Image default
Οικονομία

Κοροναϊός: Τα οικονομικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για πολίτες και επιχειρήσεις

Μέτρα στήριξης υπέρ των κατοίκων αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις της επιδημίας σε οικονομικό πεδίο.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί δέσμη μέτρων για τον κοροναϊό και σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για ορισμένες ομάδες πολιτών και επιχειρήσεις.

Το μέτρο αυτό, αν ανακοινωθεί τελικά, αναμένεται να δώσει ανάσες ρευστότητας με προσωρινή αναστολή φορολογικών ίσως και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό.

Μέτρα κατά περίπτωση

Τα οικονομικά μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση,θα αφορούν στοχευμένες ομάδες κατοίκων και επιχειρήσεων και δεν θα είναι οριζόντια.

Αναφορικά με την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ να λειτουργεί ως μέτρο έμμεσης τόνωσης τις ρευστότητας).

Τόσο το μέτρο αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων όπως και άλλα δυνητικά μέτρα δεν αναμένεται να ληφθούν με οριζόντιο τρόπο αλλά σε τρία στάδια, εφόσον κριθεί απαραίτητο:

– Εάν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, για παράδειγμα εάν ανασταλεί με εντολή της Αρχής η  λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, τότε εκεί θα κατευθυνθούν και τα πρώτα μέτρα στήριξης (πχ για παροχή ρευστότητας ή στήριξης στους εργαζομένους κ.α. )

– Σε κλάδους ή περιοχές που θα κριθεί πως δέχονται πλήγμα. Μέχρι τώρα πάντως στις τελευταίες δέκα μέρες δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία.

– Σε εθνικό επίπεδο και συνολικά για την οικονομία εφόσον υπάρξει έξαρση της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη όπου εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σε οικονομικό επίπεδο για τον κοροναϊό.

Κατά τη σύσκεψη επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τις εξελίξεις και παρουσιάστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού προτάσεις που θα συγκροτούν ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Μέσα στο «γκρίζο» τοπίο που διαμορφώνεται και στη χώρα μας από τον κοροναϊό, το ενθαρρυντικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κύμα ακυρώσεων στον τουρισμό.

Παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου ανέφεραν ότι θα ετοιμάσουν προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και του ενδεχόμενου μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προσέθεσαν ότι είναι πρόωρη ακόμη μια εκτίμηση για τις απώλειες στον κλάδο, αν και, όπως είπαν, δεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων για τους τουριστικούς προορισμούς. Κατ’ αυτούς, τέλος, «κλειδί» θεωρείται η αλλαγή του τρόπου ακυρώσεων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης με την επιστροφή της προκαταβολής.

-

Σχετικα αρθρα

ΕΛΣΤΑΤ : Σήμερα τα «αποκαλυπτήρια» της ύφεσης του β΄ τριμήνου

admin

Τask Force για τις Τράπεζες δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών

admin

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Μεγάλη άνοδος άνω των 1.000 μονάδων στον Dow Jones

admin

Έκτακτο Διεθνές Ταμείο 100 εκατ. ευρώ λόγω κορονοϊού δημιουργεί η Generali

admin

Διευκρινίσεις για τις ετήσιες άδειες και το επίδομα από την ΓΣΕΕ

admin

Κόλλιας : Σε σωστή αναπτυξιακή κατεύθυνση το φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Τουρισμός για όλους : Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση – Εκπνέει το Σάββατο η προθεσμία

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Πιθανό το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε «ζώνες»

admin

Εφορία : Τα τεκμήρια «δαγκώνουν» 1,9 εκατ. φορολογουμένους

admin

Απώλειες καταγράφει το χρηματιστήριο στο Λονδίνο, ανακάμπτει η ευρωπαϊκή αγορά

admin

Εποχικοί υπάλληλοι: Αναβολή στην υποβολή αιτήσεων – Οι νέες ημερομηνίες

admin

Τηλεπικοινωνίες : Η Ελλάδα δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην ΕE

admin

Wall Street : Θεαματικά αποτελέσματα… από το εμβόλιο για Dow Jones, Pfizer και BioNTech

admin

Βρετανία : Πάνω από 40 δισ. λίρες για δάνεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από το lockdown

admin

ΗΠΑ – κοροναϊος: Αντισυνταγματικά χαρακτήρισαν οι Δημοκρατικοί διατάγματα του Τραμπ

admin

Η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS επέστρεψε στη ΔΕΠΑ 200 εκατ. ευρώ

admin

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα ενεργήσει με αποφασιστικότητα

admin

Με πτώση έκλεισε η Wall Street

admin