Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

«Κόκκινος» πυρετός στα χρηματιστήρια

Απομακρύνθηκαν οι επενδυτές από τις περισσότερες κατηγορίες assets την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, με τα funds μετοχών και ομολόγων να καταγράφουν 36 δισ. δολάρια εκροές, σύμφωνα με την Bank of America (BofA).

Οπως μεταδίδει το -, sell off γίνεται στις μετοχές από τα μέσα Φεβρουαρίου, εξαϋλώνοντας 6,5 τρισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού.

Οι αναλυτές της BofA ενημέρωσαν ότι 23,3 δισ. τραβήχτηκαν από τα funds μετοχών και 12,6 δισ. έφυγαν από τα funds ομολόγων -τα περισσότερα που έχουν απομακρυνθεί από τον Δεκέμβριο του 2018.

Οι επενδυτές τράβηξαν 5,3 δισ. από τις μετοχές αναδυόμενων αγορών, που ήταν και τα περισσότερα των τελευταίων 30 εβδομάδων.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι το sell off στις αγορές έχει τελειώσει. Αναμένει 15-20% πτώση στον S&P 500, από το τελευταίο πιο υψηλό σημείο του.

Ο απολογισμός του sell-off έως σήμερα “μιλά” από μόνος του. Ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει πάνω από 20% σε δύο εβδομάδες, ο τραπεζικός δείκτης έχει βυθιστεί σε χαμηλά 10 μηνών και η ελληνική αγορά έχει μετατραπεί από το “αστέρι του 2019” στη χειρότερη σε αποδόσεις αγορά διεθνώς.

Την ίδια στιγμή, ισχυρές είναι οι ρευστοποιήσεις και στα ομόλογα με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να εκτοξεύεται σήμερα στο 1,45% με άνοδο της τάξης του 12%, έχοντας εκτιναχθεί κατά 58% από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που σημείωνε πριν τρεις μόλις εβδομάδες.

Οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε το Χ.Α θα βρει… πάτο. Η απουσία οποιασδήποτε ορατότητας για τις ακριβείς συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού στην οικονομία, τα μέτρα στα οποία προχωρούν ή θα προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες είναι άγνωστο αν αρκούν, με την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα να αποτελούν το μόνο σίγουρο “στοίχημα”.

Σύμφωνα με τον Νίκο Καυκά, υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, “με τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως να ανέρχεται  σε περίπου 100.000 και να βαίνει αυξανόμενος δεν αναμένουμε ουσιαστική αλλαγή στην εικόνα της αγοράς. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι στο εξής θα υπάρχουν μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στα πρόσημα κατά περίπτωση και κλάδο.  Κομβικής σημασίας αποτελούν τα επίπεδα των 700-720 μονάδων και 780-790 μονάδων”

Ο Γενικός Δείκτης κινείται με πτώση της τάξης του 4,64% στις 694.37 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 4,58% στις 1.769,18 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 3,84% στις 924,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 5,34% στις 541,38 μονάδες, με την Alpha Bank να κινείται στο -7,78%, την Πειραιώς στο -6,14%, την Εθνική στο -4,99% και τη Eurobank στο -5,77%.

O “Μαύρος Κύκνος” του κοροναϊού, εξέθεσε τις αδυναμίες και της ελληνικής αγοράς. Αυτό φάνηκε και στην υπερβολή της πτώσης σε σύγκριση με άλλα χρηματιστήρια κατά τα sell-offs της περασμένη εβδομάδας. Η εξάπλωση του ιού και στην Ελλάδα δημιουργεί έντονο προβληματισμό αλλά και φόβο για τη συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε δύο εβδομάδες χάθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να παλεύει με τα χαμηλά εννέα μηνών.

Η εικόνα του Χ.Α. δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο σε ό,τι αφορά τις “αντοχές” του για τη συνέχεια, με δεδομένο και η τρέχουσα βίαια διόρθωση έχει συνδυαστεί με εκτόξευση του τζίρου, που σημαίνει αυτομάτως και ισχυρή αποχώρηση επενδυτών, σε μία στιγμή που η επιστροφή των θεσμικών ήταν και το μεγάλο ζητούμενο. Το ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει μία αναδυόμενη και ρηχή αγορά, είναι “λογικό” να βρίσκεται ανοχύρωτο στα σοκ, τη στιγμή που δεν υπάρχουν ισχυρά “αναχώματα” από θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, στο Γενικό Δείκτη, μετά την διάσπαση του ΚΜΟ expo 200 (853,48), τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στα πρόσφατα χαμηλά των 715 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 700 & 680 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 780, 800, & 820 μονάδων. Αντίστοιχα για τον FTSE25 η πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται επίσης στην ζώνη των 1830 – 1825 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1800 & 1785 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1920, 1980 & 2040 μονάδων. Η ζώνη των 2100 μονάδων αποτελεί πλέον σημαντική αντίσταση, μαζί με τον ΚΜΟ expo 200 ημερών (2146 μον.).

Σχετικα αρθρα

Brexit: Δεδομένη θεωρείται η ήττα της Μέι στη βουλή

admin

Ο κοροναϊός φρενάρει τον παγκόσμιο τουρισμό

admin

Τι είναι ο “Covid μακράς διαρκείας” – Οι τρομακτικές επιπτώσεις του για τους νέους

admin

Μια γκρίζα Γερμανία κάνει το έργο της Μέρκελ πιο δύσκολο

admin

Η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου ξεκίνησε ήδη

admin

Γαλλία, Ιταλία και η αναβίωση παλαιών αντιπαλοτήτων

admin

Πώς έχασαν τις περιουσίες τους 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Μηνύματα και αιχμές τραπεζιτών σε κυβέρνηση, ΤτΕ και ΤΧΣ

admin

Οι «μαύροι κύκνοι» που απειλούν τις αγορές

admin

Το Brexit αρχίζει να μοιάζει με μη Brexit

admin

Η Τερέζα Μέι απευθύνεται σε όλους, αλλά δεν υπόσχεται τίποτα

admin

Η σχιζοφρένεια της Ευρωζώνης

admin

Το μήνυμα… του Ντράγκι

admin

Γερμανικές εκλογές: Οι αναποφάσιστοι και η απαξίωση της πολιτικής

admin

Λάτσης: Μένει στα ΕΛΠΕ με… συνεταίρους

admin

«Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη»

admin

ΕΕ-ΕΚΤ: Οι εκτιμήσεις των επενδυτών για τις αποφάσεις της την ερχόμενη Πέμπτη

admin

Μια «ωρολογιακή βόμβα» δίπλα μας…

admin