Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Ανησυχούν οι εξαγωγείς παρά την ανοδική πορεία

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον επιχειρηματικό-εξαγωγικό κόσμο της χώρας λόγω του κοροναϊού, παρά τα θετικά στοιχεία που έχουν καταγράψει οι ελληνικές εξαγωγές τους πρώτους μήνες του 2020 συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που διέγραψαν την περασμένη χρονιά.

Η δυναμική που έχουν αποκτήσει τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό διατηρήθηκε και τον Ιανουάριο του 2020, στοιχείο ενθαρρυντικό για την πορεία στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι και η μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 9,8%, παρά την αύξηση των εισαγωγών.

Από την άλλη πλευρά, πηγή έντονου προβληματισμού αποτελεί το εύρος των επιπτώσεων του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία και τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν στην προσπάθεια ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη με αφορμή τα παραπάνω δήλωσε τα εξής:

«Για ακόμη μια φορά οι ελληνικές εξαγωγές απέδειξαν πως αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αύξηση του ΑΕΠ και στην τόνωση της απασχόλησης. Ωστόσο, έντονο προβληματισμό δημιουργεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στις διεθνείς αγορές -και ειδικότερα στην Ιταλία, η οποία αποτελεί το νούμερο ένα εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων- καθώς επίσης οι ανησυχίες που εκφράζονται για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι Έλληνες εξαγωγείς παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις και βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, εάν χρειαστεί θα πρέπει η Πολιτεία να συμπεριλάβει και τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις στα μέτρα στήριξης που ορθά δρομολογεί για όσες εταιρείες αυτή τη στιγμή πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Ιανουάριο του 2020 σημειώνουν άνοδο κατά 337,4 εκατ. ευρώ ή κατά 13,5% και διαμορφώθηκαν στα 2,84 δισ. ευρώ από 2,51 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αντίστοιχα, ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή καθώς ενισχύθηκαν κατά 10,5% ή κατά 188,4 εκατ. ευρώ και έφθασαν στα 1,99 δισ. ευρώ από 1,80 δισ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν όμως και οι εισαγωγές τον Ιανουάριο του 2020 καθώς αυξήθηκαν κατά 129,6 δισ. ευρώ ή κατά 2,8% και ανήλθαν σε 4,75 δισ. ευρώ έναντι 4,62 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 3,44 δισ. ευρώ από 3,27 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 172,8 εκατ. ευρώ ή κατά 5,3%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 κατά 207,8 εκατ. ευρώ, ή κατά -9,8%, στα -1,91 δισ. ευρώ από -2,11 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα -1,45 δισ. ευρώ από – 1,46 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 15,6 εκατ. ευρώ, ή κατά -1,1%.

Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα μετά στοιχεία του ΠΣΕ, παρατηρείται άνοδος τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τις τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι αυξημένη προς τις χώρες της ΕΕ κατά 10,1% και ακόμα περισσότερο προς τις τρίτες χώρες, κατά 18,4%. Όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις χώρες της ΕΕ κατά 11,4% και προς τις τρίτες χώρες κατά 8,1%.

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε στο 57,5% από 59,3% τον Ιανουάριο του 2019, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες ανήλθε σε 42,5% από 40,7% τον Ιανουάριο του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 71,2% και των τρίτων χωρών στο 28,8%

Η πορεία ανά κλάδο

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Ιανουάριο του 2020 οι περισσότεροι κλάδοι ήταν ανοδικοί πλην των Πρώτων Υλών (-2,2%) και της κατηγορίας Ποτά & Καπνός (-1,7%), συγκριτικά με τον πρώτο μήνα του 2019.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι κατηγορίες των Λαδιών (43,8%), των Μηχανημάτων (17,5%), των Πετρελαιοειδών (16,5%), των Διαφόρων Βιομηχανικών (15,5%), των Τροφίμων & Ζώων Ζώντων (15,1%) και των Χημικών (12,5%).

Αυξητικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές των Βιομηχανικών Προϊόντων (7,2%), ενώ μεγάλη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασαν και οι -χαμηλές σε αξία- εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων (33,1%)

-

Σχετικα αρθρα

Αλλαγές στο οργανόγραμμα και στη δομή της Mytilineos

admin

Αναδρομικά: Πώς θα φορολογηθούν 70.000 συνταξιούχοι – Όλη η διαδικασία

admin

Η Κομισιόν “ξεκλειδώνει” το πακέτο των 32 δισ.

admin

Κορονοϊός: Προς μείωση για πρώτη φορά από το 2009 η ζήτηση για πετρέλαιο

admin

Κοροναϊός : Σε 2,1 τρισ. δολάρια υπολογίζεται το κόστος της πανδημίας στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία

admin

Κοροναϊός – Νορβήγια : Εξαπλασιάστηκε σε επίπεδο ρεκόρ του 14,7% η ανεργία τον Μάρτιο

admin

Κοροναϊός : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την έκπτωση στα ενοίκια

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Σε 3,5 χρόνια στο Ελληνικό θα εγκαινιάσουμε τα κτήρια της α΄ φάσης

admin

Ασφαλιστικές εισφορές : Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς

admin

Χειμερινές εκπτώσεις 2020: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι σχεδιάζουν να ψωνίσουν

admin

S&P Global: Ο κορωνοϊός θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, αύξηση στις χρεοκοπίες

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι δικαιούχοι και πότε θα δοθεί

admin

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την Federal Reserve (FED)

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

admin

Πλεόνασμα : Ξεκινά η πέμπτη αξιολόγηση με τους θεσμούς

admin

Διασύνδεση Ταμειακών – Taxis : Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

admin

Κοροναϊός : Διεθνής πρωτοβουλία της G20 για την επιτάχυνση της πρόσβασης στα αναγκαία υγειονομικά εργαλεία

admin

ΣΕΒΕ : Να ανοίξει η γκάμα στην επιδότηση τόκων για επιχειρήσεις

admin