Image default
Οικονομία

Κορωνοϊός: Πρόταση στην ΕΕ για αύξηση των ενισχύσεων στις επιχειρήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Αύξηση του ορίου ενίσχυσης από τις 200.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ, σε βάθος τριετίας, ανά επιχείρηση, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού θα προεκτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ΕΕ.

Με «μπούσουλα» τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την κρίση του 2008, ως απόρροια της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει στην ΕΕ να εκδοθεί κανονισμός αντίστοιχος του Temporary Framework 2008, ο οποίος να επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους άνω των 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση στην τριετία, που θα μπορούσε να φτάσει και τα 500.000 ευρώ.

Ένα ακόμη μέτρο αντιμετώπισης, είναι η τροποποίηση του άρθρου 50 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η οποία θα προβλέπει την απαλλαγή από την κοινοποίηση στην ΕΕ και την έγκριση από αυτή, όχι μόνο των ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες, αλλά και των ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από άλλα έκτακτα γεγονότα, όπως πανδημίες.

Επίσης, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει «χαλάρωση» των κανονισμών του ΕΣΠΑ (ειδικότερα των ΕΤΠΑ & ΕΚΤ), με σκοπό, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, να είναι δυνατή η χρηματοδότηση όχι μόνο επενδύσεων και δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και δράσεων που καλύπτουν τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων επιχειρήσεων, με την τήρηση πάντα των Κανόνων Κρατικών Ενισχύσεων.

Επίσης, εξαιτίας των έκτακτων αναγκών που θα προκύψουν κατά την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου αυτού γεγονότος, πιθανόν τα κράτη-μέλη θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δανεισμό, ο οποίος όμως θα ήταν σκόπιμο να μην προσμετράται στο δημοσιονομικό χρέος των κρατών αυτών, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του σήμερα ανέφερε πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί πάρα πολύ στενά αυτήν την έκτακτη συνθήκη. Χθες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να συστήσουν Ταμείο, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Έχουμε ζητήσει ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επισήμως την άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης για επιχειρήσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι εκείνες που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό, να μπορέσουν να έχουν ένεση ρευστότητας. Κριτήριο θα είναι η μείωση του τζίρου».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός, σε συνέντευξή του, σήμερα, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, είπε:

«Ζούμε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και σε έκτακτες συνθήκες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη βέλτιστη δυνατή λύση. Δεν θα το καταφέρουμε μόνοι μας. Χρειάζεται και η συνεργασία των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και όλων μας για να μπορέσει αυτό να επιτευχθεί».

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί πάρα πολύ στενά αυτήν την έκτακτη συνθήκη. Χθες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να συστήσουν Ταμείο ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Έχουμε ζητήσει ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμως την άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης για επιχειρήσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι εκείνες που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό, να μπορέσουν να έχουν ένεση ρευστότητας. Κριτήριο θα είναι η μείωση του τζίρου».

«Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά στην επάρκεια κεφαλαίων, είναι στην καλύτερη θέση συγκριτικά με το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Είναι πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες, έχουν τεράστια ρευστότητα κι έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα κόκκινα δάνειά τους. Θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ευρώπη».

Σχετικα αρθρα

Ο Σπυρίδων Κυρίτσης επανεξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών

admin

ΟΗΕ : Οι απολύσεις του κοροναϊού θέτουν σε κίνδυνο τον αγώνα για την ισότητα των φύλων

admin

Εκνευρισμός στην ΕΕ για Ερντογάν: Χρησιμοποιεί τους μετανάστες σε θανάσιμο πολιτικό παιχνίδι

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύντομα η πρόσκληση για την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2020

admin

Κορωνοϊός: Εκτίναξη στο χονδρεμπόριο -Ποια προϊόντα ξεπουλάνε

admin

Ανάλυση: Τι είναι το «Ταμείο Ανάκαμψης» – Πόσο θα βοηθήσει για να μη διαλυθεί η Ενωμένη Ευρώπη

admin

ΥΠΟΙΚ : Περισσότερες δόσεις για οφειλές και φόρους για τη διευκόλυνση των πολιτών

admin

Καμπανάκι ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις και νέο κύμα πανδημίας

admin

Πρώτη κατοικία : Πρόταση της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή για την προστασία της

admin

Αισιόδοξες ενδείξεις ανάκαμψης παρουσίασε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας

admin

Γερμανία: Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν μειώσει προσωπικό

admin

ΕΒΕΠ: Ποιες οι επιπτώσεις του κοροναϊού σε εμπόριο, τουρισμό και κρουαζιέρα

admin

Χρέη σε Δήμους: 100 αντί για 120 δόσεις με νομοτεχνική βελτίωση του υπ. Εσωτερικών

admin

Ερευνα: Οι βιοτεχνίες του Πειραιά δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό

admin

Επίδομα 800 ευρώ : Πότε θα καταβληθεί και ποια νέα επαγγέλματα εντάσσονται

admin

Δίμηνη αναβολή στην διασύνδεση των ταμειακών με το Taxis

admin

Αντικειμενικές αξίες : «Ραντεβού» το καλοκαίρι του 2021 για τις νέες τιμές

admin

Ελληνικό κοτόπουλο : Πώς διαμόρφωσε η πανδημία την τιμή του

admin