Image default
Επιχειρήσεις

Mytilineos: Στήριξη της μετοχής με όπλο τη ρευστότητα των 700 εκατ. ευρώ

Διπλή σημασία έχει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόφαση της διοίκησης της Mytilineos να αξιοποιήσει το «εργαλείο» που της παρέχει η νομοθεσία για εφαρμογή προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών σε ποσοστό έως 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Με το ταμείο της εισηγμένης να έχει ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. από το ομόλογο και 200 εκατ. που προϋπήρχαν, «ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Mυτιληναίος, θεωρείτο δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρούσε σε μία τέτοια παρέμβαση επιδιώκοντας την έμπρακτη στήριξη της εταιρείας και των προοπτικών της», σχολιάζουν συνεργάτες του επικεφαλής της εισηγμένης. Πολύ περισσότερο, σε αυτή τη φάση που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές, όπως φαίνεται και από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά και δύσκολο να προβλεφθεί η όποια εξέλιξη.

Άλλωστε και η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση της FED να μειώσει τα επιτόκια, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για την ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών που θα προσφέρουν ανάσα στην αγορά και τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση που φέρνει η διοίκηση της εταιρείας προς έγκριση από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Μαρτίου, σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι, «αποσκοπεί αφενός στο να απλώσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» στους μετόχους και αφετέρου στην έμπρακτη στήριξη των προοπτικών και του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας». Το αναπτυξιακό πλάνο δε, της Mytilineos θα υλοποιηθεί στο ακέραιο, διαβεβαιώνουν οι ίδιοι παράγοντες.

Πέραν αυτού η πρωτοβουλία της εισηγμένης, προσθέτουν παράγοντες, αποδεικνύει εμπράκτως και την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία, η οποία, εν τέλει, για να αναπτυχθεί θα πρέπει και οι εγχώριες υγιείς επιχειρήσεις θα προβούν σε κινήσεις προστασίας του ενεργητικού τους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών μπορεί να έχει ως σκοπό τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου και την ακύρωσή τους, ή και τη διανομή τους στο προσωπικό ή και σε μέλη της διοίκησης της εταιρείας ή και συνδεδεμένης εταιρείας, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα πολιτική αμοιβών.

Ουσιαστικά η επαναγορά μετοχών ανταποδίδει στους μετόχους τη στήριξη που παρέχουν στην εταιρεία. Επιπλέον πρόκειται και για ευέλικτη διαδικασία η οποία μπορεί και να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, χωρίς να είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί. Αυτό κρίνεται με βάση τις συνθήκες της αγοράς και τις ανάγκες της εισηγμένης.

Πάντως, αυτό που έχει σημασία να τονιστεί είναι ότι με τις κινήσεις που έγιναν εγκαίρως από τη Mytilineos, όπως η έκδοση του ομολόγου, βρέθηκε εφοδιασμένη με την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτής της χρονικής περιόδου.

Σχετικα αρθρα

ΔΕΗ: Νέες δυνατότητες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στο 11770

admin

Ποια έργα «χτυπά» η Avax στη Μέση Ανατολή

admin

Goldair: Ενισχύει νοσοκομεία και αστυνομία

admin

H eBay σχεδιάζει να επενδύσει ‎1 εκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των ΜμΜ επιχειρήσεων στην Ελλάδα

admin

Ωρα της αλήθειας για τον διαγωνισμό παραχώρησης του στρατοπέδου «Πλέσσα»

admin

Virtus International Partners: Απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην Three Cents

admin

Ορίστηκε προσωρινή διοίκηση στην Creta Farms

admin

Πράσινο φως από το Πρωτοδικείο στη ρύθμιση δανείων της Pasal

admin

Υπόθεση Praxia: Στον πάγο το ενδιαφέρον της Duet

admin

Νέος CEO στα ΕΛΤΑ ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος

admin

Folli Follie: Αποσύρει ο Δ. Κουτσολιούτσος το αίτημα αλλαγής διοίκησης

admin

Κυβερνοεπίθεση στην Honda – Διακόπηκε η παραγωγή

admin

Το κράτος δίνει περισσότερο χώρο για ξαπλώστρες στις παραλίες

admin

Ενημερωτική εκδήλωση της Globaltraining και του ACCA

admin

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν δοκιμάζει τη διπλωματία της μάσκας

admin

Entersoft: Εγκρίθηκε το stock split 1:6 – Αμετάβλητο το μετοχικό κεφάλαιο

admin

Skroutz: Μειοψηφικό πακέτο απέκτησε το CVC Capital Partners

admin

Σασόλι: Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης

admin