Image default
Οικονομία

Οδηγίες για μια πιο οικονομική θέρμανση – Πως θα γλιτώσετε χρήματα

Γράφει ο Διονύσης Κοκκολιάς – Μηχανολόγος Μηχανικός, Ενεργειακός Επιθεωρητής

Μπορεί ο χειμώνας να έχει περάσει αλλά σοφά λέει ο λαός Μάρτης Γδάρτης. Σίγουρα ακόμα και στις πιο θερμές περιοχές στης χώρας το βράδυ χρειάζεται λίγη θέρμανση.

Αν θέλετε ποιότητα θέρμανσης αλλά και οικονομία σίγουρα θα πρέπει να έχετε ένα σπίτι με άλλες προδιαγραφές. Σωστή θερμομόνωση, σωστή μελέτη και κατασκευή του δικτύου θέρμανσης, επιλογή νέων τεχνολογιών όπως αντλίες θερμότητας και λέβητες συμπύκνωσης

ενεργειακά κουφώματα κλπ.

Το άρθρο αυτό αφορά παλαιές κατοικίες και νοικοκυριά που δεν έχουν την οικονομική άνεση και τις μοντέρνες ανέσεις μια σύγχρονης κατοικίας. Θα δώσουμε κάποιες χρηστικές οδηγίες για οικονομική θέρμανση σε μικρούς χώρους αλλά ΚΥΡΙΩΣ για νοικοκυριά που έχουν δυσκολίες στο να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Κλιματιστικά και θερμάστρες για πιο οικονομική θέρμανση

Σε πολλές κατοικίες είναι αδύνατη η θέρμανση ολοκλήρου του σπιτιού. Μπορεί να μένετε σε ένα μεγάλο σπίτι και να χρησιμοποιείτε μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του σπιτιού. Η θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού μπορεί να είναι δαπανηρή.

Μπορείτε να απομονώσετε το υπόλοιπο σπίτι και να χρησιμοποιείτε ένα μικρό μόνο μέρος, για τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ή περισσότερες τοπικές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης όπως σόμπες, καλοριφέρ λαδιού, αερόθερμα, κονβέκτορες, σόμπες χαλαζία. Πολλές από τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, είναι ελαφρές είτε είναι πάνω σε ρόδες και μπορείτε εύκολα να τις μεταφέρετε στα δωμάτια.

Οι τοπικές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα. Για ποιο λόγο; πολύ απλά γιατί δεν θερμαίνετε όλο το σπίτι. Οι συσκευές αυτές είναι οικονομικές στην αγορά αλλά ακριβές στην χρήση.

Η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια είναι η πιο δαπανηρή μιας και κοστίζει 0.18€ για κάθε κιλοβατώρα θέρμανσης. Πολύ απλά αν έχετε μια θερμαντική μονάδα που είναι 2000W ή 2kW (κιλοβάτ) για κάθε ώρα συνεχούς λειτουργίας θα πρέπει να πληρώνετε 0,36€.

Μια τέτοια σόμπα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και με ένα κλιματιστικό. Όλα πλέον τα κλιματιστικά έχουν την δυνατότητα να θερμαίνουν τον χώρο. Η θέρμανση με κλιματιστικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια με την κρίση.

Τα κλιματιστικά παρόλο που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ πιο οικονομικά στην χρήση. Τα κλιματιστικά έχουν την δυνατότητα να δίνουν πολύ περισσότερη θερμότητα από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν. Τα κλιματιστικά αποδίδουν περισσότερη θερμότητα από 2.5 έως 5 φορές σε σχέση με μια ηλεκτρική σόμπα, καλοριφέρ κλπ.

Ένας συνδυασμός κλιματιστικού και ηλεκτρικής συσκευής θέρμανσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ζεστάνει ένα χώρο ή ένα μικρό διαμέρισμα 30-35τ.μ. Θυμηθείτε όμως, μην λειτουργείτε ειδικά τις ηλεκτρικές σόμπες εάν δεν είστε σπίτι. Μπορεί να υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς εάν αφεθούν χωρίς επίβλεψη.

