Image default
Επιχειρήσεις

Mytilineos: Στήριξη της μετοχής με όπλο τη ρευστότητα των 700 εκατ. ευρώ

Διπλή σημασία έχει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόφαση της διοίκησης της Mytilineos να αξιοποιήσει το «εργαλείο» που της παρέχει η νομοθεσία για εφαρμογή προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών σε ποσοστό έως 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Με το ταμείο της εισηγμένης να έχει ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. από το ομόλογο και 200 εκατ. που προϋπήρχαν, «ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Mυτιληναίος, θεωρείτο δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρούσε σε μία τέτοια παρέμβαση επιδιώκοντας την έμπρακτη στήριξη της εταιρείας και των προοπτικών της», σχολιάζουν συνεργάτες του επικεφαλής της εισηγμένης. Πολύ περισσότερο, σε αυτή τη φάση που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές, όπως φαίνεται και από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά και δύσκολο να προβλεφθεί η όποια εξέλιξη.

Άλλωστε και η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση της FED να μειώσει τα επιτόκια, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για την ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών που θα προσφέρουν ανάσα στην αγορά και τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση που φέρνει η διοίκηση της εταιρείας προς έγκριση από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Μαρτίου, σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι, «αποσκοπεί αφενός στο να απλώσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» στους μετόχους και αφετέρου στην έμπρακτη στήριξη των προοπτικών και του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας». Το αναπτυξιακό πλάνο δε, της Mytilineos θα υλοποιηθεί στο ακέραιο, διαβεβαιώνουν οι ίδιοι παράγοντες.

Πέραν αυτού η πρωτοβουλία της εισηγμένης, προσθέτουν παράγοντες, αποδεικνύει εμπράκτως και την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία, η οποία, εν τέλει, για να αναπτυχθεί θα πρέπει και οι εγχώριες υγιείς επιχειρήσεις θα προβούν σε κινήσεις προστασίας του ενεργητικού τους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών μπορεί να έχει ως σκοπό τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου και την ακύρωσή τους, ή και τη διανομή τους στο προσωπικό ή και σε μέλη της διοίκησης της εταιρείας ή και συνδεδεμένης εταιρείας, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα πολιτική αμοιβών.

Ουσιαστικά η επαναγορά μετοχών ανταποδίδει στους μετόχους τη στήριξη που παρέχουν στην εταιρεία. Επιπλέον πρόκειται και για ευέλικτη διαδικασία η οποία μπορεί και να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, χωρίς να είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί. Αυτό κρίνεται με βάση τις συνθήκες της αγοράς και τις ανάγκες της εισηγμένης.

Πάντως, αυτό που έχει σημασία να τονιστεί είναι ότι με τις κινήσεις που έγιναν εγκαίρως από τη Mytilineos, όπως η έκδοση του ομολόγου, βρέθηκε εφοδιασμένη με την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτής της χρονικής περιόδου.

Σχετικα αρθρα

Αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106α του πτωχευτικού υπέβαλε η Euromedica

admin

Μυτιληναίος: Πώληση 245 ΣΜΕ από τον Ευάγγελο Χρυσάφη

admin

Παράταση στο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ Υποδομών

admin

Κατά του υπ. Υποδομών στρέφεται η GD Infrastrutture για το Πάτρα-Πύργος

admin

Μείωση εσόδων και κερδών στο εννεάμηνο για Ικτίνος Ελλάς

admin

Λύση για ΛΑΡΚΟ εντός Γενάρη επιδιώκει το ΥΠΕΝ

admin

Στις 21 Νοεμβρίου «κληρώνει» για Εθνική Ασφαλιστική

admin

Πειραιώς: Ξεκινά roadshow για το Tier II έως 500 εκατ. ευρώ

admin

Σφακιανάκης: Αύξηση 27,1% στα EBITDA 9μήνου

admin

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητά η INTER M Traders

admin

ΔΕΗ: Θυσιάζεται και η έκπτωση συνέπειας 10% για τη διάσωση

admin

«True Leader» η Interamerican Ζωής

admin

Εργο στη Χιλή ανέλαβε η Σωληνουργεία Κορίνθου

admin

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς νικητής σε διαγωνισμό CFA

admin

Τη νέα υπηρεσία LeaseFlex λανσάρει η Autohellas

admin

Prodea Investments: Στα 127,5 εκατ. τα κέρδη στο εννεάμηνο

admin

Νηρεύς: Η Andromeda Seafood διαβεβαιώνει ότι καλύφθηκαν οι όροι που έθεσε η DGComp

admin

Πρόγραμμα «πρώτων βοηθειών» από την Blue Star Ferries στη Σύμη

admin