Image default
Οικονομία

Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -Μετά την απλούστευση της αδειοδότησης

Εκτόξευση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει προκαλέσει η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης, που θεσμοθετείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το ΥΠΕΝ επιχειρεί -με το ίδιο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση- να βάλει «φρένο» στην αθρόα εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε πιθανή διάθεση κερδοσκοπίας με τις άδειες.

Εκτοξεύθηκαν οι αιτήσεις μετά την απλούστευση της αδειοδότησης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στον τελευταίο κύκλο υποβολής αιτήσεων για έκδοση αδειών παραγωγής ΑΠΕ, τον Δεκέμβριο του 2019, όταν είχε ανακοινωθεί το πλαίσιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, υπεβλήθησαν 574 αιτήσεις για κατασκευή μονάδων συνολικής ισχύος 15.656 μεγαβάτ! Αρκεί να επισημανθεί ότι στους τέσσερις προηγούμενους κύκλους (οι αιτήσεις υποβάλλονται ανά τρίμηνο) οι αιτήσεις κινούνταν μεταξύ 2.000 – 3.000 μεγαβάτ.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο λόγος που πολλοί -φυσικά και νομικά πρόσωπα- έσπευσαν να καταθέσουν αιτήσεις για άδειες είναι η ελπίδα να εξασφαλίσουν μια «Βεβαίωση Καταχώρησης» στο μητρώο (η οποία αντικαθιστά την άδεια παραγωγής της ΡΑΕ που καταργείται με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο), χωρίς ελέγχους και προϋποθέσεις, με την προοπτική να πουλήσουν αργότερα τις βεβαιώσεις σε επενδυτές, που έχουν την πραγματική δυνατότητα να κατασκευάσουν τις μονάδες. Ενισχυτικό αυτής της άποψης είναι το γεγονός πως αρκετές από τις αιτήσεις του Δεκεμβρίου αφορούν εκτάσεις που βρίσκονται δίπλα σε υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ.

«Η πρόταση του υπουργείου είναι εξαιρετικά γενναία και περιλαμβάνει ριζική επιτάχυνση των διαδικασιών. Πρέπει όμως να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να αποφευχθούν υπερβολές και καταχρηστικές συμπεριφορές που θα επιτρέψουν την αθρόα έκδοση Βεβαιώσεων Καταχώρησης χωρίς σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα στους Διαχειριστές και τις λοιπές υπηρεσίες και πιθανόν θα ήταν δυσεξήγητο στις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Παναγιώτης Παπασταματίου, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές (ΕΣΗΑΠΕ).

Στο πλαίσιο αυτό με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ επιβάλλεται τέλος έκδοσης της «Βεβαίωσης Καταχώρησης» που ξεκινά από 3.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (MW) για μονάδες ισχύος έως και 1MW και κλιμακώνεται ως εξής:

  • 2500 ευρώ/ΜW για το τμήμα της ισχύος από 1 έως και 10 MW,
  • 2000 ευρώ/ ΜW για το τμήμα της ισχύος από 10 έως και 50MW
  • 1500 ευρώ/ ΜW για το τμήμα της ισχύος από 50 έως και 100 MW και
  • 1000 ευρώ/ΜW για το τμήμα της ισχύος πάνω από 100 MW.

Επιπλέον τίθενται χρονικά ορόσημα για τους κατόχους της «Βεβαίωσης Καταχώρησης», ώστε όσο γρήγορα αποκτούν το δικαίωμα για παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ τόσο γρήγορα και να το χάνουν, αν δεν προχωρούν την ωρίμανση του έργου τους.

Ο βασικός στόχος του σχεδίου του ΥΠΕΝ

Η βασική στόχευση του νομοσχεδίου παραμένει πάντως η επιτάχυνση των διαδικασιών με τελικό στόχο, όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, το 2021 όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να αδειοδοτούνται σε 2 χρόνια από 6 – 10 χρόνια που χρειάζονται σήμερα.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στη ΡΑΕ άνω των 1.800 αιτήσεων (περίπου 29 GW) για έκδοση «Αδειας Παραγωγής» και αξιολογούνται ακόμα αιτήσεις του 2018. Ενδεικτικό του γραφειοκρατικού κυκεώνα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι ότι – σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛΕΤΑΕΝ – μόνο το 3% των αδειών παραγωγής που εκδίδονται από τη ΡΑΕ καταλήγουν σε υλοποίηση των επενδύσεων.

Σχετικα αρθρα

Σε λειτουργία το νέο site της Τράπεζας της Ελλάδας

admin

Συνέδριο Economist: Μεγάλες οι προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό από την εφαρμογή της γαλάζιας οικονομία

admin

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα «Golden Visa»

admin

Κοροναϊός : Τρεις μήνες παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Πώς θα ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός – Voucher σε 250.000 δικαιούχους

admin

Προστασία Α’ κατοικίας: 67.686 χρήστες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

admin

Πετρέλαιο: Σκοντάφτει το ράλι – Μόσχα και Ριάντ ζητούν μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή

admin

Σταϊκούρας: Να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο

admin

ΕΚΤ: Εύσημα Ντε Γκίντος για την ελληνική οικονομία -Αφήνει παράθυρο για μείωση πλεονασμάτων

admin

Εστίαση : Ανοίγουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια – Πώς θα τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα

admin

Πλήγμα στην εικόνα του «made in Italy» τα προϊόντα με μαφιόζικα ονόματα

admin

Στον αέρα τα αναδρομικά του κρίσιμου 10μήνου

admin

Σταϊκούρας: Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου για Οικονομία και Τουρισμό

admin

Χρειάζεται επείγον και ολοκληρωμένο σχέδιο ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης

admin

Ανάπτυξη άνω του 2% το 2020 προβλέπει ο Στουρνάρας

admin

Restart στον τουρισμό αλλά όχι στον… κοροναϊό – Οι ανησυχίες για τους επισκέπτες και η «μαύρη λίστα» χωρών

admin

Επίδομα γέννας : Εγκρίθηκε το κονδύλι

admin