Image default
Πρώτο Θέμα

Goldman: Στα 30 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» του Covid-19 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ο κορωνοϊός αναμένεται να «ροκανίσει» έως και 30 δισ. ευρώ(34 δισ. δολάρια) από τα καθαρά κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσα στην επόμενη τριετία, όπως εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs. Ιδιαίτερα ευάλωτες οι τράπεζες του Νότου και κυρίως της Ιταλίας και της Ελλάδας, λόγω των χαμηλών επιπέδων κερδοφορίας, αλλά και των αυξημένων επισφαλειών στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στην απώλεια κερδοφορίας -που ισοδυναμεί με το 7% του συνόλου- θα συντελέσουν το αυξημένο πιστωτικό ρίσκο και τα πιο αδύναμα έσοδα, ενώ οι δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, αναφέρουν σε υπόμνημά τους οι Τζέρνεϊ Ομάχεν και Ζαν-Φρανσουά Νιουέθ, αναλυτές της Goldman. Ο δείκτης ευρωπαϊκών τραπεζών Stoxx 600 Banks ανέκαμψε 5% από τις μαζικές ρευστοποιήσεις της Δευτέρας που τον είχαν οδηγήσει σε bear-market και σε απώλειες 11%, εξαιτίας των ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19 και τις επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο από ενδεχόμενη αύξηση των επισφαλών δανείων, μετά την κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών. Οι τράπεζες βρίσκονται παράλληλα αντιμέτωπες με την προοπτική συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους από τις μειώσεις των ήδη πολύ χαμηλών επιτοκίων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ρίχνονται στη μάχη στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα θα επηρεασθούν δυσανάλογα από τον κορωνοϊό, ενώ οι τράπεζες Γαλλίας, χωρών Benelux(Βέλγιο-Ολλανδία και Λουξεμβούργο) καθώς και μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι με διεθνείς δραστηριότητες θα τα καταφέρουν καλύτερα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Στην Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινώσει τησύσταση Task Force για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19 στο τραπεζικό σύστημα. Ήδη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ορισμένες χώρες έχουν ζητήσει από τον μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας SSM να επιτρέψει στις τράπεζες μεγαλύτερη ευελιξία απέναντι στις επιχειρήσεις.

Η Goldman Sachs δείχνει προτίμηση σε τράπεζες όπως οι BNP Paribas SA, ING Groep NV, Banco Santander SA και HSBC Holdings Plc, καθώς και για τις τράπεζες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως οι  Erste Group Bank AG ή Bank Pekao SA.

«Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σήμερα βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση εν συγκρίσει με την προηγούμενη δεκαετία», καταλήγουν οι αναλυτές.

– - BBG

Σχετικα αρθρα

Ωρολογιακή βόμβα το δημογραφικό στη Γερμανία

admin

Οι πραγματικοί ήρωες της παγκόσμιας οικονομίας

admin

Γιατί δε θα υπάρξει Brexit

admin

Τράπεζες: Οι τέσσερις μεγάλες θα γίνουν τρεις;

admin

Οι τράπεζες πιέζουν το ΧΑ

admin

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

admin

Χ. Σταϊκούρας: Το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών ενισχύει τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας

admin

Ελλάδα και ορκωμοσίες: έκτακτες συνεδριάσεις της Bundestag

admin

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει τώρα μία μεγάλη ευκαιρία

admin

Γιατί οι ελληνικές μετοχές προσελκύουν τους ξένους επενδυτές

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

admin

Το καταλανικό ερώτημα χρειάζεται μια δημιουργική απάντηση

admin

Ο Ερντογάν και το τελευταίο κάστρο του κεμαλισμού

admin

Ε.Ε: Η τελική πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης Covid-19

admin

Κλειδί η οικονομική ανάκαμψη για την αποφυγή της στρατηγικής παρακμής

admin

Σε χαμηλά επίπεδα οι οικονομικές προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών

admin

Μια «ωρολογιακή βόμβα» δίπλα μας…

admin