Image default
Οικονομία

Μέρκελ για κοροναϊό : Αυστηρά μέτρα πρόληψης – Σύνεση στα οικονομικά μέτρα

Ως «δοκιμασία για την αλληλεγγύη, την λογική και την καρδιά μας» περιέγραψε την επιδημία του νέου κοροναϊού η Γερμανίδα Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού και η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Επανέλαβε δε ότι έως και 70% του πληθυσμού της Γερμανίας μπορεί να μολυνθεί από τον κοροναϊό, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η επιδημία να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια.

Εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτική σε ό,τι αφορά πιθανό κλείσιμο των συνόρων και επισήμανε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέχει αρκετή ευελιξία προκειμένου τα κράτη να αντιδράσουν σωστά στη νέα πρόκληση.

Προτεραιότητα η αποτροπή της ταχείας εξάπλωσης

«Ο ιός είναι εδώ», δήλωσε η Καγκελάριος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο από κοινού με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και τόνισε ότι οι πολιτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης υπαγορεύονται από τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Διαβεβαίωσε δε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία των αρχών τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε κρατιδιακό επίπεδο και ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα την αποτροπή ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού, ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.

«Οι αγώνες ποδοσφαίρου με άδειες κερκίδες δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το Συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την εκλογή νέου αρχηγού, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 25 Απριλίου στο Βερολίνο.

Σήμερα πάντως το κρατίδιο του Βερολίνου απαγόρευσε – για την ώρα μέχρι τις 12 Απριλίου – κάθε εκδήλωση η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από 1000 άτομα. Τόσο η κυρία Μέρκελ, όσο και ο κ. Σπαν, ο οποίος είναι και υποψήφιος αντιπρόεδρος του κόμματος, σε συνεργασία με τον υποψήφιο Πρόεδρο ‘Αρμιν Λάσετ, τόνισαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστικές αποφάσεις και επικαλέσθηκαν το αίσθημα ευθύνης των συνέδρων.

«Χρειάζεται σύνεση και αποφασιστικότητα»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις συνέπειες της επιδημίας, η Καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες στήριξης από την κυβέρνηση και έκανε λόγο για μέτρα που αφορούν το εισόδημα των εργαζόμενων που θα υποχρεωθούν να εργαστούν λιγότερες ώρες, ενώ επανέλαβε ότι θα ληφθούν μέτρα και για την στήριξη των επιχειρήσεων.

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εξέλιξης, την οποία δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε. Αλλά το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο – και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η τραπεζική κρίση ήταν πιο «εύκολη» στην διαχείρισή της, καθώς μπορούσε κανείς ως έναν βαθμό να προβλέψει τις εξελίξεις.

«Για τον κοροναϊό γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα, αλλά όπως σε όλες τις κρίσεις, η σύνεση και η αποφασιστικότητα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι προέχει να αντιμετωπιστεί η ουσία της κρίσης και κατόπιν «θα ασχοληθούμε με τις συνέπειες π.χ. για την τουριστική βιομηχανία, την οποία λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’όψιν».

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της βοήθειας που ενδεχομένως θα χρειαστούν τα κράτη – μέλη, η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέχει «αρκετή ευελιξία». Η Ιταλία, ανέφερε ενδεικτικά, μπορεί χωρίς καμία ανησυχία να επενδύσει στο σύστημα υγείας της, ενώ διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων θα προχωρήσει κανονικά.

Ερωτώμενη σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται ήδη στην γερμανική αγορά και τις «αγορές πανικού» των πολιτών, η ‘Αγγελα Μέρκελ συνέστησε «μέτρο και σύνεση» και εξήγησε ότι «δεν βλάπτει να υπάρχουν κάποια πράγματα στο σπίτι», αλλά δεν υπάρχει λόγος να προετοιμάζεται κανείς με ορίζοντα εβδομάδων. Δήλωσε μάλιστα ότι την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομίας θα ανακοινώσει μέτρα, μεταξύ άλλων και για την απρόσκοπτη προμήθεια των αγορών με αγαθά. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις χειρουργικές μάσκες, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επισήμανε ότι προσφέρουν περιορισμένη προστασία και τόνισε ότι το σημαντικό είναι να έχουν επάρκεια τα νοσοκομεία.

«Δεν είναι αποτελεσματικό το κλείσιμο συνόρων»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει σκέψη για κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας, η κυρία Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θεωρεί ότι πρόκειται για αποτελεσματικό μέτρο. Ο κ. Σπαν υπέδειξε μάλιστα την περίπτωση της Ιταλίας, εξηγώντας ότι τα μέτρα στα σύνορα δεν περιόρισαν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Η κυρία Μέρκελ δεν απέφυγε πάντως την ερώτηση σχετικά με τον χρόνο που επέλεξε για να τοποθετηθεί για το θέμα δημόσια και μόνο έπειτα από την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ, που την κατηγόρησαν για καθυστέρηση. «Ο υπουργός Υγείας γνωρίζει καλά ότι δεν ασχολήθηκα με το θέμα μόλις σήμερα», απάντησε η Καγκελάριος αστειευόμενη. Η ίδια άλλωστε εδώ και λίγες ημέρες αποφεύγει τις χειραψίες στις επίσημες συναντήσεις της και, όπως δήλωσε η ίδια, εφαρμόζει και συνιστά «να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον λίγο περισσότερη ώρα στα μάτια».

-

Σχετικα αρθρα

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία – Διαχειρίσιμο το χρέος της

admin

Το νέο ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία – Επιπλέον μέτρα σε επιχειρήσεις

admin

Όλα τα νέα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις – Αναλυτικά παραδείγματα

admin

Handelsblatt για Ελλάδα : Βήμα προς την σταθεροποίηση η έξοδος στις αγορές

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζεται η μεγάλη «βουτιά», απώλειες 6,38%

admin

Τι προβλέπει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

admin

Διακανονισµός-ανάσα για τους οφειλέτες -Nέες ρυθµίσεις οφειλών στα Ταµεία

admin

Πετρέλαιο: Καμπανάκι S&P Global για το αξιόχρεο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών

admin

Έκκληση των ελλήνων παραγωγών να εγκριθεί η είσοδος 7.000 εργατών γης από την Αλβανία

admin

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τι προβλέπει

admin

Άρης Ξενόφος: Οι επενδύσεις στην πρώτη γραμμή

admin

Προϋπολογισμός 2021: Ανάπτυξη 4,5% – Πρωτογενές έλλειμμα 3%

admin

Κτηματολόγιο: Αντίστροφη μέτρηση για την Αθήνα

admin

Κορονοϊός: Ο Μπρούνο Λεμέρ ελπίζει ότι το Eurogroup θα «ανάψει πράσινο φως» στη δημοσιονομική τόνωση

admin

Έκτακτο Διεθνές Ταμείο 100 εκατ. ευρώ λόγω κορονοϊού δημιουργεί η Generali

admin

Αντικειμενικές αξίες: Παράταση έως τις 10 Απριλίου για τις προτάσεις νέων τιμών ζώνης

admin

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Κλείσιμο με πτώση στους δείκτες

admin