Image default
Οικονομία

Εκτίναξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σήμερα, Δευτέρα, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, μειώθηκαν σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το κραχ των τιμών του πετρελαίου μεγέθυνε τους φόβους από τον κορονοϊό. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης υποχώρησαν κάτω από το 1% για πρώτη φορά στην ιστορία, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σφυροκόπησε τις τιμές του αργού και οι αυξημένοι φόβοι μίας παγκόσμιας ύφεσης βύθισαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα σε bear market (σ.σ.: μείωση των τιμών τους περισσότερο από 20% σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό επίπεδο). Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε το σαββατοκύριακο, με τον ρυθμό νέων μολύνσεων και θανάτων στην Ιταλία – που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της κρίσης – να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της έξαρσής του.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτινάχθηκαν μετά την απαγόρευση εσόδου και εξόδου σε μεγάλο μέρος του πλούσιου ιταλικού Βορρά. Οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να εκτινάσσεται 56 μονάδες βάσης (0,56 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 0,646%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 18 μονάδων βάσης στο 1,25%, αυξάνοντας το spread (τη διαφορά με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου μειώθηκε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του – 0,863%, ενώ στη συνέχεια διαμορφωνόταν στο -0,83%. Σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε και η απόδοση του 30ετούς γερμανικού τίτλου (στο -0,60%), ενώ στη συνέχεια διαμορφωνόταν στο -0,46%.

«Όλα αυτά θα ενισχύσουν την πίεση στην ΕΚΤ», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank, καθώς η κίνηση είναι πιθανό να έχει μεγάλη πτωτική επίδραση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν πλήρως την πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, αλλά εστιάζουν στο αν αυτή θα είναι αρκετή.

Η Γερμανία υποσχέθηκε βοήθεια στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κατάρρευση της ζήτησης, ενώ η Ιταλία θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες σε μία «πολύ μεγάλη θεραπεία – σοκ» για να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την έξαρση του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της σήμερα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Σχετικα αρθρα

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Μικρή μείωση του κόστους στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ

admin

Προϋπολογισμός ΕΕ: Άδικες χαρακτηρίζουν τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη τις προτάσεις της Κομισιόν

admin

Πλασματικά έτη: Τι αλλάζει στη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων

admin

Παίρνει φωτιά η τιμή του τσίπουρου

admin

Ταμεία : Τελευταία ευκαιρία για τις 120 δόσεις

admin

Επίδομα ενοικίου : Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

admin

Κομισιόν: «Μισάνοιχτο» το παράθυρο για τα πρωτογενή πλεονάσματα

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 4,6% του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Ποιοι παίρνουν απαλλαγή

admin

Πρεμιέρα για την εστίαση: Χωρίς μουσική και με αποστάσεις καφές, ποτό και φαγητό

admin

Αυτό είναι το νέο πλάνο λειτουργίας της ΔΕΗ

admin

ΕΦΚΑ : Δωρεάν ένσημα έως 12 μηνών σε ελεύθερους επαγγελματίες

admin

Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική: Οι στόχοι και οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

admin

Ποια χώρα είχε τον Νοέμβριο το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας

admin

Αξιόλογηση : Αναχωρούν οι θεσμοί «θα συνεχιστεί ο στενός διάλογος»

admin

Τα μεγαλύτερα deals στον κλάδο αυτοκινήτου

admin

Η «Σούπερ Τρίτη»… εκτίναξε τη Wall Street

admin

Σύγκληση Επιτροπών Εμπορίου και Οικονομικών για το σχέδιο «Ηρακλής» ζητάνε 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

admin