Image default
Οικονομία

Αδήλωτα τετραγωνικά: Στους Δήμους η δήλωση για αποθήκες και υπόγεια γκαράζ σε πολυκατοικίες

Το Δήμο τους θα πρέπει να επισκεφθούν ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και διαχειριστές πολυκατοικιών για να λύσουν τους γρίφους των τετραγωνικών μέτρων για αποθήκες και γκαράζ που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να διορθώσουν τις επιφάνειες των βοηθητικών χώρων στις πολυκατοικίες οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος  με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν το Δήμο τους για να ξετυλίξουν το κουβάρι των τετραγωνικών μέτρων που θα πρέπει να δηλώσουν προκειμένου να γλιτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις.

Για τους κλειστούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ) που φωτίζονται από παροχή για κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας και  συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, οφείλει να υποβληθεί δήλωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει οι πολίτες να απευθυνθούν στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται Τ.Α.Π.).

Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Τις ελλείψεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων έχει εντοπίσει η ΠΟΜΙΔΑ η οποία προτείνει να γίνουν προσθήκες που θα επιτρέπουν:

  • Στο διαχειριστή της πολυκατοικίας να διορθώσει τα κοινόχρηστα τετραγωνικά  μέτρα για τα οποία καταβάλλονται δημοτικά τέλη καθαριότητας και  φωτισμού μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
  • Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου, αναφέροντας πως τεκμηριώνεται αυτή.
  • Τη δήλωση των τετραγωνικών επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.

Σχετικα αρθρα

Επίδομα θέρμανσης : Από 64 έως 350 ευρώ θα δοθεί ολόκληρο μέχρι τέλη Δεκέμβρη

admin

Πανδημία κοροναϊού : Η κινητοποίηση των κεντρικών τραπεζών και οι παγίδες για τους επενδυτές

admin

ΕΦΚΑ: Στα 1.166,76 ευρώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα

admin

Πόθεν έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή του

admin

Αντικειμενικές αξίες : Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Απειλούν με μπλόκο οι συμβολαιογράφοι

admin

Έκρηξη σε ιρανικό τάνκερ: Αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου

admin

Η στήριξη της εστίασης και οι παράπλευρες απώλειες για παραλίες, αιγιαλούς και ελεύθερους χώρους

admin

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει σε ιδιώτες ασφαλιστικές οφειλές 12 δισ. ευρώ

admin

Ράλι στην Γουόλ Στριτ – Aνοδος άνω των 1.000 μονάδων για τον Dow Jones

admin

Κερέ : Η ΕΚΤ αντιστάθηκε στο Grexit

admin

Πώς αμείβεται η εργασία την Καθαρά Δευτέρα

admin

Ποιοι δικαιούνται εποχικό επίδομα μέχρι 752 ευρώ

admin

Με τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008 έκλεισε η Wall Street

admin

Κοροναϊός : Αεροπορική εταιρεία θέτει εκτός λειτουργίας το μισό της στόλο

admin

Γεωργιάδης: Στην ώρα τους πληρώθηκαν οι επιταγές

admin

Ο Τζερόμ Πάουελ υπενθυμίζει στον Ντόναλντ Τραμπ την ανεξαρτησία της Fed

admin

Αντικειμενικές αξίες: Οι περιοχές που έρχονται αντιμέτωπες με αυξήσεις

admin