομία για τον κοροναϊό

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup οι υπουργοί έθεσαν το σύστημα σε κατάσταση επιφυλακής για την ενεργοποίηση δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης.

Το θέμα παραπέμφθηκε στο τακτικό Eurogroup της 16ης Μαρτίου, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, είναι ότι οι επιπτώσεις θα είναι περισσότερο έμμεσες και λιγότερο άμεσες.

-

Σχετικα αρθρα

Πρόεδρος Cosco: Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά στην Ελλάδα

admin

Bloomberg: Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να κρατήσουν για δεκαετίες

admin

Τράπεζα της Ελλάδος: Στα 6,3 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα

admin

ΟΟΣΑ για Brexit : Χωρίς συμφωνία με ΕΕ η Βρετανία θα δεχθεί πλήγμα στο εμπόριο

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθήνων

admin

Covid-19: Σε «παράλυση» πάνω από το ένα-τέταρτο της αμερικανικής οικονομίας

admin

Στις 3 Ιουνίου θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια Απριλίου με την έκπτωση του 25%

admin

Κοροναϊός : Αεροπορική εταιρεία θέτει εκτός λειτουργίας το μισό της στόλο

admin

Κοροναϊός: 1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προχώρησαν σε απολύσεις μέσα στην πανδημία

admin

Πότε και πως θα έρθουν νέες μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης 

admin

Πρόσκληση σε ξένους επενδυτές από τον Χρ. Σταϊκούρα στο «London road show»

admin

«Ελ. Βενιζέλος»: Εννέα επενδυτικά σχήματα για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα

admin

Οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

admin

Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το 2019

admin

Πτωχευτικό δίκαιο : θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα

admin

Κοροναϊός : Τα μέτρα διευκόλυνσης ιδιωτών και επιχειρήσεων από τις μεγάλες τράπεζες

admin

Κοροναϊός: Αναστολή ΦΠΑ και οφειλών σε ΔΟΥ για τέσσερις μήνες – Ολα τα οικονομικά μέτρα

admin

Υψηλές «πτήσεις» για τα ελληνικά αεροδρόμια στο επτάμηνο

admin