Θωρακίστε το η σπίτι

Συνδυαστικά με την θέρμανση μπορείτε να κάνετε και κάποιες κινήσεις για την προσωρινή προστασία του σπιτιού. Δηλαδή:

• Κατά τη διάρκεια του χειμώνα καλό είναι να έχετε ανεβασμένες τις τέντες έτσι ώστε να επιτρέπετε στο φως του ήλιου να εισέλθει στο σπίτι σας και να σας. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για κρύες μέρες του φθινοπώρου ή της άνοιξης.

• Οι κουρτίνες θα πρέπει να είναι ανοιχτές κατά την διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μπαίνει το φως του ηλίου μέσα στο σπίτι. Αντίστοιχα το βράδυ καλό είναι να κλείνετε τις κουρτίνες για να εμποδίζεται το κρύο και τον αέρα να μπει μέσα στο σπίτι.

• Ανοίξτε τα πατζούρια του σπιτιού όσες ώρες έχει ηλιοφάνεια.

• Προσοχή στα τζάκια. Όταν το τζάκι δεν χρησιμοποιείται, κρατήστε το κλαπέ/στόμιο της καμινάδας καλά κλεισμένο.

O ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και μπορεί να βρει εύκολα δίοδο μέσα από την καμινάδα του σπιτιού. Έτσι ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας του σπιτιού θα διαφεύγει από την καμινάδα.

• Κλείστε όσο καλύτερα μπορείτε τις χαραμάδες από παλιά κουφώματα και την εξώπορτα.

Η θέρμανση και το κρύο είναι μια δύσκολη υπόθεση. Στα παλιά σπίτια, οι ένοικοι έχουν τις πιο δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπίσουν. Δεν λέμε πως όλες αυτές οι οδηγίες για μια πιο οικονομική θέρμανση μπορούν να εφαρμοστούν παντού. Αν κλείσετε τις χαραμάδες, ανάψτε ένα κλιματιστικό και μια ηλεκτρική σόμπα θα περάσει για τώρα το κρύο και μετά βλέπετε τι θα κάνετε.

Υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που να ίσως μπορέσουν να καλύψουν την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης στο δικό σας σπίτι. Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον αναμένεται μέσα στο 2020.

-

Σχετικα αρθρα

Επίδομα 534 ευρώ : Τι ισχύει για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

admin

Wall Street Journal: Η αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin

Πάιατ: Το 2020 θα φέρει σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Τι ρώτησαν οι θεσμικοί επενδυτές για την Ελλάδα στο συνέδριο της Capital Link

admin

Σταϊκούρας: Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου για Οικονομία και Τουρισμό

admin

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένος κατά 15,8% το γ’ τρίμηνο ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων

admin

Κερδισμένοι της πανδημίας τα σούπερ μάρκετ – Αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά

admin

Πρόστιμα ύψους 52.700 ευρώ και λουκέτα για παραβάσεις σε επιχειρήσεις

admin

Χ. Σταϊκούρας: Συνεκτικό πλέγμα 12 μέτρων για την στήριξη των πληγέντων του «Ιανού»

admin

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις, τι πρέπει να προσέξετε

admin

ΕΝΦΙΑ : Στο τέλος Αυγούστου ο λογαριασμός – Οι δικαιούχοι της έκπτωσης

admin

«Σαφάρι» ελέγχων του υπουργείου για αδήλωτη εργασία

admin

Επίδομα θέρμανσης : Ξεπέρασε τα 84 εκατ. ευρώ – 100.000 περισσότεροι δικαιούχοι

admin

Ανατροπές στην εργασία: Μείωση εισφορών, επιδοτήσεις και αλλαγές στις υπερωρίες

admin

Bloomberg: Το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθήσει τις τράπεζες

admin

ΤτΕ : Παρουσιάστηκε το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020

admin

Wall Street : Ανοδος με νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

admin