Image default
Τράπεζες

Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες από JP Morgan

Με γνώμονα κυρίως τον κορωνοϊό, οι τιμές μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν χάσει κατά μέσο όρο 32% από την ανακοίνωση της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς. Η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να έχει επηρεαστεί περισσότερο από την επιλογή των επενδυτών για ασφάλεια τις τελευταίες ημέρες, σημειώνει η JP Morgan, σε ειδικό report για τους πελάτες της.

Οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, συνεχίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, δεν είχαν σχέση με τις δυνητικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στις ελληνικές τράπεζες, αλλά ήταν εξ ολοκλήρου οδηγούμενες από τη γενική ψυχολογία της αγοράς. Οι επενδυτές γενικά συμφώνησαν με τις θετικές απόψεις της JP Morgan για τις θεμελιώδεις αξίες των ελληνικών τραπεζών που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου, συνεχίζει η τράπεζα.

Αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις, βάσει της συζήτησης με τις ρυθμιστικές αρχές, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα ότι ο απόλυτος συντελεστής στάθμισης του κινδύνου των senior tranches των τιτλοποιήσεων δεν θα είναι μηδέν, με την αγορά να αναμένει 25% για την Eurobank και ένα χαμηλότερο συντελεστή στάθμισης για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας σχετική αναφορά στη στήλη “Χαμαιλέων”.

Μεταξύ των τραπεζών, υπάρχει κάποια αισιοδοξία ότι θα είναι σε θέση να καλύψουν ένα μέρος της των υποχρεώσεων του Πυλώνα 2 (Pilar 2 ή P2R) εργαλεία κεφαλαίων Tier 2 και AT1 μέχρι το τέλος του 2021 (με περαιτέρω διευκρινίσεις να αναμένονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2020), ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται πιο συντηρητική στην εκτίμηση της.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να επωφεληθεί εάν η Eurobank και η Alpha Bank κλείσουν επιτυχώς τις πράξεις τιτλοποίησης τους και επίσης προσθέτει ότι υπάρχει προθυμία των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών να αποφύγουν περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JP Morgan, για το 2020 οι χαμηλότεροι δείκτες αποτίμησης της Αlpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας σχετίζονται με τις υψηλότερες αναλογίες μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs). Η αποτίμηση της Eurobank επωφελείται από τα προηγμένα στάδια της ανακοινωθείσας τιτλοποίησης της, ενώ η ΕΤΕ, αν και αναμένει αναλογία NPEs παρόμοια με την Eurobank, λόγω της έλλειψης ανακοινώσεων και σαφών δράσεων εκ μέρους της, η μετοχή της είναι διαπραγματεύσιμη με σημαντική έκπτωση σε σχέση με την Eurobank και πιο κοντά στην Αlpha Bank.

Τέλος, μετά το πρόσφατο sell-off που σχετίζεται με τoν κορωνοϊό, οι τιμές στόχοι των αναλυτών διαβλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου στις τρέχουσες τιμές μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, καταλήγει η JP Morgan.

Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες δείχνουν μέσα περιθώρια άνω του 34%, ωστόσο, οι τιμές στόχος ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν ακόμη τα πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με τoν κορωνοϊό.

Σχετικα αρθρα

Μικρή μείωση καταθέσεων στα 139,5 δισ. το Νοέμβριο

admin

«Κλειδί» για τις συνεταιριστικές τράπεζες η διαχείριση των NPLs

admin

Ημερίδα για τις ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο στις 24 Σεπτεμβρίου

admin

Μήνυμα σταθερότητας των επιτοκίων το 2020 από τη Fed

admin

Γ. Βαλμάς: Ερχονται εξελιγμένα επενδυτικά προϊόντα από Eurobank

admin

Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της Παγκρήτιας για την Praxia

admin

«Παζάρι» διαρκείας για το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στη Βουλή ο νόμος για το APS

admin

Καμπανάκι ΤτΕ για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών

admin

Αυξήθηκαν κατά 1,76 δισ. οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Ιούνιο

admin

Ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός σε περιφερειακά νοσοκομεία από Alpha Bank

admin

Η ΕΚΤ βλέπει φρένο στην κερδοφορία των τραπεζών της ευρωζώνης

admin

China Said to Quickly Withdraw Approval for New Facebook Venture

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης της ISS στις αλλαγές στο Δ.Σ. της ΕΤΕ

admin

Γιατί οι τράπεζες… διώχνουν τις καταθέσεις!

admin

«Κόφτης» το ΕΣΠΑ στην κρατική επιδότηση α’ κατοικίας

admin

H Alpha Bank μειώνει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

admin

Μεγάλου: Συμφωνία-σταθμός με Intrum

admin