Image default
Πολιτική

Χριστοδουλάκης: Μαζί με τα εξωτερικά σύνορα, να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μας

Την ανάγκη «εκτός από τα εξωτερικά μας σύνορα, να διαφυλάξουμε και τα εσωτερικά μας σύνορα, δηλαδή τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μας», τόνισε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Αφού ξεκαθάρισε ότι «φυσικά και με τις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας, και αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στην ΕΡΤ1, τόνισε ότι «ως πολιτεία και ως σύγχρονο κράτος που προάγει τις αξίες του ανθρωπισμού, πρέπει να αντιμετωπίσουμε, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου τους ανθρώπους αυτούς. Όχι μόνοι μας, αλλά Ευρωπαϊκά και εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλοι».

Το προσφυγικό, όπως ανέφερε, είναι ένα θέμα «στο οποίο δεν χωράνε μικροκομματικές προσεγγίσεις», ωστόσο όπως παρατηρεί, υπάρχει «ένα ζήτημα αντίληψης εδώ και το λέω αυτό», ανέφερε, «γιατί ο λαϊκισμός, ειδικά στα μείζονα πολιτικά θέματα όπως είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό, υπάρχει και από τις δύο πλευρές».
«Όταν λοιπόν κάποιος έχει, αποδεδειγμένα, προσφυγικό προφίλ και του απονέμεται άσυλο, σημαίνει ότι αποδεδειγμένα αυτός ο άνθρωπος έφυγε από τη χώρα του επειδή βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, πήρε το παιδί του στην αγκαλιά του, πέρασε το Αιγαίο, γιατί υπήρχε λόγος, και όχι γιατί δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει. Όταν δίνεται άσυλο στους ανθρώπους αυτούς, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε, αντί να τους περιθωριοποιούμε γκετοποιώντας τους, κάνοντας κακό στη δική μας κοινωνική συνοχή, να τους εντάξουμε και να τους αφομοιώσουμε. Εδώ εγώ θα βάλω και μία παράμετρο ακόμη. Ότι αυτή η ένταξη και αφομοίωση δεν πρέπει να είναι μόνο ελληνική αλλά πρέπει να είναι Ευρωπαϊκή», είπε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Αναφερόμενος στα τα γεγονότα στον Έβρο, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι: «μετά τις πολύ ωραίες πόζες, μετά το σκούντηγμα στην πλάτη ”φιλικά” από τους Ευρωπαίους ηγέτες στον Έβρο, και το χαρτζιλίκι που μας δώσανε, το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει. Η κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας, που συμφώνησε ο Τσίπρας το 2016 και την υιοθέτησε ο Μητσοτάκης. Αυτή λοιπόν λέει ότι ”Κύριοι, το πρόβλημα είναι δικό σας”. Επιπροσθέτως η συμφωνία προβλέπει, όχι μόνο ότι πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας, αλλά ακόμα περισσότερο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αποσυμφόρηση των νησιών γιατί προβλέπει η ερμηνεία της ότι με τη μεταφορά από το πρώτο σημείο εισδοχής στην ενδοχώρα παύει το δικαίωμα της επαναπροώθησης στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν τυγχάνουν απονομής ασύλου».
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τόνισε την ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. «Η Φώφη Γεννηματά, πρώτη από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, από την πρώτη στιγμή, έθεσε την ανάγκη για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, πρώτα για τα Εθνικά θέματα και αφού πλέον αυτά συνδέονται άμεσα με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, για όλα τα ζητήματα. Να υπάρξει σχεδιασμός Εθνικής στρατηγικής που θα δεσμεύει όλες τις πολιτικές δυνάμεις και για να μην κρύβεται κανείς – όπως είδαμε το «τριήμερο» – αλλά και για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», ανέφερε.
Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής άσκησε κριτική για τη στάση της Ευρώπης στο θέμα του προσφυγικού, τονίζοντας την ανάγκη για αναλογικό relocation και αλλαγή του «Δουβλίνου», θέτοντας μάλιστα και το θέμα αν χρειαστεί του βέτο από την χώρα μας στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις.
«Είναι σαφές ότι η Ευρώπη, με συγκεκριμένες ευθύνες και του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην κυβέρνηση και της ΝΔ σήμερα, δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της να καταλάβουν ότι, εκτός από δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις. Αν δεν το αντιλαμβάνονται, τότε να ασκήσουμε βέτο στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις ώστε να καταλάβουν ότι η χώρα δεν μπορεί, με τις υφιστάμενες συμφωνίες, να διαχειριστεί το πρόβλημα μόνη της. Η λύση μπορεί μόνο να είναι σε Ευρωπαϊκή διάσταση, αναλογικό relocation, αλλαγή του ”Δουβλίνου”», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό, Έβρος: «Στοπ» σε 745 παράνομες εισόδους στην Ελλάδα – Δύο συλλήψεις σε 12 ώρεςΜεταναστευτικό: Μεγάλο συλλαλητήριο στη Νέα Υόρκη κατά της παραβίασης των ελληνικών συνόρων

Σχετικα αρθρα

Τι προβλέπεται για την ασφάλιση των βουλευτών

admin

Κίνημα Αλλαγής: Έχει μπει στον digital κόσμο

admin

ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη: Μην ξεχάσει να πει στην Μέρκελ ότι είναι κολλημένη στην καρέκλα

admin

Προσλήψεις σε Μετρό – Λεωφορεία: 655 θέσεις και προμήθεια νέων οχημάτων

admin

Ένοχος κρίθηκε ο Γιώργος Καραμέρος για συκοφαντική δυσφήμηση κατά Τζήμερου

admin

Γεωργιάδης σε επενδυτές: Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να έλθετε

admin

Πέτσας για Τσίπρα: Κάθε φορά που εμφανίζεται, υπενθυμίζει στους πολίτες γιατί τον καταψήφισαν

admin

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

admin

Κορονοϊός: Εξετάζονται πρόσθετα μέτρα για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Αεροδρόμια

admin

Μητσοτάκης στο CNN: «Υπάρχει ρίσκο από την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας»

admin

Κορωνοϊός – Κικίλιας: «Έχουμε αρκετά μέτρα στη φαρέτρα μας μέχρι να φτάσουμε στο lockdown»

admin

Βρούτσης: Τη Δευτέρα τελειώνει το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων

admin

Κόλαφος για την Τουρκία η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

admin

Αμανατίδης: Η σκέψη μας σε όλους όσοι δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές

admin

ΚΚΕ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανή να φτάσει μέχρι και στη συμμετοχή σε νέες «Κορέες»

admin

Κωδικός «αφύπνιση» από την κυβέρνηση για την χαλάρωση των πολιτών – Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

admin

Σε τι προσβλέπει το Βερολίνο από την αυριανή συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη

admin

Παναγιωτόπουλος: Δεν είχαμε αυταπάτες, ξέραμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις

admin